Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Stärkt skydd för barn och unga Handlingsplan för den sociala barn och ungdomsvården 2018-09-21.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Stärkt skydd för barn och unga Handlingsplan för den sociala barn och ungdomsvården 2018-09-21."— Presentationens avskrift:

1 Stärkt skydd för barn och unga Handlingsplan för den sociala barn och ungdomsvården

2 2. Ett meningsfullt jobb Socialarbetare är engagerade och trivs med sin uppgift (Vision; 2014). Högt söktryck till socionom-programmet Generalistutbildning som ger bred kompetens Det är högt söktryck till socionomprogrammet - en av de populäraste högskoleutbildningarna. För många som söker sig till utbildningen finns viljan att hjälpa andra människor eller att man brinner för samhällsfrågor. Socialarbetare är engagerade i och de flesta trivs med sin uppgift (Vision; 2014). Socionomutbildningen är en bra generalistutbildning där man får ett kritiskt tänkande och kan arbeta inom ca 13 yrken – dock utan fördjupade kunskaper om barn.

3 3. Men hög personalomsättning och svårigheter att rekrytera personal
Personalomsättningen inom myndighetsutövningen är stor. Detta är inget nytt problem, myndighetsutövningen har länge varit ett ingångs- och exit –område. Men problemen har accentuerat på senare år. SKL gjorde under en kartläggning av personalsituationen, som visade att var tredje handläggare är nyanställd och sju av tio arbetsledare har varit anställda kortare tid än tre år. Efter detta har våra fackförbund gjort nyare kartläggningar och det visar upp en ännu svårare situation.

4 Varför fungerar det inte?

5 Demografiska förändringar Nya målgrupper
Nya och alltmer komplexa arbetsuppgifter Omvärlden har förändrats mycket – men inte socialtjänsten Skälet till personalomsättningen beror på flera faktorer. Inflödet av anmälningar rapporteras ökat stort, nya målgrupper tillkommer och nya problem ska lösas. Antalet placerade barn har fördubblats på 20 år, från år 1992 till drygt år Kriminella ungdomar och ensamkommande barnen utgör den största ökningen. Vi påverkas också av när andra verksamheter gör neddragningar ( det kan handla om att BUP förändrat sitt uppdrag till förmån för barn med mer allvarliga psykiska diagnoser samt att BUP minskat sina slutenvårdsplatser, eller färre skolkuratorer i skolan ) Andra faktorer som påverkar: Den ökade detaljstyrningen genom lagar och föreskrifter som innebär ökad tillsyn, mer administration och kontroll. Idag är det viktigare ”att göra rätt än att göra rätt saker”. Det innebär att bara utredningen skrivits inom 4 månader och på rätt sätt så är de statliga myndigheterna nöjda. Men om varje barn i behov av hjälp har fått den hjälp de behöver är det ingen utom barnet, familjen eller den enskilda socialsekreteraren som vet. Att man får lägga ner mer tid till administration och IT-krångel än på möten med människor, kan bidra till flykten. Det var inte därför man sökte till socialhögskolan. Man söker till socialhögskolan för att göra skillnad för de som har det svårt inte för att i första hand administrera. Det är svårt att klara arbetsuppgifterna med en generalistutbildning i en specialiserad verksamhet. Omvärlden har förändrats , men inte den sociala barn-och ungdomsvården, fortfarande mest är en ”utredningsverksamhet”

6 6. Handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården
Här kan handlingsplanen spela en avgörande roll och ge ramverket för detta utvecklingsarbete. Redan under arbetet med planen har den drivit på andra aktörer. Bland annat ett regeringsuppdrag till Socialstyrelsen att arbeta med en introduktionsutbildning.

7 7. Handlingsplanens förslag
Verksamheten ska ha ett tydligt uppdrag, en god arbetsmiljö med kontinuerlig kompetensutveckling och dessutom tillgång till aktuell kunskap med möjlighet att tillämpa den. Handlingsplanen fokuserar på att förbättra förutsättningarna för verksamheten men det är barnens, ungdomarnas och familjernas perspektiv utifrån barnets bästa och barns delaktighet som har varit ledstjärnan i arbetet

8 8. Förtydliga den sociala barn- och ungdomsvårdens uppdrag

9 9.Förtydliga den sociala barn- och ungdomsvårdens uppdrag
SKL ska verka för en utveckling av nationell statistik över barnavårdsanmälningar och möjligheten för socialnämnden att för egen del sammanställa anmälningar som inte leder till utredning utveckling av proaktivt arbete med riktat stöd till barn och familjer en utveckling av det tvärprofessionella förhållningssättet i det sociala arbetet med barn- och unga en stärkt familjehemsvård och ett nationellt center för familjehemsvården en samlad översyn för bättre och mer effektivt mottagande av ensamkommande barn

