Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lars H Ericsson Säkerhetsdirektör SL & Trafikförvaltningen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lars H Ericsson Säkerhetsdirektör SL & Trafikförvaltningen"— Presentationens avskrift:

1 Lars H Ericsson Säkerhetsdirektör SL & Trafikförvaltningen
Självmordsprevention inom SL Lars H Ericsson Säkerhetsdirektör SL & Trafikförvaltningen Suicidpreventivadagen - 10 September, 2014 i samarbete med Nationellt centrum för självmordsprevention (NASP)

2 Självmordsprevention inom SL
Bakgrund Landstingets Trafikförvaltning ansvarar för kollektiv-trafiken i Stockholms län, där SL är varumärket för landtrafiken. Trafiken utförs av ett tiotal operatörer. SL har dagligen cirka 2,7 miljoner resenärer fördelat ungefär 50/50 mellan spårtrafik och busstrafik. Årligen inträffar cirka olyckor i tunnelbanan, varav drygt 50 % bedöms vara självmord eller självmordsförsök. Självmorden på spåren är inte bara en tragedi för de närmast drabbade, de är även ett stort arbetsmiljö-problem för våra tågförare och annan personal. Även de som blir vittne till en olycka kan drabbas av svåra psykiska problem.

3 Självmordsprevention inom SL
Samarbete Trafikförvaltningen och SL:s tunnelbaneoperatör MTR har sedan 2012 ett etablerat samarbete med SPES. På senare tid har även psykiatrisk expertis involve-rats från Stockholms Läns Landsting och St Görans sjukhus. Samarbetet kommer under hösten att utökas till att även omfatta Stockholmståg, SL:s operatör av pen-deltågstrafiken.

4 Självmordsprevention inom SL
Bättre rutiner och bättre kunskap Genom bättre rutiner och ökad medvetande kring självmord hos vår fältpersonal (tågförare, stations-personal, ordningsvakter m.fl.) är vår bedömning att fler än 10 självmord har kunnat förhindras i tunnelbanan under det senaste året. Det har skett genom enkla checklistor i spärrarna och på våra ledningscentraler samt utbildning av nyckelpersoner. Det har också skett genom att ta kål på gamla myter om att den som avbryts i sitt självmordsförsök bara åker till en annan station och försöker igen.

5 Självmordsprevention inom SL
Enkla checklistor räddar liv

6 Självmordsprevention inom SL
Prov med ny teknik Just nu testar MTR och SL ny teknik som larmar om någon hamnar på spåret. Under kommande vinter kommer vi även att genom-föra test med olika typer av plattformsdörrar vid Åkeshovs tunnelbanestation. När den nya pendeltågstunneln Citybanan öppnar 2017 kommer den att ha plattformsdörrar både vid nya stationen Stockholm City och nya stationen Odenplan.

7 Självmordsprevention inom SL
Exempel på ny teknik – konventionella plattformsdörrar

8 Självmordsprevention inom SL
Exempel på ny teknik – innovativa plattformsridåer


Ladda ner ppt "Lars H Ericsson Säkerhetsdirektör SL & Trafikförvaltningen"

Liknande presentationer


Google-annonser