Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Momsbeskattning Skatteförvaltningen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Momsbeskattning Skatteförvaltningen."— Presentationens avskrift:

1 Momsbeskattning Skatteförvaltningen

2 Innehåll Vad är moms? Vem är momsskyldig?
Är all affärsverksamhet momspliktig? Vem är skyldig att redovisa moms? Hur mycket moms ska man betala? Hur beräknar man momsbeloppet? Ska säljaren ge köparen en faktura? Är det möjligt att göra avdrag i momsbeskattningen? Hur räknar man ut beloppet på den skatt som ska redovisas? Var får man uppgifterna för att deklarera och betala moms? Vad kan man göra i MinSkatt? Inloggning till MinSkatt och auktorisering När ska momsdeklaration lämnas? Hur och när betalas moms? Hur beaktas moms i handel mellan EU-länder? Var får man ett momsnummer? Var får man mer information?

3 Vad är moms? Moms är en konsumtionsskatt som säljaren inkluderar i priset på en vara eller tjänst. Momsen är avsedd att betalas av konsumenten. I affärsverksamhet mellan företagare kan den företagare som köper dra av den moms som den andra momsskyldiga företagaren fakturerat i samband med försäljningen av varan eller tjänsten. En förutsättning är att varan eller tjänsten används i momspliktig affärsverksamhet. Moms ska betalas i alla faser av en försäljningskedja eller annat utbyte, och därmed är alla varu- och tjänsteproducenter och deras återförsäljare skattskyldiga. Syftet med skattesystemet är dock att den produkt eller tjänst som en konsument köper innehåller endast en skatt. Även om alla företag i alla faser av en försäljningskedja redovisar moms till staten har mångdubblingen av skatten hindrats genom att företagen har rätt att dra av momsen på inköpen.

4 Vem är momsskyldig? 1/2 Alla som säljer varor eller tjänster i form av affärsverksamhet i Finland är momsskyldiga oberoende av företagsform. I momsbeskattningen är det i regel säljaren som är momsskyldig. I vissa situationer är det dock köparen som är momsskyldig (omvänd momsskyldighet). Exempelvis egen användning kan också orsaka momsskyldighet. Ett företag ska anmäla sig som momsskyldigt från den dag då den momspliktiga verksamheten börjar eller företaget börjar skaffa varor eller tjänster för sin momspliktiga affärsverksamhet. Med affärsverksamhet avses fortlöpande, utåtriktad och självständig verksamhet som bedrivs i förvärvssyfte och som omfattar sedvanlig företagarrisk. Det spelar också en roll huruvida verksamheten har konkurrenter. Med försäljning av tjänster avses exempelvis städnings-, konsulterings- och transporttjänster. Momsplikten kan redan uppstå av enbart import av varor eller gemenskapsinternt förvärv av varor till Finland. Egen användning av tjänster, såsom fastighetsförvaltningstjänster eller personalbespisning, kan också orsaka momsskyldighet.

5 Vem är momsskyldig? 2/2 Ett företag måste anmäla sig som momsskyldigt om dess omsättning överskrider 10 000 euro under en räkenskapsperiod på 12 månader. Det är dock möjligt att anmäla sig som momsskyldig även om omsättningen inte överskrider 10 000 euro. Förutsättningen är att det är fråga om affärsverksamhet. Om företagets räkenskapsperiod är kortare eller längre än 12 månader, omräknas räkenskapsperiodens omsättning att motsvara omsättningen under 12 månader. Omräkna omsättningen så här: multiplicera omsättningen med siffran 12 och dividera resultatet med antalet månader i räkenskapsperioden. Fulla kalendermånader räknas som månader. Det lönar sig att vara realistisk när du uppskattar företagets omsättning. Om du uppskattat att omsättningen är högst 10 000 euro men gränsen ändå överskrids, ska du anmäla företaget till registret över momsskyldiga och betala moms retroaktivt från början av räkenskapsperioden.  Om räkenskapsperiodens omsättningen för ett företag som registrerats som momsskyldigt är högst 10 000 euro, får företaget hela den moms som redovisats under räkenskapsperioden av Skatteförvaltningen som en så kallad lättnad vid den nedre gränsen av moms. Om företagets omsättning överskrider 10 000 euro, men underskrider 30 000 euro, får företaget tillbaka en del av den redovisade skatten retroaktivt som en lättnad. Här ska man dock observera att då man beräknar lättnaden räknas inte all försäljning till omsättningen och inte heller alla skatter till den moms som redovisas. Lämna uppgifter om lättnad vid den nedre gränsen av momsskyldighet i momsdeklarationen. Momsens skatteperiod avgör om uppgifterna anges i momsdeklarationen för kalenderårets eller skatteperiodens sista räkenskapsperiod. Mer information om lättnad vid den nedre gränsen skatt.fi/moms > Lättnad vid den lägre gränsen för moms.

