Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur har kristendomen utvecklats i Sverige?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur har kristendomen utvecklats i Sverige?"— Presentationens avskrift:

1 Hur har kristendomen utvecklats i Sverige?

2 Hur kristendomen kom till Sverige
Missionärer från Tyskland och England – den förste kände hette Ansgar och kom cirka 830 från Tyskland, Kristendomen infördes i olika takt i olika delar av landet, Den första kristna kungen var troligen Olof Skötkonung, omkring år 1000, Så småningom beslutades att alla skulle vara kristna – sista kända striden mellan kristna och asatroende 1087, Kristendomens införande stärkte troligen kungarnas makt och gjorde riket mer stabilt – kungarna stödde prästerna som talade till folket om att följa kungens lagar, Det byggdes kloster och mest känt var/är nunneklostret i Vadstena – klostren förde in mängder av ny kunskap och det var p.g.a. klostren som det latinska alfabetet började ersätta runskriften. Klostren avvecklades under 1500-talet när Sverige blev protestantiskt. Vadstena kloster.

3 Sverige blir protestantiskt
Den svenske studenten Olaus Petri hade i Tyskland i början av 1500-talet kommit i kontakt med Martin Luthers idéer, Hemma i Sverige lyckades han intressera Gustav Vasa för dessa nya tankar som innebar att staten (d.v.s. kungen på denna tid) fick stor makt (=statskyrka), medan folket mest skulle lyda, Eftersom Sverige hade stora skulder ville Gustav Vasa gärna komma över kyrkans rikedomar och det var en viktig anledning till att han gärna införde denna nya religionsriktning i det katolska Sverige, Under 1500-talet blev Sverige ett protestantiskt land: påven hade inte längre något inflytande, kungen blev kyrkans överhuvud, prästerna slutade predika om skärselden, klostren stängdes, helgondyrkan upphörde, Bibeln översattes till svenska o.s.v. Gustav Vasa.

4 1600-talet Under 1600-talet växte en strängare inställning till allt som hade med kyrkan att göra fram, t.ex. blev alla som inte gick till kyrkan om söndagarna bestraffade och hårda lagar mot bl.a. äktenskapsbrott infördes, Mot slutet av 1600-talet kom de s.k. häxprocesserna igång. Då avrättades under en åttaårsperiod hundratals personer anklagade för häxeri, främst kvinnor – många präster drev på häxerirättegångarna, År 1686 fick vi en ny kyrkolag vilken bl.a. innebar att prästerna skulle kontrollera församlingsmedlemmarnas kunskaper i läsning och kristendomskunskap, s.k. husförhör, vilka sedan genomfördes varje år fram till slutet av 1800-talet. Häxprocesserna i Mora.

5 1700-talet Under 1700-talet nåddes Sverige av pietismen, en fromhetsrörelse från Tyskland där man inte nöjde sig med att människor skulle tro – de skulle dessutom ha en stark känsla för Gud och sina medmänniskor och t.ex. ta hand om sjuka och fattiga, Många, främst präster, upplevde pietismen som en hotande rörelse eftersom de troende samlades till möten utan präster och 1726 infördes det s.k. konventikelplakatet, en lag som förbjöd bönemöten i hemmet – många vägrade att acceptera detta och utvandrade.

6 1800-talet En generaliserad bild över religionerna i dagens Afrika. I en hel del länder finns både muslimer och kristna. Under andra halvan av 1800-talet växte pietismens tankar till en hel väckelserörelse – människor skulle väckas till ett mer aktivt och engagerat kristet liv, Ungefär samtidigt avskaffades konventikelplakatet, bl.a. som ett försök att hejda den stora utvandringen från landet, Ett uttryck för väckelserörelsen var missionsrörelsen: mängder av små missionsföreningar bildades och skickade ut missionärer för att sprida kristendomen i Afrika och Asien.

7 Frikyrkor Ur väckelserörelsen växte det fram en mängd frikyrkor (så kallas de eftersom de är fria från statskyrkan) – särskilt många kring sjön Vättern, något som märks i det området än idag. Några exempel på frikyrkor: Baptistkyrkan: baptisterna tog avstånd från barndop, eftersom de menade att dopet kräver en personlig tro, alltså förespråkade de vuxendop. Pingströrelsen: växte fram ur baptismen, lägger stor vikt vid den Helige Ande och menar att det som hände Jesus lärjungar vid pingsten inte var en engångshändelse utan är något som sker om och om igen. Sveriges största frikyrka med c:a medlemmar, s.k. pingstvänner, i fristående församlingar. Frälsningsarmén: det viktigaste i deras verksamhet är arbetet med hemlösa och andra nödlidande och arbetet organiserades tidigt som i en militär organisation – medlemmarna har uniform och kallas soldater – cirka medlemmar i Sverige. Svenska missionsförbundet: Grundades av prästen Paul Petter Waldenström som ville att nattvarden bara skulle ges till de troende. Bytte sedan namn till Svenska missionskyrkan, som idag har slagit sig samman med baptistkyrkan och metodistkyrkan under namnet Equmeniakyrkan.

