Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Aktieskola Syfte: Du får grundläggande kunskaper om placeringar och aktier Ge inspiration till att lära mer Ge dig genvägar till lönsam aktiehandel Finns.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Aktieskola Syfte: Du får grundläggande kunskaper om placeringar och aktier Ge inspiration till att lära mer Ge dig genvägar till lönsam aktiehandel Finns."— Presentationens avskrift:

1 Aktieskola Syfte: Du får grundläggande kunskaper om placeringar och aktier Ge inspiration till att lära mer Ge dig genvägar till lönsam aktiehandel Finns inga dumma frågor – bara dumma svar

2 Aktieskola - frågor o svar
Vad är aktier? Det finns olika typer av aktier, A-, B- och C-aktier samt preferensaktier. A-, B- och C-aktier kallas även för stamaktier Stamaktier ges bland annat ut när företaget startas. Delägare i ett företag när du äger aktier Bokstäverna anger skillnader mellan aktietyperna, till exempel hur mycket rösträtt du har på bolagsstämman. A-aktier berättigar till fler röster på bolagsstämman, medan B- och C- aktier ger färre röster.

3 Aktieskola - frågor o svar
Vad kostar en aktie? Vad är aktiens kurs? Överenskommet pris mellan köpare och säljare Är en akties kurs och värde samma sak? Nej, inte direkt. Vad påverkar priset på aktien? Utbud och efterfrågan. Kort sikt: delårs- och årsresultat, rykten, samhällstrender, övriga marknader Lång sikt påverkas aktiekursen även av konjunkturen och företagets generella utveckling.

4 Aktieskola - frågor o svar
Hur tjänar man pengar på aktiehandel? Varför ska man handla med aktier? Tjäna pengar på investeringen. Aktiehandel är ett alternativ sparkonto eller fonder Hur kan man tjäna pengar på aktier? 1. Sälja aktier med vinst 2. Ta del av utdelningar Varför stiger aktien i värde? Egentligen allt som kan ha en påverkan på bolagets framtida vinst. Alla bolag som handlas på en börs har som mål att gå med vinst och tjäna pengar. När bolag går med vinst och tjänar pengar ökar också värdet på dem, och då tjänar du som aktieägare pengar. Förväntningarna på ett bolags framtida vinster. Aktieutdelning Kort perspektiv: allmänna trender uppåt eller nedåt, delårsresultat, rykten som är sanna eller falska, tillfälliga ränteförändringar, nyheter och mycket mer.

5 Aktieskola - frågor o svar
Hur ska jag tänka när jag väljer aktier? Den enkla strategin: - Bolag man förstår och tror på Utdelningsstrategi - Köp bolag som har hög eller starkt växande aktieutdelning. Tillväxtstrategin - köpa bolag som växer kraftigt, så kallade tillväxtbolag.  Värdestrategi - köpa aktier till ett lågt pris i förhållande till bolagets egentliga värde

6 Aktieskola - frågor o svar
Vad kostar det att handla med aktier? Courtage – rörligt 0 – 0,15% fast :- Finns olika varianter på Avanza och Nordnet. Banker ofta dyrare. Hur skattar man för aktiehandel? Aktie- & fondkonto 30 % . Förluster avdragsgilla. ISK - schablonskatt baserat på värdet på ISK Kapitalförsäkring - schablonskatt baserat på värdet på ISK

7 Aktieskola - frågor o svar
Hur handlar man med aktier? - Vad är en aktieorder? Order att köpa eller sälja - Vad är orderdjupet? Hur många aktier finns till salu eller ska köpas - Likviddagar dagar Affärsdag Den dag affären görs Stoploss Säkerhetsnivå Vilket konto ska jag handla aktier i? Aktie- och fondkonto, ISK eller kapitalförsäkring?

8 Aktieskola - frågor o svar
Vad visar volatilitet? Volatilitet, volla, är ett riskmått som visar hur stora rörelserna varit i en aktie. Vad är ett beta-tal? Beta anger hur mycket en aktie historiskt har svängt i förhållande till börsen Vad innebär direktavkastning? Direktavkastning är ett mått på hur stor procentuell del av din investering du får tillbaka i form av utdelning. Vad är preferensaktier? En preferensaktie beskrivs ofta som en hybrid mellan en obligation och en aktie. I grund och botten är det en aktie som ger ägaren rätt till utdelning före stamaktieägare. Hur fungerar blankning? Blanka gör man om man vill tjäna pengar på en akties nedgång.

9 Ordlista Aktieportfölj - De aktier som man äger.
Aktieutdelning - Den del av företagets vinst som delas ut till aktieägarna. All time high - Den högsta noteringen för ett index eller en aktie. Avräkningsnota - Ett kvitto på en genomförd aktieaffär. Bolagsstämma - Sammanträde med aktieägarna i ett bolag. Det högsta beslutande organet i ett aktiebolag. Cykliska företag - Företag vars resultat påverkas kraftigt av konjunkturen.

10 Ordlista Direktavkastning - Aktieutdelningen uttryckt i procent av aktuell aktiekurs. Emission - Utgivande av aktier. Nyemission - När ett företag utger nya aktier. Fondemission- Aktiekapitalet och antalet aktier ökar utan att aktieägarna betalar in nya pengar till  företaget. Split - Aktieuppdelning. En aktie delas upp på flera aktier

11 Ordlista Fundamental aktieanalys – Bedömning av en akties rimliga värde genom analys av företagets ekonomiska ställning,  vinstkapacitet och framtidsutsikter. Teknisk aktieanalys - Bedömning av en aktie genom att enbart studera kursutveckling och aktieomsättning. Instrument - Ett finansiellt instrument är ett avtal som ger upphov till en finansiell tillgång och skuld. T.ex. en aktie, andel i värdepappersfond, obligation eller option. Investmentbolag - Företag som äger och förvaltar andra aktier (främst börsnoterade aktier).

12 Ordlista Likviddag – Betalningsdag, 2 dagar efter köp
NAV - Net asset value, en fonds samlade värde delat med antalet fondandelar. Orderdjup - Visar hur många aktier köpare respektive säljare vill handla med och till vilka kurser de vill göra affärerna. Private placement - Köp eller nyteckning av aktier i ett företag som inte är marknadsnoterat. Riktkurs - Den kurs som analytikerna tycker att en viss aktie bör stå i, det vill säga vad en viss aktie bör vara värd. Sharpe-kvot -Mäter hur hög avkastning som en förvaltare uppnått i förhållande till risk.

13 Ordlista Stop loss - En latent säljorder som aktiveras vid en förutbestämd nivå. Den är utformad för att minska investerarens förluster. Teckningskurs - Det pris som ska betalas för varje ny aktie i en nyemission. Teckningsrätt - Värdepapper som ger rätt att teckna aktier i en ny emission.


Ladda ner ppt "Aktieskola Syfte: Du får grundläggande kunskaper om placeringar och aktier Ge inspiration till att lära mer Ge dig genvägar till lönsam aktiehandel Finns."

Liknande presentationer


Google-annonser