6 Är all affärsverksamhet momspliktig?
Försäljning av varor och tjänster är vanligen momspliktig. Vissa i lagstiftningen separat uppräknade funktioner har lämnats utanför momsbeskattningen, bland annat försäljning av fastigheter och aktielägenheter hälso- och sjukvård socialvårdstjänster. Ett företag är inte momsskyldigt om det endast bedriver sådan verksamhet som enligt mervärdesskattelagen är skattefri. Förutsättningen för momspliktig försäljning är att mottagaren betalar vederlag för äganderätten av en vara eller för en tjänst. En ersättning i pengar av köparen är ett sådant vederlag, men vederlaget kan vara annat än pengar. Att exempelvis byta varor eller tjänster ses som överlåtelse mot vederlag.

7 Vem är skyldig att redovisa moms?
I allmänhet är det säljaren av varan eller tjänsten som ska deklarera och betala moms på affärsmässig försäljning av varor och tjänster i Finland. I vissa fall tillämpas dock omvänd momsskyldighet. Omvänd momsskyldighet innebär att köparen deklarerar och betalar skatten på försäljningen av en vara eller tjänst. I inrikeshandel tillämpas den omvända momsskyldigheten bland annat inom byggbranschen och skrothandeln (då vissa villkor uppfylls). I Finland ska den omvända momsskyldigheten inom byggbranschen alltid tillämpas när båda av de följande villkoren uppfylls: 1. Tjänsten utgör en byggtjänst eller uthyrning av arbetskraft för byggtjänster. 2. Köparen är en näringsidkare som säljer byggtjänster eller hyr ut arbetskraft för byggtjänster på ett annat än tillfälligt sätt. Den omvända momsskyldigheten inom byggbranschen tillämpas inte på försäljning av varor och inte heller då en byggtjänst säljs till en privatperson. Om även material ingår i byggtjänsten ska den dock betraktas som en helhet och som försäljning av en byggtjänst.

8 Hur mycket moms ska man betala?
Den allmänna skattesatsen  24 % Livsmedel, foder, restaurang- och cateringtjänster  14 % Böcker, tidningar, tidskrifter, läkemedel, motionstjänster, inträdesavgifter till kultur- och nöjesevenemang, persontransporter, inkvarteringstjänster, nyttjanderätt till besökshamnar, konstverk i vissa situationer, ersättningar för Rundradion Ab, Ålands Radio och TV Ab, upphovsrättsersättningar för upphovsrättsorganisationer, honorar och ersättningar i vissa situationer  10 % För de flesta varor och tjänster är momsen 24 %. Den sänkta skattesatsen på 14 % tillämpas inte på försäljning eller servering av alkoholdrycker och tobaksprodukter. Alkoholdrycker fastställs i lagen om punktskatt på alkohol (= lag om accis på alkohol och alkoholdrycker).

9 Hur beräknar man momsbeloppet? 1/3
Momsbeloppet som ska läggas på produktens pris beräknas genom att multiplicera skattegrunden med den gällande skattesatsen (skatteprocenten). Med skattegrund avses det vederlag som ska betalas för en vara eller tjänst utan skatteandelen. Skattegrunden omfattar alla pristillägg som säljaren tar ut av köparen, till exempel faktureringstillägg eller transport- och postkostnader. Momsbeloppet beräknas utifrån hela denna skattegrund.

10 Hur beräknar man momsbeloppet? 2/3
Exempel: Det momsfria priset är euro. På försäljningen tillämpas den allmänna skattesatsen om 24 %. Moms på 24 % påförs, det vill säga euro x 24/100 = 240 euro. Priset inklusive moms är euro.

11 Hur beräknar man momsbeloppet? 3/3
Beloppet på den moms som ingår i priset på en produkt beräknas med följande formel: Exempel: Priset inklusive moms är 1 000 euro. På försäljningen tillämpas den allmänna skattesatsen om 24 %. Skattebeloppet räknas ut enligt följande 1 000 euro x 24/124 = 193,55 euro. Produktens pris utan moms är 1 000 euro –  193,55 euro = 806,45 euro. priset med moms x tillämplig momssats/(100 + tillämplig momssats)

12 Ska säljaren ge köparen en faktura?
Säljare ska ge köparen en faktura. En faktura ska ges i de situationer som nämns i mervärdesskattelagen, och fakturan ska innehålla de uppgifter som lagen förutsätter. Det är möjligt att ge fakturan på papper eller även elektroniskt med samtycke av mottagaren. På en faktura kan man sammanställa flera separata försäljningar av varor och tjänster. En faktura kan utgöras av flera separata handlingar. I dessa fall ska den egentliga fakturan dock innehålla en entydig hänvisning till de andra handlingarna. Vad gäller momsbeskattningen finns det en stor mängd detaljerade bestämmelser om faktureringen. Närmare information om fakturauppgifter finns i Skatteförvaltningens anvisning Faktureringskraven vid mervärdesbeskattningen (skatt.fi/detaljerade anvisningar).

