Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En presentation av NVP Enhet: Datum:

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En presentation av NVP Enhet: Datum:"— Presentationens avskrift:

1 En presentation av NVP Enhet: Datum:
Detta är en presentation som ni kan använda i samband med införande av NVP på er enhet. Den är till hjälp vid informationsspridningen till kollegor och medarbetare om vad NVP är och hur stödet kan användas. Notera att flera möten kommer att behövas på enheten inför starten för att komma överens om hur införandet ska gå till och hur rutiner och arbetssätt kommer att påverkas. Se mer om detta i broschyren ”Instruktioner och rekommendationer”. Skriv vilken enhet som det gäller och vilket datum ni har presentationen Titta gärna på informationsfilmer tillsammans – finns på

2 Om Palliativt Utvecklingscentrum
Palliativt Utvecklingscentrum är en del av Lunds universitet och Region Skåne. Uppdraget inrymmer forskning, utveckling och utbildning av både den allmänna och specialiserade palliativa vården. Har utvecklat NVP samt informationsmaterial i syfte att underlätta införandet. Ansvarar för framtida uppdateringar av NVP. Styrkan ligger i att forskningen är kliniskt förankrad och att vårdutveckling görs på vetenskaplig grund. Palliativt Utvecklingscentrum har både regionala och nationella uppdrag och ingår i ett internationellt nätverk. Det kan vara bra för medarbetare att ha kännedom om varifrån och vem som varit ansvariga för framtagandet av NVP. Därför lite kort om Palliativt Utvecklingscentrum. Det som är glädjande och som jag brukar säga är att båda disciplinerna medicin och omvårdnad finns representerade inom enheten och därmed också i framtagandet. Vi har således en professor i palliativ medicin och en i omvårdnad.

3 Presentationens innehåll:
Vad är NVP? Framtagandet, hur gick det till? Struktur och innehåll Hur ska vi göra? Stöd och hjälp Detta är innehållet i presentationen. Foto: Anna-Lena Harmsund Foto: Anna-Lena Harmsund

4 Sammanfattning NVP Ger stöd i vården för patienter med palliativa vårdbehov oavsett ålder, diagnos eller var vården bedrivs Ger stöd och struktur för personcentrerad vård Bygger på viktiga kärnområden Kvalitetssäkrar vården från övergången från botande till lindrande/stödjande vård, till att patienten bedöms vara döende samt omhändertagande efter dödsfallet och stöd till närstående Kortfattat innebär NVP det här. Det centrala är att poängtera att NVP är ett stöd i vården av patienter med palliativa vårdbehov. Detta oavsett ålder, diagnos eller var vården bedrivs. OBS! NVP är inte framtagen för att användas på barn! Gäller således för åldrarna 18 år och uppåt. NVP ger också stöd för personcentrerad vård genom att viktiga områden uppmärksammas och individuella behov och önskemål kommer i fokus. Det är väldigt viktigt att samtliga medarbetare känner till detta, så även om NVP är ett strukturerat (standardiserat) stöd så innebär det verkligen inte att patienten standardiseras. Det är med stöd av strukturen som vi blir hjälpta att hitta det individuella. Förtydliga gärna att NVP riktar sig till samtliga professioner som kan tänkas bli aktuella i vården av patienten. NVP: s innehåll bygger på viktiga kärnområden/frågeställningar som finns sammanfattade i materialet och kvalitetssäkrar vården under hela den palliativa processen, från det att vården övergår från botande till lindrande vård till det att patienten avlidit.

5 Palliativ vård enligt WHO 2002
Palliativ vård bygger på ett förhållningssätt som syftar till att förbättra livskvaliteten för patienter och familjer som drabbas av problem som kan uppstå vid livshotande sjukdom palliativ vård förebygger och lindrar lidande genom tidig upptäckt, noggrann analys och behandling av smärta och andra fysiska, psykosociala och existentiella problem Definitionen av palliativ vård. Observera att den inte alls begränsas till att handla om döende människor eller till personer med cancer. Därför vill också NVP ge möjlighet att påbörja vården tidigare, innan patienten är döende, så att patienten ges möjlighet att göra de prioriteringar som är viktiga för dem.

