Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Arbetsskador och tillbud

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Arbetsskador och tillbud"— Presentationens avskrift:

1 Arbetsskador och tillbud
Hej! Ni kanske funderar på varför vi i Vision tycker att det är viktigt att prata om arbetsskador och Tillbud? I samtal med medlemmar i olika sammanhang har vi märkt att kunskapsnivån kring arbetsskador och tillbud är väldigt låg och då särskilt nät det gäller organisatoriska och sociala arbetsskador och tillbud. Vi tror att vi genom att öka kunskapen och medvetenheten hoppas vi kunna bidra till friskare och mer välmående arbetsplatser.

2 Arbetsmiljölagen Lagens ändamål enligt 1kap 1§ är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö. Från 1977 omfattande lagen även den psykosociala arbetsmiljön. Från 2016 omfattas Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4). Arbetsmiljölagens ändamål går att läsa i dess portalparagraf. Det är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god hälsa. Arbetsmiljölagen var från början framförallt anpassad till industrin och syftet var att undvika allvarliga fysiska arbetsmiljöolyckor. Under årens gång har man utvecklat och anpassat lagen till att även omfatta det vi i dag kallar för organisatorisk och social arbetsmiljö. I och med att AFF:sen organisatorisk och social arbetsmiljö kom 2016 bytte vi begrepp från psykosocial arbetsmiljö till organisatorisk och social arbetsmiljö syftet var att flytta fokus från individen till organisationen. Vi har haft en tendens av att under lång tid individualisera svårigheter som människor har även när problemet ligger hos organisationen.

3 Vi är många som någon gång under arbetslivet upplevt en osund stressnivå 
2016 hade Göteborgs Stad kostnader för sjuklöner på 400 miljoner kronor vilket motsvarar lönekostnader för mer än 800 anställda. 2017 hade Göteborgs Stad kostnader för sjuklöner på 606 miljoner kronor. Beskriv den otroliga ökningen gällande sjuktalen som skedde mellan 2016 och Vi har ännu inte fått några siffror för år I kostnaden är inte vikariekostnad, minskad effektivitet, sämre service till medborgarna medräknad så den faktiska kostnaden är ännu högre. Med tanke på den höga kostande för sjukfrånvaro finns det stora vinster att göra både när det gäller ekonomin men även gällande mänskligt lidande. Alla både vi och arbetsgivaren tjänar på om vi lyckas undvik att människor blir sjukskrivna och det är där arbetsskadorna men kanske framförallt tillbuden kommer in. Vision menar att arbetsskade- och tillbudsanmälningar är ett sätt att utveckla verksamheten på. Vill vi kvalitetssäkra verksamheten måste vi bli bättre på att gör arbetsskade- och tillbudsanmälningar.

4 Skillnad på arbetsskada och tillbud
Skillnaden är om det är ett AJ eller ett OJ. Vad innebär det för fysiska tillbud och skador?  Vad innebär det för skador och tillbud som beror på stress, organisation, socialt samspel och liknande?  Vi brukar beskriva skillnaden på arbetsskador och tillbud som att det är skillnaden på ett AJ och ett OJ. När det gäller en fysisk arbetsskada eller tillbud kan det ex vara att om det ligger en datorsladd över golvet där alla går och du nästan snubblar på den då är det ett tillbud. Om du faktiskt ramlar på grund av sladden då är det en arbetsskada. Ett annat exempel är att du nästan krockar på väg till ett arbetsmöte då är det ett tillbud men om du faktiskt krockar då är det en arbetsskada. När det gäller organisatoriska och sociala arbetsskador och tillbud blir det genast lite svårare eftersom det handlar om din egna upplevelse av situationen. Ett exempel kan vara att om du känner att du börjar tappa kontrollen över din tjänst men ännu inte mår dåligt då är det ett tillbud medans om du redan sover dåligt över tid (inte en natt), har ont i magen eller liknande då är det redan en arbetsskada. Det är du och inte din chef som avgör hur du påverkats och om det är en arbetsskada eller ett tillbud. Tänk också att det inte är hela värden om vi anmäler något som en arbetsskada som du sen kanske kommer på skulle varit ett tillbud det viktigaste är att det anmäls och att du och din chef tillsammans med skyddsombudet jobbar med att det inte ska upprepas.

5 Varför ska jag anmäla? Struktur Går till Försäkringskassan
Ger statistik Utveckla verksamheten Stöd till chefen eftersom det synliggör hur personalen mår Struktur: När du gör en anmälan om tillbud eller arbetsskada i LISA-systemet får din chef en signal på att den har ett tillbud eller en arbetsskada som ska hanteras. Då ska den prata med dig och ni ska boka ett möte. Det är et bra stöd om du har med ett skyddsombud vid mötet. Vid mötet ska ni titta på vad som hänt och vilka åtgärder ni ska vidta för att undanröja risken elelr för att undvika att det återupprepas. Vid behov ska ni boka tid för uppföljning. Det är viktigt att tänka på att även om du kanske som första åtgärd redan har lyft med din chef att du har ex har för mycket att göra så ska du även lägga in ett tillbud eller en arbetsskada. Detta då båda delarna är lika viktiga. Har ni då redan gjort upp en åtgärdsplan så är det ju bara att lägga ind en i efterhand. Anledningen till det är lika viktigt att lägga in det i LISA som att prata med chefen är: Att arbetsskador (inte tillbud) registreras hos Försäkringskassan och finns med som underlag vid ev framtida sjukskrivningar och om du vill försöka få en permanent skada klassad som en arbetsskada. Du får ett brev från Försäkringskassan som bekräftar att de registrerat arbetsskadan. Får du inte det har något blivit fel på vägen. Det ger statistik som tas upp i LSG (lokal samverkansgrupp och skyddskommitté) och FSG (Förvaltningsgemensam Samverkansgrupp och skyddskommitté). Statistiken går även till politiken. Vi vet att många är stressade och har mycket att göra men det syns inte i statistiken gällande arbetsskador och tillbud vilket är ett problem. Det ger och som fackförbund men även din chef något att jobba med. Det är mycket lättare att få gehör för att en arbetsgrupp har mycket att göra om det även finns underlag som styrker det. Kan vi synliggöra vad i verksamheten som gör at medarbetarna mår dåligt kan vi bidra till att utvecklar verksamheten och ge en bättre service till medborgarna.

