Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
från Livssamverkan och tvärgruppsmöte
Information från Livssamverkan och tvärgruppsmöte
2
Tvärgruppsmöte Senaste möte var den 8 mars
Forum för tvärgruppssamarbetet blir Livstecknet Nästa tvärgruppsmöte den 12 oktober i Lund Ordförande blir Carl-Erik Kockum Ständig sekreterare Elin Ulander Christina Spens från SLV centralt och Annika Nantin från SLV regionalt deltog Ett arbetsrum på Livstecknet blir vårt forum Nästa möte på Kommunförbundet Skåne i Lund Minnesanteckningar är klara och kommer att läggas upp på Livstecknet.
3
Från Livssamverkan Arbetsgrupper FVO-gruppen NKP-gruppen GD-gruppen
Nationella revisionsgruppen E-handelsgrupp Dricksvattengruppen FVO Det är en General follow up audit i början av maj. Då följer FVO upp rekommendationerna från tidigare audits. För vissa rekommendationer skulle det vara värdefullt att fånga upp att vi har aktiviteter ute i landet som bidrar till att släcka vissa rekommendationer. En tanke är att vi i Skåne kan fånga upp sådana specifika frågor genom tvärgrupperna. Exempelvis på en såda fråga kan vara om vad vi har gjort eller planerar för provtagning och analys av kontaminanter i livsmedel. Vad tror ni om det? NKP. Arbetar för att ta fram effektmål för livsmedelskedjan. De anordnar fyra workshops med representanter från kontrollen inbjudna. De kommer att behandla spårbarhet/fusk, kemiska risker, dricksvatten och zoonoser. Syftet med workshopen är få: en samlad bild och fördjupad kunskap om nuläge risker och hot förmåga och önskat läge inom fokusområdet med stöd av detta ta fram förslag till effektmål. GD-gruppen har återuppstått. Annica Sohlberg tf. GD, SKL, tre stycken Lst och några kommuner (Stockholm, Göteborg, Malmö och MÖS samt ordförande i Livssamverkan deltar) Diskuterar strategiska livsmedelsfrågor. Nationella revisionsgruppen. De arbetar med en kommunikationsplan för området. De avser också att fånga upp vilka kommuner som gör revision av varandra, en inventering kommer att göras av SLV. E-handelsgrupp har bildats. Det är en samrådsgrupp Stockholm, Örebro, Göteborg, Malmö och Uppsala är med. Det är en del av regeringsuppdraget till SLV. Dricksvattengruppen har nyligen publicerat en kompetensprofil för dricksvattenkontroll, finns i arbetsrummet och synpunkter på innehållet efterfrågas.
4
Från Livssamverkan Rengöring av kyldiskar
Beslut om brister i märkningen Matsvinn ABP Svensk Dagligvaruhandel Kontrollområden blir lagstiftningsområden Rengöring av kyldiskar – vi har fått ett brev från Arbetsmiljöverket via ett företag som arbetar med underhållsteknik, bland annat rengöring av kyldiskar. I brevet finns flera bilder på kyldiskar med riklig mängd av mögel, fukt, vätska och smuts. Deras fråga var om det ska se ut på det viset och vem som i så fall kontrollerar detta. LSS ordförande svarar till AMV att vi anser att det ska vara rent, den eventuella faran för livsmedel kan variera och får bedömas från fall till fall men vi vill som kontrollmyndighet gärna få kunskap om enskilda fall så att vi kan göra den bedömningen. Alla bilderna finns i separat PDF-fil. Beslut om brister i märkning – vi diskuterade hur väl våra beslut håller i överinstanserna. Göteborg har dock vid överklagande av besluten fått avslag ända upp till Högsta förvaltningsdomstolen då man ansett att besluten varit för generellt skrivna. Nu har man ändrat och skrivit föreläggande med krav på system som säkerställer att märkningen är korrekt, även dessa beslut har överklagats och även där har besluten fått avslag medan däremot viten har dömts ut. Nu försöker Göteborg vara mera precisa och skriva att exempelvis märkningen ska vara på svenska, allegener ska pekas ut osv. men att ändå inte gå in på enskilda produkter. Det varierar lite hur vi gör i kommunerna, vissa preciserar produkten och andra kräver system och anger vad systemet ska säkerställa. Vi har alla samma problemställningar men det är inte så många beslut som överklagas, så därför har vi inte så mycket att gå på kring vilka beslut som håller hela vägen. Vi behöver helst ha en diskussion med länsstyrelsen kring hur man ska formulera sig för att det ska hålla, vara proportionerligt och inte bara ta hänsyn till ett fåtal produkter om det är ett systemfel på verksamhetens märkning. Vi ska dela med oss med resultaten om vi får beslut prövade eller har andra bra exempel. Matsvinn – vi diskuterade olika varianter av hur matsvinnet kan minskas, t ex genom olika hjälporganisationer. Ökande fenomen och de som gör ställningstagande får gärna dela med sig. Jag tänker att hållbara beslut och olika ställningstagande vid nya trender i kontrollen är frågor som vi kan diskutera på tvärgruppsmöten framöver! Vad tror ni om det? ABP – SJV kommer att ta fram en utvecklad vägledning för ABP. En branschriktlinje är på väg att godkännas av SJV. Svensk Dagligvaruhandel på besök, Anna Jönsson och Mats Ovegård berättade hur de tänker kring en förändrad och förbättrad livsmedelskontroll. Det är en prioriterad fråga för branschen och de arbetar bland annat genom inspel och dialog med minister och departement. möte och dialog med SLV, SKL och kommunerna remissvar och mediaarbete Förslag på lösningar från svensk dagligvaruhandel: -regional samordning mellan kommunerna (Finlandsmodellen) -möjliggöra efterhandsbetalning -kompetenshöjande insatser -gemensamma mallar för genomförande och återrapportering -elektroniska uppföljningssystem -tredjepartscertifiering som avlastning för kommunerna Vi kommer att återkoppla om hur vi arbetar vidare med att förbättra och förändra kontrollen. Läs gärna protokollet från Livssamverkans möte, finns i arbetsrummet i slutet av nästa vecka.
5
Kontrollområden Nuvarande indelning: 12 om hygien, 3 om resten av ”lagmassan”. Snedvriden bild av SE:s rapportering till kommissionen Kritik från FVO om vi kontrollerar alla relevanta krav
6
Lagstiftningsområden
Preliminärt förslag finns Cirka 250 rättsakter ska fångas i rapporteringen Lagstiftningsområden 14 stycken Bland annat: Spårbarhet, Särskild märkning och information, Livsmedel för särskilda grupper, HACCP, Dricksvatten….osv Grundförutsättningarna samlade under ett lagstiftningsområde: Allmän livsmedelssäkerhet och hygien Dricksvatten hanteras särskilt, Micael på SKL hanterar detta särskilt i dricksvattengruppen.
7
När blir det klart? Anpassning av systemen bör kunna ske under 2017
• Kontrollerna som görs fr.o.m. 1/ kan i så fall göras enligt den nya indelningen • De första resultaten enligt en ny indelning kan rapporteras in med början av 2019 • Och första analysen blir 2019
8
http://www. helsingborg
Film!
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.