Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

- För att vara ute i naturen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "- För att vara ute i naturen"— Presentationens avskrift:

1 - För att vara ute i naturen
Att förbereda sig - För att vara ute i naturen

2 Förbered dig fysiskt En längre fjällvandring kräver att du förberett kropp och psyke. Oavsett hur många dagar du planerat att vandra utsätts du för påfrestningar som du sällan upplever i vardagen.  Dina benmuskler, dina fötter och din vilja kommer att testas under färden och ju bättre förberedd du är, desto mer kan du njuta av porlande bäckar och dramatiska berg.

3 Steg på vägen

4 1) Börja i tid Din allmänkondition är viktig när du ska ut på en längre vandring där du bär med dig ditt boende. Hjärta och lungor får arbeta hårt, så för att kunna njuta av naturupplevelserna behöver du ha relativt god kondition. Om du inte är fysiskt aktiv över hela året så bör träna innan du beger dig ut på en längre tur. 

5 2) Vandra i terräng Dina benmuskler, knän, fötter och leder kommer att utsättas för belastning. För att vänja kroppen med påfrestningen är det bra att försöka efterlikna ditt kommande äventyr redan under träningen. Vandra i kuperad terräng, upp och ner för backar eller berg. Försök att hinna med en ordentlig promenad minst en gång i veckan.

6 3) Vänj din kropp vid ryggsäck
Att bära en tung ryggsäck kan i början kännas obehagligt. Det trycker på axlar och höfter och steget blir tyngre. Du kan förbereda dig genom att gå runt med din ryggsäck och packning hemma ett tag för att se hur det känns. Se även till att du har en bra ryggsäck, där du får plats med allt du ska ha med dig samt att den inte skär in någonstans, dvs att den är ”skön” att ha på sig.

7 4) Gå in dina vandringskängor
Se till att du har gått in dina vandringskängor eller skor ordentligt innan du ger dig av. Det finns inget tråkigare än att behöva avbryta en vandring på grund av skavsår eller tryckskador.

8 5) Överträna inte Att vandra i den svenska fjällvärlden är påfrestande och kan vara en tuff utmaning. Men det är inte som att bestiga Mount Everest och det är viktigt att du inte övertränar.  Innan vandringen bör du ha ätit hälsosamt, fått ordentligt med sömn och inte tränat så hårt så att du har värk i muskler och leder. Målsättningen ska vara att starta din tur med en utvilad och stark kropp.

9 Guide till en bra tältplats
Att hitta en bra tältplats börjar redan långt innan nattlägret slås upp. Leta i tid igenom kartan var det är störst chans att hitta plana ytor och rinnande vatten. Du bör sträva efter att hitta en plats som är väl skyddad från vind. Bakom en kulle, en stor sten, ett träd eller i en naturlig nedsänkning i terrängen. Undvik dock att tälta i en grop, för regnar det mycket kommer du att vakna i en vattenpöl. När du slår upp tältet ska du tänka på att ha kortsidan mot vinden samt sträva efter att ha ingången på läsidan. Det är också viktigt att fästa alla tältets vindstag, för även om vädret är lugnt på kvällen finns det ingenting som säger att det kommer att bestå. Fäst tältet ordentligt och spänn upp det så att yttertältet inte fladdrar.

10 Tält-tips 1. Undvik våt mark
Väljer du en plats med sand eller jord rinner vattnet ofta undan om det skulle börja regna. Det är ingen angenäm upplevelse att vakna av att det rinner en mindre bäck under tältet.

11 Tält-tips 2. Sök efter rinnande vatten
När du väl slagit läger behöver du tillgång till vatten för dryck, matlagning, disk och hygien. Försök hitta en plats där du har nära till vatten.

12 Tält-tips 3. Vacker utsikt
Eftersom du förmodligen är ute för upplevelsens skull, bör du placera tältet på en plats som ger fin utsikt eller sol på morgonen. Men tänk på att första prioritet är att hitta en skyddad plats. Du kan alltid gå en bit från tältet om du vill njuta av utsikten medan du äter.

13 Tält-tips 4. Hygien

14 Tält-tips 5. Skräp Det är viktigt att man städar efter sig så att det inte ligger kvar en massa skräp på tältplatsen. Skräp kastas vid rastplatser eller stugor där det finns soprum.

15 Packa för vandringen Med rätt förberedelser är det så dags att packa ryggsäcken inför vandringen. Inför en länge vandring så kan det vara bra att packa i god tid, i alla fall på papper. När vandringen närmar sig är det dags att se över utrustning, testa allt praktiskt och packa ryggsäcken. Nu ska vi titta på vad man behöver packa när man ska ut på en längre vandring.

16 Sova gott En sovsäck som klarar temperaturer ner till fem minusgrader.
Liggunderlag (med lagningslappar om det är uppblåsbart) Ett tält för två personer eller så tar kompisen tältet och du tar köket

17 Mat och dryck Ett kök och kastruller samt bränsle. Tändstickor eller tändare och en disksvamp. En djuptallrik, kåsa och två skedar (en i reserv) Liten lätt vattenflaska, cirka 0,5 liter. Mat anpassad för längden på vandringen. Fika och mellanmål, extra energi, kaffe/te,

18 Hygien Liten fällkniv med sax
Necessär med det nödvändigaste (tandborste, tandkräm och tvål + personliga favoriter) Liten handduk

19 Säkerhet och orientering
Karta och kompass Första förbands-kit inklusive skavsårstejp och plåster Liten LED-pannlampa med nya batterier Solglasögon

20 Klädsel i ryggsäcken Ett underställ. Tre par sockor
Sandaler eller stora sportskor (på kvällarna) Mössa och handskar (mössa utan tofsar och sånt, som du kan sova med) Keps eller solhatt Regnställ; regnjacka/skaljacka med huva och byxor Vet du med dig att du är frusen tar du med dig en extra värmande plagg. Ett regnskydd till ryggsäcken

21 Kläder på kroppen Vad är det för väder?
Anpassa de kläder du har på dig efter vädret. Ha gärna på dig något lättare under så du kan plocka av kläder enkelt om det blir varmt.

22 Kort sammanfattning Förbered dig genom träning
Gå in dina skor och din ryggsäck. Anpassa din klädsel efter vädret Packa inte mer än du behöver Gör en checklista för din packning i tid Se till att hitta en bra tälplats så du kan sova ordentligt Och så det viktigaste: NJUT AV NATUREN!


Ladda ner ppt "- För att vara ute i naturen"

Liknande presentationer


Google-annonser