6 Vi har mycket att tjäna på genom att förändra kulturen!
Tillbud är något bra! Det bidrar till att utveckla verksamheten och gör att chefen kan sätta in åtgärder innan någon skadar sig.  Tillbud är något bra det bidrar till att utveckla verksamheten och gör att chefen kan sätta in åtgärder innan det blivit en skada. Vi måste alla hjälpas åt att ändra synen på arbetsskador och tillbud. Allt för många känner sig lite jobbiga när de gör en anmälan. Många tycker att det känns lite onödigt eller rent utav meningslöst. Detta måste vi tillsammans som fack, arbetsgivare och medarbetare ändra på.

7 Skada eller tillbud? Har tappat kontrollen över tjänsten men mår inte dåligt Sover dåligt över tid Har ont i magen och/eller värk i huvudet och/eller andra delar av kroppen  Har hjärtklappning  Gråter på jobbet Kan inte koncentrera sig för att det låter så mycket på jobbet och saknas tysta rum Avsaknad av/brist på arbetsledning Hamnar i hotfulla situationer  Utsätts för verbal kränkning av klient (eller annan) Blir ofta avbruten i arbetet Arbetar på en arbetsplats med bristande struktur  Upplever eller utsätts ofta för dålig stämning  Hittar ingen arbetsplats  Diskutera i grupper om de olika exemplen är en arbetsskada eller ett tillbud och vad som avgör det? Fundera även på om ni har andra exempel som ni kommer på. Gå igenom i stor grupp om de olika exemplen är arbetsskada eller tillbud och ev ytterligare exempel som ni kommit på.

8 Avgränsning mot avvikelse
Arbetsskada och tillbud gäller oss som medarbetare.  Avvikelse gör vi när den som drabbas är en klient/brukare.  Arbetsskada och tillbud gäller oss som medarbetare. Avvikelse gör vi när den som drabbas är en klient/brukare. Ibland kan samma händelse vara skäl till att både göra en avvikelse och ett en anmälan om arbetsskada eller tillbud. Tänk även på att ibland är ni flera kollegor som upplevt samma situation och då ska alla anmäla det. Kanske har ni upplevt situationen olika och då kanske den ena gör ett tillbud och den andra en arbetsskadeanmälan.

9 Vad kan ni göra på er arbetsplats?
Ex. Boka en tid och sätt er tillsammans för att lägga in tillbud och arbetsskador. Hitta stöd av varandra att utveckla organisationen. Diskutera i smågrupper eller alla tillsammans vad ni på er arbetsplats kan gör för att ändra synen på arbetsskador och tillbud? Hur kan ni arbeta för att börja lägga in fler arbetsskador och tillbud? Hur kan ni arbeta för att det ska kännas meningsfullt? Vad kan vi i Vision göra för att stötta? Vad kan arbetsgivaren göra? Vad kan ni som medarbetare och kollegor göra?

10 Börja älska tillbud! #tadetmedLISA
Ta upp frågan om tillbud och arbetsskador på ett APT. Ta stöd av Vision Tänk på att du är den som bäst vet hur du reagerat på en händelse. Du är den som bäst bedömer om det är en skada eller ett tillbud. #tadetmedLISA

11 Kampanjen #tadetmedLISA www.vision.se/visiongoteborg
Följ oss gärna i sociala medier. Du hittar oss Facebook Instagram Twitter Under 2019 har Vision kampanjen #tadetmedLISA Syftet är att öka kunskapen hos våra förtroendevalda, medlemmar och hos arbetsgivaren gällande vad en arbetsskada och ett tillbud är. Vill du i lugn och ro läsa mer om arbetsskador och tillbud kan du göra det på vår hemsida där vi har samlat all information. Följ oss gärna i sociala medier du hittar du oss Under #tadetmedLISA kommer vi arbeta för att genom sociala medier uppmärksamma vikten av arbetsskador och tillbud. Det vore väldigt kull om ni där vill bidra med exempel från vardagen som vi kan ta med oss i det fortsatta arbetet och samtal med arbetsgivaren och politikerna. Har du blivit nyfiken på hur du kan vara med och arbeta för att du och din kollegor kan få det bättre så hör av dig till oss så kan vi berätta mer om hur du kan engagera dig i Vision. Ett exempel är att vi har Vision Göteborgs framtidsgrupp. Syftet med gruppen är att samla de som är nyfikna på att engagera sig och som vill veta mer och lära sig mer om facket och om Vision. Kontaktperson är Johanna Lagerberg och

12 Kontaktinformation #tadetmedLISA
Namn Funktion i Vision Telefonnummer E-postadress #tadetmedLISA


Ladda ner ppt "Arbetsskador och tillbud"

Liknande presentationer


Google-annonser