6 Framtagandet – hur gick det till?
Projektorganisation Kunskapsbas Referensgrupp Kliniska tester Patient och närstående medverkan Projektgruppen, bestående av kliniskt verksamma sjuksköterskor och läkare, har under tre års tid arbetat intensivt med att ta fram NVP. En styrgrupp med Carl Johan Fürst som ordförande har lett projektet. Innehållsvalidering har genomförts för att undersöka om NVP har kunnat användas och förstås så som det är tänkt. Referensgruppen på ca 90 personer är multiprofessionellt sammansatt från hela landet. Referensgruppen har också arbetat under tre års tid med att återkoppla synpunkter och kommentarer på de olika versionerna som arbetats fram. Ett väldigt viktigt arbete som är helt ovärderligt. Tre kliniska tester har genomförts, inom kommunal vård, på sjukhus och inom specialiserade palliativa enheter. Den sista var även den största, vilken genomfördes på ett trettiotal enheter i Sverige, totalt användes mer än 500 NVP-dokument under en tre månaders period. Patient och närståenderepresentanter har deltagit genom att gå igenom NVP och inkommit med synpunkter på innehåll ur deras perspektiv. Det har också varit viktigt för oss att NVP är formulerad på ett sätt som inte väcker oro, det ska kännas tryggt för personalen att använda och visa NVP för både patienter och närstående. Även patientorganisationer så som PRO och SPF har haft möjlighet att kommentera NVP. Intervjuer har genomförts med både patienter och närstående för att ytterligare vidga patientperspektivet. Kunskapsbasen baseras på tillgänglig evidens som finns i Sverige. Det nationella kunskapsstödet för god palliativ vård samt det nationella vårdprogrammet har helt och hållet legat till grund för NVPs innehåll. Kliniskt verksamma har också tittat på materialet för att ge synpunkter på vad som fungerar i kliniskt i det patientnära mötet. Dessutom har LCP (Liverpool Care Pathway) också varit en inspirationskälla för innehåll och layout. LCP har avvecklats både nationellt och internationellt och NVP kan därför ses som en uppföljare till LCP, men med den stora skillnaden att den erbjuder stöd även för tiden innan patienten bedöms vara döende samt att NVP ger stöd för viktiga åtgärder som kan tänkas bli aktuella för patienten.

7 NVP ur patientens perspektiv
Tryggt när informationen förs vidare Åtgärderna är anpassade för mig när jag behöver dem Lyfter viktiga frågor! Fokus på mig och mina behov Ger mig och min familj stöd Detta är vad NVP kan hjälpa patienten och dess närstående med. Hjälper patienten (och oss) och ger stöd för att hitta det som är viktigt nu. Tydligt, professionellt stöd för personalen

8 NVP ur teamets perspektiv
Självklara saker som vi redan gör Struktur för att identifiera patientens behov Hjälper oss i vårdens övergångar Omfattande Evidensbaserat Vårdpersonal - teamet Sätter palliativ vård i fokus NVP i IT-stödet Detta är en bild som vill visa på vilken nytta NVP kan ha ur vårdpersonalens perspektiv. Stöd för vilka åtgärder som kan bli aktuella Minskad dokumentation Bra som utbildningsmaterial Lättförståeligt, lätthanterbart, all information samlad

