Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Johanna Rostedt Leg. Arbetsterapeut Skolstöd, Stockholm

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Johanna Rostedt Leg. Arbetsterapeut Skolstöd, Stockholm"— Presentationens avskrift:

1 Johanna Rostedt Leg. Arbetsterapeut Skolstöd, Stockholm
Znacaj pomagala u nastavi kao i prilagodjavanje nastavne sredine – prakticni primjeri  Kompensatoriska hjälpmedel - praktiska exempel Jag är mycket tacksam att vara här idag och ta del av alla intressanta presentationer! Vi har just hört min kollega Annika Lagerqvist berätta om hur viktigt det är med rätt stöd, pedagogiska strategier och hjälpmedel för att ge alla elever möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar och önskemål. Jag kommer att ge några exempel på olika kompensatoriska hjälpmedel. I Stockholm träffar jag gymnasieelever i behov av särskilt stöd för att kartlägga behovet av kompensatoriska hjälpmedel för studierna. Ett eller flera kompensatoriska hjälpmedel kan vara ett av de stöd och åtgärder man efter den pedagogiska kartläggningen kommer fram tll kan vara en åtgärd för eleven. Flera faktorer påverkar när vi kommer fram till vilket hjälpmedel som kan vara aktuellt bland annat elevens utbildning, hur miljön ser ut och hur undervisningen är upplagd. I Stockholm har vi en organisation där det är skolan som ansvarar för hjälpmedel i skolan. För elever med funktionsnedsättningar och som har behov av hjälpmedel i hemmet är det landstingets, sjukvårdens, ansvar. Hjälpmedel kan såväl kompensera för en svaghet eller svårighet som en elev har som att stärka det sätt som eleven lär sig bäst på. Exempelvis en elev som har svårt att läsa skriven text men lätt tar till sig det som han eller hon hör kan ges goda förutsättningar med hjälp av inlästa läromedel eller skönlitteratur. Jag vill här visa på några praktiska exempel på kompensatoriska hjälpmedel och har delat upp dem i temat läsa, skriva och planera. Johanna Rostedt Leg. Arbetsterapeut Skolstöd, Stockholm

2 Citanje Läsa Elever kan ha svårigheter att läsa pga flera olika orsaker, det kan vara synskada, rörelsehinder, koncentrationssvårigheter eller vad vi benämner Dyslexi. En läslinjal kan vara ett enkelt men mycket betydelsefullt hjälpmedel. Med den kan eleven få hjälp att fokusera på en rad i taget och skärma av övrig text. läslinjal Många elever som har svårt att läsa skriven text kan kompensera med att lyssna. Inlästa böcker eller läromedel kan här vara ett alternativ. (hur mkt inläst finns) skiva och daisyspelare  Ett tips till er lärare är att om ni skriver på tavlan skriva stort och tydligt och använda svart eller blå penna (eller hur ser tavlorna där ut…)

3 Citanje När texter ska läsas i datorn kan en talsyntes vara en hjälp. Den syntetiska texten läser upp exempelvis det man skrivit själv eller texter på internet. Det finns flera röster på engelska (hur var det med bosniska) visa talsyntes?

4 Pisanje Att använda datorn kan kompensera för flera skrivsvårigheter. Om eleven har svårt att motoriskt forma bokstäver och tycker att det han eller hon skriver blir otydligt är datorn en stor hjälp. I datorns ordbehandlingsprogram finns rättstavningsfunktioner. Dator? I Sverige finns som Annika tidigare nämnde rättstavningsprogram som är anpassade för personer med läs och skrivsvårigheter. I Stockholm kan eleverna få dem som hjälpmedel. Ett annat hjälpmedel är det digitala anteckningshjälpmedlet Alfasmart. I den kan eleven skriva texter som förs över via usb till datorn. Den är enkel att använda, tålig och ger inte möjligheter till spel och annat som kan vara lockande i en dator.

5 Pisanje Skriva Svårigheter att skriva kan vara så väl motoriska som att man har svårt att stava. För att möjliggöra och underlätta skrivande för hand kan eleven ha behov av penngrepp, en tung linjal eller antihalk för att boken eller pappret ska ligga still mot bänken.

