Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utbildning och teknik är grunden till välstånd.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utbildning och teknik är grunden till välstånd."— Presentationens avskrift:

1 Utbildning och teknik är grunden till välstånd.
Ett jubileumsår Utbildning och teknik är grunden till välstånd.

2 Utbildning och teknik är grunden till välstånd.
Jubileumsåret Teknik 200 år är ett initiativ som tagits av studenterna vid Materialdesign programmet på KTH. Nu, liksom för 200 år sedan, är blicken från initiativtagarna riktad framåt. Vi ser att detta 200 årsjubileum ger oss en unik möjlighet att ta avstamp i vår historia för att skapa möjligheter för framtiden. Vi ser möjligheten att industrin, akademin och elevsektionen för Materialdesign på KTH får jobba tillsammans i ett gemensamt syfte och i ett gemensamt firande. Utbildning och teknik är grunden till välstånd.

3 Utbildning och teknik är grunden till välstånd.
Syfte Vårt syfte är att väcka ungdomars intresse för teknikutbildning i allmänhet samt bergsvetenskap och materialdesign i synnerhet. Vi tror att det är viktigt att elever som går på gymnasiet får en förståelse för vad det innebär att vara ingenjör. Att få träffa unga yrkesverksamma inom industrin för att kunna se vad de jobbar med och kunna ställa frågor för att därigenom få en ökad förståelse och ett ökat intresse för vad en teknisk utbildning kan leda till. Utbildning och teknik är grunden till välstånd.

4 Aktiviteter under jubileumsåret Teknik 200
Hindersmässan i Örebro, där Teknik 200 är värd och spexet kommer från Bergssektionen KTH Fyra planerade Teknikmöten på fyra orter runt om i Sverige, med målet att nå elever per ort Internationell forskningskonferens KTH 23/11 Jubileumsdagen. Premiär för specialskrivet 200-årsspex. Jubileumsmiddag på kvällen. Utbildning och teknik är grunden till välstånd.

5 Teknikmöte: Vad gör en ingenjör?
Teknikmötena kommer att vara uppdelade i tre delar: Ingenjörsmöte ( i form av speed dating). Två elever får träffa en ung ingenjör och prata om vad hen gör på jobbet och vad det innebär att jobba som ingenjör. Miniseminarium. I grupp om 15 elever + lärare/SYV blir det en kort presentation och diskussion grundat på en ung ingenjörs berättelse om sin väg in i yrket. Här kommer vi att visa upp bredd och mångfald. Ingenjörsdemo. Två ingenjörer per station demonstrerar ingenjörskonsten bakom produkten/processen med hjälp av exempel från det företag där de är verksamma. Det centrala är hela tiden det personliga mötet och samtalen. Utbildning och teknik är grunden till välstånd.

6 Teknikmöte: Vad gör en ingenjör?
Varje elev har ett personligt schema, som innehåller Ingenjörsmöte, miniseminarium samt Ingenjörsdemo. Beroende på lokalisering av mötet, tillkommer även lokala inslag som t ex guidad visning av anläggning/Science Center eller liknande. Unga ingenjörer från deltagande bolag växlar mellan att ha Ingenjörsmöten, där man träffar två elever i taget, att hålla miniseminarier riktade till en grupp om ca 15 elever samt att ansvara för bemanning av Ingenjörsdemo som är en friare mötesform i form av en utställning. Studenter från KTH och LTU deltar som värdar och funktionärer, samt ”fyller på” vid behov i de olika momenten Utbildning och teknik är grunden till välstånd.

7 Utbildning och teknik är grunden till välstånd.
Målgrupp: Teknikmöte Målgrupp: Elever på gymnasiet i årskurs 2 på programmen TE, NA EK samt SA. Eleverna bussas till mötet från sina skolor, resväg max en timme i södra Sverige och max 1,5 timmar i Norra Sverige. Programmet omfattar 3 timmar, och eleverna bjuds på en enkel lunch. Utbildning och teknik är grunden till välstånd.

8 Utbildning och teknik är grunden till välstånd.
Upplägg: Teknikmöte Dag 1: Riggning, repetitioner och andra förberedelser Dag 2: Genomförande av Teknikmöte i två pass. 300 – 400 elever deltar – 12.00, och äter därefter lunch. 300 – 400 elever deltar – 16.00, och startar med lunch vid ankomst Dag 3: Genomförande av Teknikmöte i två pass, samma som dag 2. Därefter rivning och avslutning. Utbildning och teknik är grunden till välstånd.

9 Organisation för Teknik 200 år
29 privatpersoner Bergssektionen, KTH Aktieägare Rådgivande organ till styrelsen/ledning Möjlighet för sponsorer och intressenter att få insyn och inflytande utan att bli aktieägare eller styrelsemedlem. VD sammankallar vid behov eller önskan från medlemmarna. F n sex personer, valdes av bolagsstämma maj 2018 Styrelse Styrgrupp VD Pelle Ohlsson CFO Rosina Gartz PL Charlotte Saltskog Funktionsansvariga Organisation/Företags-ansvariga Ledning 200 Grp:en & Jr. Utbildning och teknik är grunden till välstånd.

10 Utbildning och teknik är grunden till välstånd.
Finansiering Projektet finansieras av Vinnova samt företag inom industrin. Avtal är idag skrivet med LKAB, Epiroc och Boliden. Projektet ska inte gå med vinst utan finansieringen avser att få kostnadstäckning för arrangemangen inom ramen för jubileumsåret samt för projektledning av Teknik 200 år. Utbildning och teknik är grunden till välstånd.

11 Utbildning och teknik är grunden till välstånd.
TACK! Utbildning och teknik är grunden till välstånd.


Ladda ner ppt "Utbildning och teknik är grunden till välstånd."

Liknande presentationer


Google-annonser