Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Länschefsnätverk E-hälsa

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Länschefsnätverk E-hälsa"— Presentationens avskrift:

1 Länschefsnätverk E-hälsa 2015-04-10
Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa

2 SPL planering Victoria Lindmo landstinget och Mona-Lisa samt utsedd arbetsgrupp med representanter från kommun och landsting ska träffas den 15/ för att ta fram mall om hur en korrekt ifylld vårdplan bör se ut. Dessutom en checklista på vad som man måste tänka på. En avd på lasarettet i Falun har en lista som skickats ut och som ska finnas med för framtagande även för kommunerna.

3 HSA/SITHS Rapport Camilla Ånnemark (bifogas i minnesanteckningarna)
Eget dalakort. Ska vi utreda? Landstinget vill kunna ha mandat upphandla kort så det blir mera lika. Vad säger vi där? Förvaltning framöver, var ska den finnas, lokalt, någon stor kommun. Fortsättningsavtal med landstinget….Hur göra med kostnaden då? Utbildning lokala ansvariga i hantering av kort. Utbildning informationssäkerhet för lokalt ansvariga samt säkerhetsansvariga.

4 E-tjänster Falun Kommun och Hedemora Kommun har infört natt tillsyn som pilot. Utvärdering av detta visar att medborgare/brukare/anhöriga vill ha tillgång till detta. En förfrågan har gått ut till kommunerna och alla är positiva till att införa detta. Även giraffen är många positiva till. Samarbete har påbörjats med Landstingets hjälpmedelscentral om detta. Ska de införskaffa och kommuner hyra av dem? Blir billigare och lättare. Nytt möte 14/4.

5 Mobilitet Säter infört möjligheten till att läsa och dokumentera mobilt i sitt Procapita. CGI som levererar Treserva håller på att ta fram en app som man ska kunna använda i detta ändamål. Ilab som levererar Viva håller också på att ta fram en app för detta ändamål. Arbetet fortsätter i år.

6 Status NPÖ Alla kommuner i Regionen är konsumenter och användningen av NPÖ ökar. Vissa kommuner har tekniska problem. Viktigt att man hör av sig till mig ifall man har problem. Fler och fler kommuner i Sverige ansluter sig även till att vara producent. Viktigt få igång även i vår region. Leksand tänkbar pilot! Upphandlar nytt VoO och ställer krav på NPÖ i samband med detta. Andra intresse?

7 Trygghetslarm Vi upphandlade Konsultbolag1 som gjorde en förstudie på hur det såg ut i alla kommuner med trygghetslarm och ledningssystem kring dessa. Föreslagna åtgärder togs fram för varje kommun och sammanställdes i en rapport som redovisades i alla kommuner inkl. ledningssystemet för dessa. Varje kommun erbjöds få hjälp med de föreslagna åtgärderna och 13 av de 15 kommunerna accepterade hjälpen. Fortsatt hjälp mars ut. Slutrapport efter detta till regionen som skickats ut.

8 Trygghetslarm SKL har uppmärksammat vår förstudie och den som jobbat där som ansvarig sa att det ”var hans bibel” Slutrapporten har uppmärksammats av MFD som vill att vi deltar i expertgrupp. Endera hos dem eller på SKI Kommentus inför deras nya upphandling. Socialstyrelsen har hört av sig och vill ta del av vårt arbete med ledningssystem. Mora, Gagnef samt Rättvik är utvalda. Inne i olika faser. Slutligen ”Sträck på er så duktiga som ni är ”

9 Lägesrapport Trygghetstjänster
Forts. trygghetslarm Ny upphandling /SKI Kommentus Inköpscentral Ca 103 kommuner avser att nyttja alt. nyttjar ramavtalet Ca 50/50 två leverantörer(hela larmkedjan) idag Granskning 8 kommuner, två rapporter sept-14 Fördjupad kontroll om avtal åtföljs (fem kommuner+ två larmmott.)- Avtalet med Tunstall förlängs ej avslutas Telefon möten/informationsmöten med kommunrepresentanter Åtgärdsplan

10 Arbetsgrupper SKL Checklista, tekniskt införande trygghetslarm
Leveranskontroll? Täckningskontroll GSM- Antenner- roaming IP stadsnät - egna bredband- IP adress Funktionskontroll till larmcentral vid installation Mer…. Drift och förvaltning samt förslag till riktlinjer och rutiner, trygghetslarm Förslag till driftsorganisation- kompetens – utb Riktlinje för hela kedjan- trygghetslarm-larmmottagning-SLA Ledningssystem- -rutiner- informationssäkerhet Mer… Vägledning/checklista för införande av (övrig) trygghetstjänster KSL förslag? Fler förslag?

11 Checklista tekniskt införande
Mats Nordenback Örnsköldsvik Johan Carlström Kalmar Pär Ahlgren Torsås Leif Eriksson Uppsala Kjell Thune Östersund Johnny Leidegren MFD (Oskar Jonsson MFD) Drift och förvaltning rutiner och riktlinjer (Hans Nöjd Linköping) Stefan Berntsson Olofström Helena Samuelsson Boden Niclas Brissmalm Karlskrona (Maarit Liljeroth Borås) Person fr verksamhet Kalmar alt Olofström Vägledning/checklista övriga trygghetstjänster Pia Berg Västervik Mats Rundkvist Västerås Maria Nilsson Agnetha Aldor Stockholm Mona-Lisa Lundqvist Dalarna Marita Olsson Narving Gävle (Solveig Sund)Maria Salen Eriksson Örebro

12 Redovisning och åter rapport Socialstyrelsen
Redovisning har skickats in till Socialstyrelsen elektroniskt samt på papper vilket var ett krav. Intervju med oss har också skett. Slutrapport från dem skedde nyligen och är bifogat dagordningen. Inga pengar behöver återbetalas.

13 Förstudie ICF Projektledare för förstudie anställd på regionen. Åsa Holén 50% t.o.m 31/ Förstudie gjord och utbildningsförslag framtaget ihop med Högskolan Dalarna. Åsa och Mona-Lisa deltar i en referensgrupp på socialstyrelsen i det fortsatta arbetet med informationsstrukturen inom socialtjänsten men även i arbetet kring implementering av indikatorer. Beslut på fortsättning måste tas idag.

14 Psykisk ohälsa barn och unga
Lisbeth Ask och Mona-Lisa har tillsammans med Tina Jäderbrandt sett till att kommuner och landsting redovisat korrekt till SKL och socialstyrelsen. Detta har inneburit att alla kommuner fick stimulansmedel för grundkrav 2 och webben samt även de flesta för prestationsmålen.

15 PASCAL Sitter med PASCAL:s referens och beslutsgrupp. Viktigt komma in med synpunkter och namn på vilka personer som är i behov av uppdatering kring PASCAL. Behövs mera utbildning i detta. Ska vi anordna regional utbildning på plats? Mycket billigare.

16 Övrigt En annons om vårt arbete i kommunerna kommer finnas med i nästa ”Framtidens vård och omsorg” inför Vitalis. Den kommer delas ut gratis på Vitalis men även att finnas som bilaga i SvD i april. Således når den massor med människor. Jag är ju involverad i mycket på regionen, SPL, SIP, Pascal, NPÖ, BHV export, olika dokument som ska fixas, support, hemsida osv. Vad säger ni om detta? Finns mycket även inom psykiatrin som jag skulle kunna ordna men det finns inte inom vårt område. Ska det göra det?

17


Ladda ner ppt "Länschefsnätverk E-hälsa"

Liknande presentationer


Google-annonser