6 Zabiljeziti Den elev som har svårt att hinna anteckna eller har svårt att dela sin uppmärksamhet mellan att lyssna och skriva under lektioner och föreläsningar kan ha hjälp av en diktafon. Med hjälp av diktafonen kan eleven spela in vad läraren säger och sedan kunna lyssna igen efteråt. Att fota av tavlan med en digitalkamera kan vara ett annat alternativ. Flera mobiltelefoner har också inspelningsfunktioner som diktafonen och kamera som digitalkameran. Kanske har era elever redan flera hjälpmedel som de inte vet om att de kan använda.

7 Planiranje Struktura Alla har vi olika strategier för att ha kontroll på tiden, vi har armbandsklockor, kalendrar och mobiltelefoner. Studier på gymnasiet kräver ofta planering och prioritering av studierna och uppgifter, läxor prov mm som ska göras. En del elever behöver få tiden mer konkret och visuellt. För hur vet man egentligen vad man hinner på en liten stund eller hur länge ska jag vänta om något händer strax? Ett timglas, en timetimer eller en timstock visar konkret hur tiden rinner iväg. För elever som behöver veta hur länge de ska göra en uppgift eller hur lång tid det är tills nästa aktivitet ska ske är detta ett stöd.

8 Ett schema med de olika ämnena färgmakerade kan ge en tydlig struktur
Ett schema med de olika ämnena färgmakerade kan ge en tydlig struktur. Att även färgmarkera tillhörande böcker i det ämnet med samma färg kan ge en ännu tydligare struktur och hjälp att få med rätt bok till rätt lektion. I Stockholm har flera gymnasieskolor funktionen att skriva ut scheman med färgmarkeringar. En struktur med olika färgade mappar för olika lektioner underlättar att hålla ordning och hitta rätt material för rätt ämne.

9 Planiranje Struktura En kalender är säkert ett viktigt hjälpmedel för oss alla, vi behöver veta vad vi ska göra, var och med vem. Idag har ofta mobiltelefonen en kalenderfunktion som även ger påminnelser.

10 För elever som har svårigheter att koncentrera sig kan det vara en hjälp att hålla något i händerna

11 Kompenzacione mjere Struktura i planiranje
Pojacano mentorstvo i/ili specialna pedagoska podrska Dialog o strukturi i planiranju nastave (tehnike ucenja) Pojasnjavanje zadataka, smanjivanje alternativa Pomoc u oznacavanju vaznih rijeci/odlomaka u nastavnom materijalu Struktura lekcija, zabiljeske uceniku prije lekcija, priprema za razumjevanje Jasno kopiran/digitalni material Jasne zabiljeske na tabli (crna ili plava olovka) Jasni ciljevi kriteriji ocjenjivanja Smjestanje u razredu Cesta sema Dupla izdanja knjiga I kombination med de kompensatoriska hjälpmedlen kan det vara aktuellt med även andra åtgärder. De här åtgärderna är inte bara ett stöd till den i elev i klassen som har särskilda behov utan kan ge goda förutsättningar för alla klassens elever.

12 Kompenzacione mjere Kontrolni i zadaci Vise vremena Mirna sredina
Mogucnost slusanja muzike Pisanje na kompjuteru Pojasnjavanje pitanja i zadataka Usmena pitanja Usmeno kompletiranje Pisanje na kompjuteru koju cita digitalni glas Ucenik moze zabiljezitisvoje zadatke na diktafon i predati ih nastavniku Vid prov och inlämningsuppgifter kan detta vara exempel på åtgärder som ger eleven i behov av särskilt stöd de förutsättningar han eller hon behöver för att kunna redovisa sin kunskap på bästa sätt och utifrån sin förmåga.

13 Pristupacnost i prilagodjavanje sredine
Jag har nu gett några exempel på kompenserande hjälpmedel och vill även betona miljöns betydelse. Att ha lokaler med god tillgänglighet är en förutsättning för att alla ska kunna delta överallt i skolan. En miljö som är enkel att förstå och ger möjlighet att ta till sig information är också av största betydelse. Detta skulle jag gärna berätta mer om och hoppas kunna göra det vid ett annat tillfälle.

14 Jag vill avsluta med den bilden som min kollega Miriam visade tidigare och åter betona att med individuella stöd och åtgärder kan alla elever ges möjligheter att att nå efter sina förutsättningar.


Ladda ner ppt "Johanna Rostedt Leg. Arbetsterapeut Skolstöd, Stockholm"

Liknande presentationer


Google-annonser