Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Olika publikationstyper

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Olika publikationstyper"— Presentationens avskrift:

1 Olika publikationstyper

2 Biblioteket har en mängd tryckta men kanske främst elektroniska böcker inom kemi och bioteknik. De flesta består av kapitel skrivna av olika författare som sedan sammanställt av en redaktör. När du skriver en referens ska du därför skriva den som ”kapitel i bok, e-bok”.

3 Inom kemi finns en mängd encyklopedier som t. ex
Inom kemi finns en mängd encyklopedier som t.ex. Combined chemical dictionary där du kan hitta information om kemikalier och deras egenskaper. De innehåller lite olika information och det är inte alltid som värdet för en egenskap är exakt samma om du jämför två encyklopedier. Därför noga att alltid ange från vilken källa du hämtat informationen.

4 Artiklar från bransch- och populärvetenskapliga tidskrifter är oftast skrivna av journalister för en viss yrkesgrupp eller för den breda allmänheten. Artiklarna är endast redaktionellt granskade före publicering och innehåller inga eller ett fåtal referenser. I denna artikel hämtad från Kemivärlden Biotech en branschtidskrift inom kemiområdet refereras till en vetenskaplig artikel. Författare är BJ.

5 Vetenskapliga artiklar är skrivna av forskare för främst andra forskare. Innan de publiceras granskas de av andra forskare inom ämnesområdet. Innehåller oftast ett abstract (sammanfattning), introduktion, metod, resultat, diskussion och en fullständig referenslista.

6 När det gäller information som du hittar på olika webbsidor är det viktigt med källkritiken. Vem är upphovsman till informationen och vad är syftet? Är ”upphovsmannen” Royal Society of Chemistry , Kemikalieinspektionen eller ett företag som vill marknadsföra en produkt.

7 Artiklar från Wikipedia får inte användas som referens men många är välskrivna och kan användas som en introduktion till ämnet. Referenslistan kan också innehålla litteratur som du kan använda som referenser. I nedanstående referenslista finns t.ex. Ullman´s encyclopedia of industrial chemistry och Kirk-Othmer encyclopedia of chemical technology.


Ladda ner ppt "Olika publikationstyper"

Liknande presentationer


Google-annonser