Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ENTREPRENAD NORRSTRÖMSTUNNELN

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ENTREPRENAD NORRSTRÖMSTUNNELN"— Presentationens avskrift:

1 ENTREPRENAD NORRSTRÖMSTUNNELN
PROJEKT I SAMVERKAN ENTREPRENAD NORRSTRÖMSTUNNELN Roberth Colliander Uppdragsledare BHU 7 – Bygghandlingsuppdrag nr 7 omfattar Norrmalmstunneln, Norrströmstunneln och installation/stomkomplettering station City Projektör WSP Roberth Colliander, Uppdragsledare

2 Projektering i samverkan
BAKGRUND – PROJEKTERING I SAMVERKAN Jan 2007 fick WSP uppdraget att projektera bygghandlingar för Norrströmstunneln och Station City I dec 2012 levererades de sista Bygghandlingarna till Citybanan Projekteringen i samverkan har varit mycket framgångrik och utvecklande för inblandade projektörer

3 18 hotell 3 T-banelinjer, 2 biljetthallar+ fyra andra genomslag till T-bana Projekteringen omfattar alla teknikområden exkl BEST och ventilation publika delar

4

5 En gigantisk ventilationsanläggning, många frågor om klimat, pågår fortfarande. Här stationen.

6 Framdriften har varit bra
Framdriften har varit bra. Entreprenad Norrströmstunneln omfattar drygt kubik berg men en framdrift på kubik i månaden intensiva perioder.

7 Station City som är den mest komplicerade delen är allt berg utsprängt.

8 Under Riddarholmen återstår ett 20-tal meter av spårtunneln
Under Riddarholmen återstår ett 20-tal meter av spårtunneln. Sprängningar utförs nattetid för att inte störa pågående domstolsförhandlingar.

9 De stora utmaningarna har varit kopplade till korsningen med T-Blå, Centrala mellanplanet och uppgången till OP 6.

10 Projektering i samverkan
KONTRAKT PROJEKTERING Projektören är i detta projektet upphandlade på organisation, timpris och kompetens. Projekteringen är uppdelad i 6 etapper. Etapp 1 för att planera hela uppdraget och ¨överenskomma om en projekteringsbudget för Etapp 2 till 6. Ny Delgenomförandeplan för varje Etapp (ATR, budget, kopplat till kontraktet) Inga incitament är kopplade till denna projekteringsbudget. Löpande räkning med tydliga tak i respektive Etapp.

11 Vad gör vi på centrala mellanplanet idag….SIKA membran

12 Projektering i samverkan
GENOMFÖRANDE PROJEKTERING Projektering av bygghandlingar utförs parallellt med produktionen. Omfattande samordning av leveranspaket och produktionstidplanen. Samordningsmöten varannan vecka. SE har särskilda resurser för att delta aktivt i projekteringsprocessen. Dessa skall även förankar tankegångarna i hela produktionsledet, fram till hantverkaren vid stuff. Varför parallell projektering/produktion = SE skall kunna vara med och påverka projekteringen till det mest kostnadseffektiva genomförandet. Uppnå en produktionskostnad som understiger Riktpriset. Risk: Bygghandlingarna blir alltför styrande och ”låser fast” utförandemetoder. Viktigt att handlingarna bara ställer faktiska krav på stadga och beständighet. Måste låta det vara möjligt för SE att sent ändra produktionsmetoder etc inom ramarna/kraven för stadga och beständighet.

13 Projektering i samverkan
GENOMFÖRANDE PROJEKTERING Viktigt med en projekteringsprocess som hanterar de stora riskerna, osäkerheterna och säkerställa leveranstiderna. Detta är särskilt viktigt i en samverkansentreprenad där projektering och produktion drivs parallellt. Förseningar av BH kan få stora konsekvenser. Varför parallell projektering/produktion = SE skall kunna vara med och påverka projekteringen till det mest kostnadseffektiva genomförandet. Uppnå en produktionskostnad som understiger Riktpriset. Risk: Bygghandlingarna blir alltför styrande och ”låser fast” utförandemetoder. Viktigt att handlingarna bara ställer faktiska krav på stadga och beständighet. Måste låta det vara möjligt för SE att sent ändra produktionsmetoder etc inom ramarna/kraven för stadga och beständighet.

