Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Barnombudsmannen Fanny Davidsson.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Barnombudsmannen Fanny Davidsson."— Presentationens avskrift:

1 Barnombudsmannen Fanny Davidsson

2 Barnombudsmannen Företräda barns rättigheter Driva på
Påverka beslutsfattare Följa upp Sprida kunskap Uppdraget Barnombudsmannen är Sveriges barnrättsmyndighet. Vi ska företräda barn och ungas rättigheter och intressen enligt barnkonventionen. För att kunna göra det måste vi lyssna på barn. Och jag har sagt det att vi ska fortsätta arbetet med att göra barns röster hörda. Det brinner jag starkt för. Barn har rätt att komma till tals i alla frågor som berör dem och det kommer bli än tydligare på olika nivåer när barnkonventionen blir lag. Vi ska driva på genomförandet och bevaka efterlevnaden av barnkonventionen i samhället, uppmärksamma att lagar och författningar stämmer överens med barnkonventionen. Vi ska föreslå lagändringar, vi ska bilda opinion och samla kunskap om barns levnadsvillkor. I vårt uppdrag ligger också att vi ska: Följa upp och utvärdera tillämpningen av barnkonventionen i berörda verksamheter hos myndigheter, kommuner och landsting /regioner. Till exempel barnomsorg och socialtjänst. Sprida kunskap om tillämpningen av barnkonventionen

3 Därför ska förskolan arbeta med barnkonventionen!
Förskolan ska spegla de värden och rättigheter som uttrycks i barnkonventionen --- utgå från vad som bedöms vara barnets bästa… rätt till delaktighet och inflytande … kännedom om sina rättigheter.

4

5 Vad det innebär att barnkonventionen blir lag
Barn ses som rättighetsbärare Tydligare vägledning Ett pedagogiskt verktyg Stor betydelse för barn i utsatta situationer

6 Barnkonventionen 54 artiklar 42 är rättigheter för barn
Artikel blir svensk lag

7 Barnkonventionens grundprinciper
Varje barn har rätt till liv och utveckling Alla barn har alla rättigheter och inget barn får diskrimineras Barnet har rätt att göra sin röst hörd i frågor som rör barn Beslut som berör barn ska utgå från barnets bästa Art 1 Vilka barn möter vi? Vilka åldersgränser har vi för barn? Art 27 Gratisprincipen – är allt i verksamheten gratis för barn? Närhetsprincipen – bedrivs verksanheten där barn finns? Art 2 Vilka barn kommer till biblioteken? Vilka barn kommer inte till biblioteket? När var och hur möter vi barnen? Vilken barnsyn har vi i vår verksamhet? Art 3 Vad innebär barnets bästa i vår verksamhet? Tänker vi det enskilda barnet eller barn som grupp? Hur och när diskuterar vi barnets bästa i vår verksamhetsplanering? Vilken hänsyn tar vi till barnets bästa i beslut som rör barn? Finns det rutiner för prövningar av barnets bästa hur dokumenteras och utvärderas beslut? Vad säger barn själva?

8 Barnkonventionen - ett ansvar
Sprida kunskap om barns rättigheter till barn och vuxna Stat och kommun ska använda de yttersta av sina resurser för att genomföra barnkonventionen Art 4 Hur prioriteras barn? Hur syns bk i bibliotekets styrdokument? Vilken strategi har biblioteket för att genomföra bk? Hur utvärderas och följs arbetet med BK upp? Art 42 Hur och vilka informerar vi om bk? Vilka i vår verksamhet känner till bk och vad den innebär?

9 Barnet har rätt till lek, vila, fritid och kultur utbildning
skydd från våld sitt språk, sin kultur och religion om hen tillhör en minoriteter eller urfolk Art 30 Hur tillgodoser vi barn som tillhör en minoritet eller ett urfolks rätt till att, tillsammans med andra, utöva sin kultur, religion eller språk? Art 31 På vilket sätt möjliggör vi barns egna skapande och deltagande i kulturella aktiviteter? Var i biblioteksrummet ges barnet utrymme till vilka, lek och rekreation? Art 13 Hur tillgodoser vi barns rätt att ta emot och sprida information av olika slag och fritt uttrycka sina tankar?

10 Mina rättigheter.se Uppdrag att genomföra kunskapshöjande insatser för barn om sina rättigheter Vision Barn och unga känner till sina rättigheter och vet vart de kan vända sig om dessa inte tillgodoses. FN:s barnrättskommitté Allmän kommentar nr : Barnrättskommittén lägger särskild vikt vid att införa undervisning om barnkonventionen och mänskliga rättigheter i skolans läroplaner på alla stadier. Barns egen kunskap om sina rättigheter är för låg – 2010 års undersökning visar att kännedomen om barnkonventionen är 34% bland barn i åk 5 Inte alla lärosäten utbildar yrkesgrupper i barnkonventionen Pedagoger efterlyser undervisningsmaterial i barnkonventionen (enkät) När barnkonventionen blir lag kommer krav ställas på kunskapshöjning bland professionella och barn Att barn ska kunna tolka vad barnkonventionen innebär i praktiken i olika sammanhang som i skolan, i kontakt med socialtjänsten, vården och på nätet Barn vill ha information av någon de litar på (Koll på Soc)

11 Lärarenkät *Sammanställning av de två undersökningarna presenteras 8 september samtidigt med presentation på Statens medieråd 2014 var lärare i grundskolan och 2015 lärare i förskoleklass, grundsärskolor, specialskolor, gymnasieskolor samt gymnasiesärskolor. Lärare som tar upp barnets rättigheter i undervisningen gör det framför allt på temadagar – inte i ordinarie undervisning. De som aldrig undervisar om barnkonventionen anger som orsak att man inte ser att det ryms i den tid man har till förfogande, alternativt att man har svårt att koppla detta till sin ämnesundervisning. Det finns en allmän uppfattning om att en portal med information, färdiga lektionsupplägg och lärarhandledning skulle underlätta undervisningen om barns rättigheter. Mer än nio av tio lärare ser detta som positivt. De tydligaste utvecklingsområdena för att bättre säkerställa att samtliga elever får en utbildning av god kvalitet avseende barns rättigheter är: Ta fram färdiga lektionsupplägg med material som kan hämtas hem digitalt och varieras utifrån behov Anpassa material efter elevers olika åldrar och förmågor att ta till sig information Koppling till läroplan och kursplaner Stödmaterial vg barnkonventionen Direkt och via förmedlare det är därför viktigt att ... öka och utveckla barns och ungas kunskaper om sina rättigheter för att de i praktiken ska kunna utkräva sina rättigheter, både inom skolan och på andra områden i samhället använda pedagoger som förmedlare av kunskap till barn i skolan förse pedagoger med lättillgängligt och uppdaterat lektionsunderlag för att underlätta och se till att alla barn undervisas i barnkonventionen bygga en, över tid, hållbar struktur för kunskapshöjning – barnrättsportal med färdiga lektioner, övningar, frågelåda, filmer

12

13 En kunskapsportal Sidor för barnen Pedagogsidor Stödmaterial Övningar

14

15 Barn och unga har rätt att komma till tals!
Barnombudsmannen.se Barn och unga har rätt att komma till tals!


Ladda ner ppt "Barnombudsmannen Fanny Davidsson."

Liknande presentationer


Google-annonser