13 Är det möjligt att göra avdrag i momsbeskattningen? 1/2
Ett företag (eller en annan momsskyldig) kan vid beräkningen av den moms som ska redovisas till staten dra av den skatt, det vill säga den moms, på inköpen som ingått i priset på de varor och tjänster som företaget köpt. Förutsättningen är att varorna och tjänsterna köpts av en annan momsskyldig och att de används i momspliktig affärsverksamhet. Företaget ska ha fakturor på inköpen, vilka redogör för den moms som ingått i inköpen. På adressen ytj.fi/sv är det möjligt att kontrollera om säljaren är momsskyldig. Med skattepliktig affärsverksamhet avses sådan verksamhet som medför momsskyldighet för säljaren, det vill säga en skyldighet att redovisa momsen på försäljningen. Man kan dra av moms endast om man på inköpet har en sådan faktura (eller ett annat verifikat) av säljaren som uppfyller de innehållskrav som anges i mervärdesskattelagen.

14 Är det möjligt att göra avdrag i momsbeskattningen? 2/2
Man kan inte dra av moms om varan eller tjänsten köpts för privat bruk av företagets ägare eller personal. Mervärdesskattelagen innehåller även andra begränsningar av avdragsrätten. Det har särskilt begränsats exempelvis avdragsrätten för representationsutgifter och vissa fordon (t.ex. personbilar och båtar). Momsen på varor och tjänster som är används för representation kan inte dras av. En personbil samt varor och tjänster som hänför sig till bilens användning är avdragbara endast om bilen enbart används i företagets skattepliktiga affärsverksamhet. Så fort man använder bilen för ett annat syfte, även i liten utsträckning, upphör avdragsrätten. Undantaget är bilar som skaffats för försäljning, uthyrning, körundervisning eller yrkesmässig persontransport. Det är inte möjligt att göra avdrag för ett fartyg med en konstruktion som i huvudsak är avsedd för nöjes- eller sportanvändning, om ett sådant inte skaffats för försäljning, uthyrning eller för användning i yrkesmässig persontransport eller körundervisning.

15 Hur räknar man ut beloppet på den skatt som ska redovisas?
Beloppet på den moms som ska redovisas räknas ut genom att dra av momsen på avdragbara inköp från dem moms som ska betalas under samma skatteperiod (i regel en kalendermånad). Med detta avses den moms som ska betalas på försäljning, inköp (omvänd momsskyldighet), gemenskapsinternt förvärv, import och eget bruk. De uppgifter som påverkar beräkningen av momsen fås direkt från bokföringen. Momsskyldiga ska föra sin bokföring så att den innehåller de uppgifter som behövs för att fastställa skatten. Bokföringar av affärshändelser ska grunda sig på verifikat enligt bokföringslagen. Därtill ska man beakta verifikatkraven i mervärdesskattelagen.

16 Var får man uppgifterna för att deklarera och betala moms?
När företaget registrerats som momsskyldigt skickar Skatteförvaltningen ett meddelande till företaget om skatteperiodens längd och betalningsuppgifterna. Företaget lämnar momsdeklarationen till Skatteförvaltningen. Momsdeklarationen ska lämnas elektroniskt. Om deklarationen inte kan skickas elektroniskt till exempel på grund av tekniska problem kan den också lämnas på papper. Du kan deklarera momsen elektroniskt till exempel i e-tjänsten MinSkatt: skatt.fi/minskatt Momsdeklarationsblanketten på papper 4001r (Deklaration av skatter på eget initiativ) finns på skatt.fi.

17 Vad kan jag göra i MinSkatt?
I MinSkatt kan du exempelvis deklarera moms betala moms genom nätbetalning se den månatliga sammanfattningen av betalningar och återbäringar samt bland annat uppgifter om skattedeklarationer som saknas och förseningsavgifter begära omprövning be om skriftlig handledning som gäller moms eller förhandsavgörande anmäla kontonummer svara på begäran om utredning.

18 Inloggning till MinSkatt och auktorisering
Du loggar in i MinSkatt med bankkoder, mobilcertifikat eller en Katso-kod. Om du sköter ärenden på någons annans vägnar behöver du en Suomi.fi- fullmakt eller en Katso-kod. Användningen av Katso-koder i Skatteförvaltningens e-tjänster upphör snart. Skatteförvaltningen rekommenderar att ta i bruk Suomi.fi-fullmakterna. Mer information om MinSkatt får du på skatt.fi.