10 10.Förtydliga den sociala barn- och ungdomsvårdens uppdrag
SKL ska verka för att de juridiska hindren för samverkan mellan kommuner, landsting och regioner undanröjs att översynen av socialtjänstlagen (SoL) kommer igång snarast och leder till mindre detaljreglering att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utvecklar sin rådgivningsfunktion en egen utvärdering av de förtroendevaldas roll när det gäller beslutsfattande i individärenden

11 11.Organisation och utbildning

12 12.Organisation och utbildning
SKL ska verka för att arbetsgivaren förbättrar arbetsmiljön, uppmuntrar användning och uppföljning av arbetstyngdsinstrument att arbetsgivaren lyfter frågan om bemanningsföretagen och de inhyrda socialsekreterarnas roll utveckling av it-stöd för den sociala barn- och ungdomsvården i samarbete med Socialstyrelsen spridning av realistiska exempel på vad den sociala barn- och ungdomsvården bidrar med att det stöd till yrkesintroduktion och de uppdragsutbildningar som Socialstyrelsen tar fram blir ändamålsenliga. Det gäller även utbildningsmaterialet till nya Barns behov i centrum (BBIC)

13 13.Organisation och utbildning
SKL ska verka för att yrkesverksamma socialsekreterare enkelt ska kunna komplettera sin utbildning till socionombehörighet fler yrkesförberedande moment i grundutbildningen, mer erfarenhetsbaserad kompetens och fler disputerade socionomer vid lärosätena att arbetsgivaren kan ge tid och förutsättningar för handläggare och arbetsledare att genomföra introduktions- och vidareutbildningar fortsatt stöd till de regionala stödstrukturerna som en arena för kompetensutveckling.

14 14. Forskning och utveckling

15 15.Forskning och utveckling
SKL ska verka för en långsiktig, verksamhetsnära forskningsstrategi i samråd mellan högskolor, regionala stödstrukturer och kommuner forsknings- och utvecklingsarbete kring myndighetsutövning, utredning som verktyg, tidigt riktade insatser och tvärprofessionell samverkan utveckling av resultatmått för arbetet med barn och unga möjligheten att hämta in mer personnummerbaserad statistik stöd till systematisk uppföljning och arbete med risk- och händelseanalyser utveckling av modeller för barns delaktighet i verksamhetsutveckling och nya arbetssätt att permanenta de regionala stödstrukturerna som ett led i ett långsiktigt utvecklings- och förbättringsarbete. Ensamkommande barn är en grupp som ökat stort på kort tid, från 400 barn år 2005 till ca 7000 barn år 2014. Idag anvisas ca 40 % av barnen boende av anknytningsskäl. Men sättet som anknytningen bedöms på av Migrationsverket kan inte vara lagens intentioner. Barn uppger en person som de aldrig träffat, som de efter ca 2-3 dagar hänvisas till. Socialtjänsten måste därför omplacera ca 2 av 3 barnen till andra boenden, för att anknytningen är för svag. Ersättningssystemet är inte heller OK, det är vare sig är full täckning för kostnaderna plus att kommunerna får eftersöka dessa i efterhand. Detta innebär stora svårigheter att planera sin bemanning och trygga för barnen. Familjehemsvården måste stärkas nationellt och långsiktigt. Det är viktigt för kvalitetssäkringen. Socialstyrelsen måste få ansvar för att förvalta och utveckla framtaget familjehemsutbildningsmaterialet och ta fram en modell för familjehemsutredningar. Vi tycker också att det är dags med en genomlysning/utvärdering av vårdformen familjehem i stort. SIS-platserna behöver också ses över idag är det kö och de barn med störst behov kan vi inte skydda omgående. SKL-SIS och två län Östergötland och Sörmland har inlett ett samarbete runt detta.

16 16. Läs förslagen i sin helhet
skl.se/socialomsorgstod/barnochunga

17 17. Vi har påbörjat en förändringsresa
Vi ha samlats här för att vi vet hur allvarlig situationen är SKL vill uppmana till fokusering och samordning Barnen kan inte vänta Nu är det dags att gå från ord till handling…


Ladda ner ppt "Stärkt skydd för barn och unga Handlingsplan för den sociala barn och ungdomsvården 2018-09-21."

Liknande presentationer


Google-annonser