Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Löften till cancerpatienter

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Löften till cancerpatienter"— Presentationens avskrift:

1 Löften till cancerpatienter
samlad resultatredovisning Maj 2017 Använd gärna bilder och/eller text från dessa rapporter men ange referens vid varje tillfälle. Var även noga med information om vilka diagnosperioder som redovisas samt när datauttaget utfördes.

2 Inledning Regionalt cancercentrum sydöst sammanställer regelbundet rapporter som belyser cancervårdens aktuella måluppfyllelse och utveckling över olika tidsperioder. Målnivåer för sydöstra sjukvårdsregionen formulerades 2011 av regionledningen som sex löften till patienter och medborgare. Alla cancerpatienter i vår region ska: Få behandling inom fyra veckor (om inte annat anges i standardiserade vårdförlopp) Erbjudas diagnostik och behandling enligt Best practice Vara välinformerade och delaktiga genom hela vårdkedjan Få lika god palliativ vård oavsett bostadsort Erbjudas bästa möjliga hälsofrämjande insatser och välfungerande screeningprogram Regionalt cancercentrum sydöst ska prioritera patientnära forskning inom cancerområdet

3 Standardiserade vårdförlopp
Namn | Sammanhang

4 Standardiserade vårdförlopp
Namn | Sammanhang

5 LÖFTE 1 Alla cancerpatienter i regionen ska få behandling inom fyra veckor (om inte annat anges i standardiserade vårdförlopp)

6 LÖFTE 1

7 LÖFTE 1

8 LÖFTE 1

9 LÖFTE 1

10 LÖFTE 1

11 LÖFTE 1

12 LÖFTE 2 Alla cancerpatienter ska erbjudas diagnostik och behandling enligt Best practice

13 LÖFTE 2

14 LÖFTE 2

15 LÖFTE 2

16 LÖFTE 2

17 LÖFTE 2

18 LÖFTE 3 Alla cancerpatienter ska vara välinformerade och delaktiga genom hela vårdkedjan
Vårdprogrammet för cancerrehabilitering publiceras i maj 2017 En workshop har genomförts för personer som arbetar med bäckenrehabilitering i sydöstra sjukvårdsregionen. En nationell rapport om rehabilitering i cancer i bäckenet har publicerats under våren, vilken ger riktlinjer för hur patientgruppen ska omhänderta Från början av maj ska en it-lösning för Min vårdplan (MVP) testas på prostatacancerpatienter från Urologkliniken i Norrköping och Linköping samt bröstcancerpatienter från Onkologkliniken i Jönköping. Under våren har möten med PNR företrädare hållits om formerna för en fortsättning efter projektet Andrum i Östergötland. Diskussion har rört driftsformer och ett studiebesök på Hjärtats hus i Jönköping har genomförts.

19 LÖFTE 3 Alla cancerpatienter ska vara välinformerade och delaktiga genom hela vårdkedjan
En sjätte utbildningen för kontaktsjuksköterskor har genomförts. En utvärdring har gjorts av den samarbetsmall som PNR och RCC började använda under Det framkom att uppdrag behöver förtydligas och att introduktion för nya medlemmar behöver förbättras. PREM-enkät till patienter som genomgått standardiserade vårdförlopp (SVF). I sydöstra regionen har vi hittills sett resultat i nivå med övriga riket, där goda resultat ses för dimensionen ”respekt och bemötande” medan det inom dimensionen ”emotionellt stöd” behöver förbättras. Utredning gällande RCCs stöd för PROM och PREM. RCC Sydöst har uppdraget att bilda arbetsgrupp. En forskningsstudie pågår inom malignt melanom där patienters hälsorelaterade livskvalitet har undersökts.

20 LÖFTE 4 Alla cancerpatienter i livets slutskede ska få lika god palliativ vård oavsett bostadsort.
Täckningsgraden till palliativregistret har ökat något för Östergötland och Jönköping sedan förra mätningen. Kalmars täckningsgrad har backat något.

21 LÖFTE 4 Alla cancerpatienter i livets slutskede ska få lika god palliativ vård oavsett bostadsort.
Det finns fortfarande skillnader i den palliativa vården utifrån bostadsort. Måluppfyllelsen enligt Socialstyrelsens indikatorer ökar generellt

22 LÖFTE 4 Alla cancerpatienter i livets slutskede ska få lika god palliativ vård oavsett bostadsort.
Den årliga regionala konferensen ”Palliation sydöst” planeras till Linköping i september 2017. Det pågår utbildningar för undersköterskor i samtliga tre län/regioner. Den regionala processgruppen träffas regelbundet ca 4-5 gånger/ år. Syftet att nå ut till alla de olika verksamheterna i regionen. Delar av processgruppen har bjudit in sig till sjukhus i regionen för att där presentera kvalitetsindikatorerna och visa på de utdata som finns att hämta hos Svenska palliativregistret.

23 LÖFTE 5 Alla ska erbjudas bästa möjliga hälsofrämjande insatser och välfungerande screeningprogram
Cervixcancerprevention Täckningsgraden i sydöstra (SÖ) regionen har i stort förbättrats. 2015 hade 15 kommuner en täckningsgrad på 82 % eller mer och 2016 hade den siffran stigit till 17 st. 15 kommuner hade 2015 en täckningsgrad på 78 % eller lägre och 2016 är det endast 8 kommuner som ligger så lågt. Förberedelserna för införandet av nytt nationellt vårdprogram med primär analys av HPV på cellprovet från 30 år ålder pågår

24 LÖFTE 6 Regionalt cancercentrum sydöst ska prioritera patientnära forskning inom cancerområdet
Arbetet med databasen ”Cancerstudier i Sverige” fortsätter, snart går arbetet in i förvaltningsfas. Samarbete med andra nätverk av forskningssjuksköterskor både nationellt och regionalt. Planering pågår för nästa nätverksträff för forskningssjuksköterskor som jobbar med cancerstudier i regionen.

25


Ladda ner ppt "Löften till cancerpatienter"

Liknande presentationer


Google-annonser