9 Bilden visar NVP: s olika delar
Bilden visar NVP: s olika delar. Del 1 är ett kortfattat stöd som används i syfte att identifiera patientens palliativa vårdbehov samt på vilken vårdnivå som vården behöver ske. Testerna har visat oss att denna del med fördel kan används på t ex sjukhusmottagningar, vid konsultverksamhet eller vid ankomstsamtal vid nyinflyttning på vårdboenden. Del 2 innehåller viktiga kärnområden som kan tänkas bli aktuella oavsett om det är ett år klar i livet eller endast en vecka. Då tecken finns på att patienten kan vara döende behöver vissa frågor uppdateras och gås igenom igen och dessa finns i det ”Utökade beslutsstödet”. Här finns också frågor som är viktiga att läkaren tar ställning till t ex bedömning av att patienten är döende, brytpunktssamtalet samt insättning av vidbehovsläkemedel. Del 3 handlar om omhändertagandet av den döda, hjälp och stöd till närstående samt information kring det viktiga efterlevandesamtalet. I NVP finns också stöd för vilka vårdåtgärder som kan tänkas bli aktuella för den unika människan. Det finns förslag på vårdåtgärder både för den tidiga fasen och för tiden då patienten bedöms vara döende. Vårdåtgärderna för del 2 är ganska omfattande och tanken är att man aktivt arbetar med de problem som är aktuella. Således används Översiktsbladet alltid och de blad för specifika problem som patienten har. Har patienten problem med smärta så är det endast detta blad som används. I vårdåtgärderna för den döende människan finns också den kontinuerliga bedömningen av viktiga status och symtomområden.

10 Dokumenten Här är NVP: s samtliga delar. Observera att medarbetarna behöver få tid till att titta igenom samtliga delar avseende innehåll och hur dessa ska användas. Detta kan ske på olika sätt. Ett exempel är worshops med grupp diskussioner och möjlighet att testa dokumentens användning med fiktiva patientfall.

11 Detta är innehållet i Beslutsstödet för del 2
Detta är innehållet i Beslutsstödet för del 2. Den cirkulära utformningen vill belysa att NVP: s innehåll används utifrån patientens behov och var i vården man befinner sig. Man behöver således inte börja med Hur patienten mår, man kan mycket väl hoppa direkt till avsnittet om Barn som närstående, det är helt och hållet du tillsammans med patienten som avgör det. Formuleringar och begrepp i NVP är endast förslag på hur man skulle kunna uttrycka sig och ska aldrig ses som ett manus som ska följas till punkt och pricka. Använd de formuleringar som känns bekväma för dig i mötet med patienten.

12 NVP kan ses som ett pussel, det finns många delar och varje enhet använder de delar som ledningen tagit beslut om, allt för att passa patientens behov och enhetens arbetssätt.

13 Varje enhet skapar sitt eget pussel. Hur kommer ert puzzel att se ut?

14 Process för införande Nulägesanalys Beslut Kompetens Införande
Palliativa vårdbehov Kvalitet Rutiner Tillgång till viktig information Journalgranskning Nulägesanalys Införande om NVP Var och vilka delar av NVP Kunskaps- eller dokumentationsstöd Former för utvärdering Svenska palliativregistret Beslut Utbildning Information Förankring Kompetens Stödpersoner Rutiner och arbetssätt Dokumentation Ansvarsfördelning Införande Denna bild vill illustrera processen vid införandet. Dvs ett förslag på vad man behöver ta ställning till och fundera på vid ett införande. Chefens godkännande och beslut är av stor vikt för ett framgångsrikt införande. Utgå från verksamhetens behov Förankra och utbilda Tydligt beslut av chefen Säkerställ stöd under införandet Utvärdera och följ upp Tveka inte att revidera rutinerna när det behövs Ansvarsfördelning Fatta beslut om användning av NVP Tillse att beslutet anmäls till Palliativt Utvecklingscentrum där enheten registreras som NVP-användare Med utgångspunkt från verksamhetens förutsättningar besluta: vilka delar av verksamheten ska använda NVP ska NVP användas i sin helhet eller endast valda delar ska NVP användas för patientrelaterad dokumentation, hur ska den då hanteras som journalhandling och integreras med, alternativt ersätta annan journaldokumentation NVP-ansvarig(a) medarbetare, som kan ge stöd på enheten vid införande och användandet av NVP, utses av ansvarig chef NVP:s delar används tvärprofessionellt och koordinerat inom teamet Användningen av NVP integreras så långt som möjligt i enhetens gällande rutiner och arbetssätt NVP:s praktiska handledning utnyttjas som en uppslagsdel för specifika frågor NVP inkluderas i de lokala/regionala digitaliseringsprocesser som är/blir aktuella Utvärdering