8 Kyrkan idag Svenska kyrkan är den äldsta och största kristna kyrkan i landet, Gudstjänsterna följer kyrkoåret och varje söndag läser man utvalda texter ur Bibeln, Gudstjänsterna följer särskilda regler, På söndagen ringer klockorna till högmässa, kyrkans huvudgudstjänst – högmässan är tudelad: först psalmsång, gemensam syndabekännelse, förlåtelse och tackbön, sedan bibelläsning, predikan och trosbekännelse, den andra delen utgörs av nattvardsfirandet, För att nå ungdomar och ovana besökare har kyrkan också infört nya gudstjänstformer, De flesta medlemmarna i Svenska kyrkan är passiva – en vanlig söndag besöker knappt två procent av Sveriges befolkning en gudstjänst i Svenska kyrkan. Kyrkans tjänster används framför allt vid dop, bröllop och begravningar. Högmässa i en kyrka i Bollnäs. Bild från Svenska kyrkan.

9 Vilka jobbar i svenska kyrkan?
Ungefär 3200 präster i Svenska kyrkan – de leder gudstjänster och predikar, de förrättar vigslar och begravningar, man har också själavårdande uppgifter, t.ex. samtal med församlingsmedlemmar, vid olyckor är det vanligt att de hjälper till att ta hand om offer och anhöriga, Om prästen är chef för en församling kallas hen kyrkoherde. Prästen Kent Wisti. Han är även en känd konstnär som gör roliga bilder i tidningar. Bilden kommer från tidningen Sydsvenskan.

10 Vilka jobbar i svenska kyrkan?
Kantorn ansvarar för musiken, diakonen sköter hjälpverksamheten, kyrkvaktmästaren ansvarar för kyrkobyggnaden och kyrkogården, men det finns också många som frivilligarbetar i kyrkan, t.ex. kyrkvärdarna, Landets församlingar är indelade i 13 stift, med en biskop som ansvarar för varje, Högsta ledare för Svenska kyrkan är ärkebiskopen, men beslut fattas av kyrkomötet – 251 personer som väljs av kyrkans medlemmar vid val vart fjärde år. Ärkebiskop Antje Jackelén. Första kvinnan på posten.

11 Hur får svenska kyrkan sina pengar?
Svenska kyrkan har rätt att ta ut en kyrkoavgift av sina 6,1 miljoner medlemmar – detta görs via skatten, men man tar också in frivilliga bidrag till bland annat hjälpverksamhet, s.k. kollekt. Ibland samlas kollekten in i en sån här ”håv”, men vanligast är nog att det står en korg eller låda vid utgången där gudstjänstbesökarna kan lämna en slant. Idag kan man ofta swisha också!

12 Vad händer med svenska kyrkan i framtiden?
På 1500-talet knöts kyrkan till staten – ungefär 500 år senare, år 2000 skildes kyrkan från staten och nu måste kyrkan klara sig på egen hand, I och med urbaniseringen under 1900-talet minskade intresset för kyrkan och det religiösa, Sedan 1951 är det tillåtet att lämna Svenska kyrkan utan att gå in i ett annat trossamfund, men trots det är ändå omkring två tredjedelar av befolkningen medlemmar i Svenska kyrkan, Det har blivit vanligare att kyrkor måste stängas och avkristnas – en del kyrkor har omvandlats till bostäder och muséer, men det är en känslig fråga, De flesta som är aktiva i Svenska kyrkan är äldre personer – många yngre tycker att kyrkan är ”tråkig” och ”gammaldags”, men ganska stora förändringar har skett, dock inte utan protester, t.ex.: 1960 prästvigdes de första kvinnorna, trots motstånd, och idag är ungefär hälften av prästerna i Svenska kyrkan kvinnor, 2009 beslutade Svenska kyrkan, som första kyrkosamfund i världen, att par av samma kön ska få gifta sig i kyrkan, även om det fortfarande finns präster som är emot detta.

13 Andra kyrkor i dagens sverige
Vid sidan av Svenska kyrkan, katolska kyrkan, olika ortodoxa kyrkor och de frikyrkor som tidigare nämnts finns också andra religiösa rörelser som utgår från kristendomen, t.ex. Jehovas vittnen, Adventiströrelsen och Livets ord, De kan beskrivas som sekter – en sekt är en rörelse som starkt betonar sin egen tolkning av religionen, ofta har en stark ledare och stark inre sammanhållning som kan göra det mycket svårt att lämna rörelsen, Både Jehovas vittnen och Adventiströrelsen betonar att undergången är nära och att bara de som lever enligt den egna rörelsens tro kan få ett nytt liv, Jehovas vittnen har ungefär medlemmar i Sverige, medan Adventiströrelsen har knappt 3000, Livets ord, som har ungefär 3000 medlemmar, lär bl.a. ut att rätt tro kan bidra till hälsa och framgång i vardagslivet.

14 Jehovas vittnen Jehovas vittnen knackar dörr och syns ofta i t.ex. tunnelbanan för att sprida sin lära. Då vill de gärna dela med sig av sina tidskrifter Vakttornet och Vakna.

15 Sekularisering Förr var kyrkan en mycket viktig del av samhället, men idag spelar världen utanför kyrkan en allt större roll, Detta kallas sekularisering, Sverige sägs ibland vara världens mest sekulariserade samhälle, Men kanske är det ändå så att många av oss trots allt ändå tillämpar de kristna värderingarna i vår vardag? Fundera på det!


Ladda ner ppt "Hur har kristendomen utvecklats i Sverige?"

Liknande presentationer


Google-annonser