14 Projektering i samverkan
Säkerhet i projekteringen har åstadkommits genom att arbeta enligt följande : Anpassad projekteringsorganisation Observationsmetoden - Aktiv design Remissgranskning under projekteringens gång. ”Förslagshandling”. Tullstationer vid kritiska områden Överlämnandemöten Anpassad projektorganisation = Detaljerad resursplanering, noggrann uppföljning av framdrift, rak och tydlig dialog med Linjeorganisationen på WSP för att säkerställa resurser. 5 st parallella projekteringsgrupper. Arkitekt utrymmessamordnare. Tullstationer vid kritiska områden (en kontrollstation för att utvärdera mätvärden, rörelser, beregets beteende..) Överlämnandemöten (skapar trygghet, säkerhet, ansvarskännande för handlingen

15 Smala bergpelare under korsningen med Blå tunnelbanan

16 Projektering i samverkan
Viktigt avseende projektering i samverkan: Noggrann planering av projekteringsprocessen Noggrann implementering av samverkansprocessen i hela organisationen Detaljerad uppföljning av projekteringsläget Nära samordning/samarbete med samverkansentreprenörens projekteringsutvecklare Nära samarbete med linjeorganisationerna för att säkerställa erforderliga resurser Viktigt: Noggrann planering av projekteringsprocessen. Etappindelningar, Detaljerad uppföljning av projekteringsläget (svårt, men framdriften måste stämmas av mot tid och budget för att anpassa organisation och säkerställa leveranstider… Nära samordning/samarbete med samverkansentreprenörens projkteringsutvecklare. Nära samarbete med linjeorganisationerna för att säkerställa de resurser som krävs för att hålla tidplan och budget!!

17 Projektering i samverkan
Varför lyckades vi ? (Ur projektörens synvinkel) En kunnig och kompetent beställarorganisation, bemanningen från beställren (fattar beslut om när projekteringskostnader i proportion till produktionskostnader.) Samarbetet med NCC projekteringsutvecklare En projekteringsprocess som hanterar de stora riskerna: Observationsmetoden - Aktiv design Tullstationer vid kritiska områden Överlämnandemöten En kunnig och kompetent beställarorganisation, bemanningen från beställren (fattar beslut om när projekteringskostnader i proportion till produktionskostnader.)

18 Projektering i samverkan
Varför lyckades vi ? (Ur projektörens synvinkel) Entreprenadformen Samverkan Flexibel projekteringsorganisation Aktiv styrning (månatlig uppföljning) Noggrann resursplanering Direktkontakt med linjeorganisationen för att säkerställa resurser för projektering. Varför lyckades vi ? Entreprenadformen Samverkan En kunnig och kompetent beställarorganisation Personkemi är alltid viktigt Samarbetet med NCC projekteringsutvecklare En projekteringsprocess som hanterar de stora risker som finns Observationsmetoden - Aktiv design Tullstationer vid kritiska områden Överlämnandemöten Entreprenadformen – Viktigt att TRV gick med på denna typ av entreprenadform med löpande räkning och starka incitament är göra det hela så effektivt som möjligt. I komplexa stor projekt i innerstadsmiljö Beställarorganisation – Jag tror att i komplexa projekt som Citybanan med många teknikområden att samordna och många yttre omständigheter som påverkar projektet är det av stor vikt att beställaren tar ett stag framåt och med en kompetent organisation styr projektet Projekteringsutvecklarna har fungerat som ”motor” i processen och agerat både med WSP och internt för att implementera budskapet samverkan….

19 Projektering i samverkan
Hur kan kontrakten för projekterande konsult utvecklas? Hur ska projektören få ett incitament att hålla nere projekteringskostnaden? Kan projekteringskontrakt upprättas med riktpris och bonus? Kan Entreprenörens riktkostnad även omfatta projekteringskostnaden? (vem räknar ut riktpris? 10% av produktionskostnad?) Vem bestämmer när kostnaderna för en omprojektering är motiverade i förhållande till produktionskostnaden? Samverkan totalentreprenad? Ska projektering vara en del av fasta kostnader eller löpande?. Vari ligger projektörens incitament i detta? Tror vi att en E styr en projektör mer effektivt än en beställare?

20 Samverkans-entreprenör Samverkans-projektör
Projektering i samverkan Hur kan kontrakten för projekterande konsult utvecklas? En trepartslösning med samverkanskontrakt mellan alla tre parter. Beställare Samverkans-kontrakt Samverkans-kontrakt En trepartslösning med kontrakt mellan B-E, B-K och E-K…hur ser den ut? Kontrakt Samverkans-entreprenör Projektör Samverkans-projektör Samverkans-kontrakt

21 Projektering i samverkan
Vad leder samverkan till? Effektivt produktion/projektering En kreativ och lärande miljö En attraktiv arbetsplats En ökad förståelse för parternas ”vardag” Effektivare riskhantering …..en framtidsbransch för alla…!!


Ladda ner ppt "ENTREPRENAD NORRSTRÖMSTUNNELN"

Liknande presentationer


Google-annonser