15 Veta mera? - www.palluc.se
På Palliativt Utvecklingscentrums hemsida finns information som kan vara till stöd för er vid införandet. Filmer som ni kan titta på tillsammans Broscher som ni kan läsa via webben, skriva ut eller beställa via Palliativt Utvecklingscentrum Ta fram och se hur de olika dokumenten ser ut. Gå igenom innehållet tillsammans. Diskutera hur ni ska använda materialet. Stöd och hjälp

16 Journalgranskningsmall
13 frågor i syfte att: Identifiera kvaliteten på dokumentationen i befintlig patientjournal i förhållande till innehållet i NVP Ge stöd inför valet av hur NVP ska användas i verksamheten Ge stöd för kvalitets-och verksamhetsutveckling Ni bör göra en journalgranskning innan ni startar med NVP. Det finns en mall framtagen med instruktioner om hur det går till. Journalgranskningen ger er svar på vad som finns dokumenterat i era journaler i dag i jämförelse med NVPs innehåll.

17 Samtliga broschyrer bör läsas av samtliga medarbetare
Samtliga broschyrer bör läsas av samtliga medarbetare. Ta beslut om på vilket sätt som ni ska ta del av informationsbroschyrerna: Ska de läsas via webben, skrivas ut eller beställas som tryckta broschyrer?

18 Det finns även en broschyr framtagen att lämna ut till patient och närstående. Det är en kortfattad information om vad NVP är samt möjlighet att notera namn och kontaktuppgifter som är viktiga för patient och närstående.

19 Sammanfattning Ett verktyg för att förbättra kvaliteten i vården
Ger stöd för teamet att identifiera palliativa vårdbehov Kan användas av alla enheter som vårdar patienter med palliativa vårdbehov samt döende människor Hjälper oss att se helheten Ger samverkansvinster och utvärderingsmöjligheter Ett arbetssätt som kontinuerligt utvärderas och utvecklas

20 NVP blir bara så bra som användarna gör det till!
Men … NVP blir bara så bra som användarna gör det till! NVP ersätter inte kunskaper i palliativ vård, färdigheter och förhållningssätt NVP ersätter som sagt inte kunskaper och färdigheter i palliativt vård. Det kan tänkas att informations- och utbildningsbehov identifieras i samband med införande och användande av NVP. Var lyhörda för detta i syfte att skapa utveckling och kunskapshöjning för den palliativa vården.

21 Vad behöver vi göra? Vilka rutiner påverkas? Vilka rutiner ska vi ha?
Vem behöver informeras om starten? Gemensam genomgång av journalgransknings- resultatet Bestämma vilka delar vi ska använda Hur följer vi upp användandet? Hur ska vi använda NVP? Som dokumentationsstöd? Som processtöd? Var dokumenterar vi då? Vad dokumenterar vi? Underskatta inte vikten av förarbetet inför starten av NVP. Ju mer som ni hunnit diskutera innan desto bättre. Befintliga rutiner och arbetssätt kan påverkas av användande av NVP och dessa kan tänkas behöva justeras för att undvika dubbelarbete och onödig förvirring.

22 Palliativt Utvecklingscentrum!
Lycka till önskar vi på Palliativt Utvecklingscentrum! Lycka till! Foto: Anna-Lena Harmsund


Ladda ner ppt "En presentation av NVP Enhet: Datum:"

Liknande presentationer


Google-annonser