19 När ska momsdeklaration lämnas?
Momsdeklarationen ska lämnas per skatteperiod. Skatteperioden är i allmänhet en kalendermånad. Skatteperioden kan också vara ett kalenderårskvartal eller ett kalenderår (om vissa förutsättningar uppfylls). Det allmänna datumet för momsdeklarationen är den 12 dagen i den andra månaden som följer efter skatteperioden. Om skatteperioden är en kalendermånad är exempelvis det utsatta datumet för deklarationen för februari 12.4. Småföretag kan ansöka om en förlängd skatteperiod för moms: Om företagets omsättning är högst 30 000 euro kan det lämna momsdeklaration och betala momsen per kalenderår. Om företagets omsättning är högst 100 000 euro kan det lämna momsdeklaration och betala momsen var tredje månad (kvartalsvis). Det är möjligt att lämna deklarationer och betala enligt en längre period först efter att Skatteförvaltningen skickat ett separat meddelande om förlängd deklarationsperiod till företaget. Om ett företags skatteperiod är ett kalenderår är den utsatta dagen för deklarationen och betalningen den sista dagen i februari. En momsdeklaration ska lämnas även då man inte bedrivit verksamhet under skatteperioden eller då den skatt som ska deklareras är negativ. Skatten är negativ då den skatt som ingått i försäljningen är mindre än den skatt som ingått i inköpen under redovisningsperioden. Om det utsatta datumet för betalning och deklaration är en lördag, söndag eller annan helgdag, flyttas förfallodagen till följande vardag.

20 Hur och när betalas moms?
Momsen ska betalas in på Skatteförvaltningens konto per skatteperiod, det vill säga i regel varje månad. Moms ska betalas senast den 12 dagen i den andra månaden som följer efter försäljningen. Till exempel momsen på försäljningen i april ska betalas den 12 juni om företagets skatteperiod är en kalendermånad. Om den 12:e dagen inte är en bankdag flyttas förfallodagen till följande bankdag. Momsen kan betalas via MinSkatt. I dessa fall har man antecknat färdigt referensnumret, kontonumret, beloppet som ska betalas och betalningsdagen. Om du betalar på annat sätt (exempelvis via din nätbank) ska du först kontrollera betalningsuppgifterna i MinSkatt. Mer information om att betala moms får du på skatt.fi. Du kan deklarera och betala skatterna i e-tjänsten MinSkatt. Du ser betalda skatter och referensnumret för skatter på eget initiativ i e-tjänsten MinSkatt.

21 När ska man deklarera momsuppgifterna och betala skatten?
Exempel: Företagets skatteperiod är en kalendermånad. Företaget ska deklarera momsuppgifterna för januari på momsdeklarationen senast den 12 mars. Även förfallodagen för betalningen är den 12 mars. januari februari mars 12:e

22 Hur beaktas moms i handel mellan EU-länder?
Enligt den allmänna bestämmelsen för handel med varor eller mellan näringsidkare kan den beskattningsbara tjänsten säljas till ett annat EU-land utan moms om säljaren har ett giltigt momsnummer i köparens EU-land. Vid varuhandel ska man därtill ha bevis på att varan förs till ett annat EU-land. Köparen ska meddela sitt momsnummer till säljaren. Man kan granska om ett momsnummer är i kraft via Europeiska kommissionens sida Bestämmelserna om försäljningsland fastställer vilket lands skattelagstiftning som tillämpas på försäljningen. I EU-länderna har varje medlemsstat rätt att beskatta affärstransaktioner inom sitt område. Det spelar ingen roll från vilket land säljaren är. Finland kan beskatta endast den försäljning av varor och tjänster, de gemenskapsinterna förvärv samt den import av varor som sker i Finland. Om försäljningen, det gemenskapsinterna förvärvet eller importen sker i Finland betalas momsen på dem i Finland. Om försäljningen, det gemenskapsinterna förvärvet eller importen inte sker i Finland, redovisas skatten på dem inte till Finland. Bestämmelserna om försäljningsland i mervärdesskattelagen avgör vilken stat som har rätt att ta ut skatt på försäljningen.

23 Var får man ett momsnummer?
När ett företag köper en vara eller en tjänst från ett annat EU-land behöver man ett momsnummer för handeln. Den som registrerats som momsskyldig skapar själv momsnumret av sitt FO-nummer enligt följande: Exempel: FO-nummer momsnummer FI Med andra ord lägger man till landskoden FI före FO-numret och tar bort strecket före den sista siffran.

24 Var får jag mer information?
Skatt.fi På Skatteförvaltningens webbplats hittar du mycket information om momsbeskattningen samt om att deklarera och betala moms. På skatt.fi hittar du också blanketter, blankettanvisningar för dem och mycket annat nödvändigt. På Skatteförvaltningens webbplats hittar du alla blanketter och publikationer som anknyter till momsbeskattningen.


Ladda ner ppt "Momsbeskattning Skatteförvaltningen."

Liknande presentationer


Google-annonser