Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gäller kollektivavtalet mellan FTF och FAO från

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gäller kollektivavtalet mellan FTF och FAO från"— Presentationens avskrift:

1 Omställningsstödet i FAO-avtalet - Vad som gäller vid arbetsbristuppsägningar
Gäller kollektivavtalet mellan FTF och FAO från För att skriva ut med anteckningar: Arkiv – Skriv ut – under ”inställningar” hittar du en rullista där du kan välja att skriva ut ”Anteckningssidor” (normalt utgångsläge: ”Helsidebilder”)

2 Överblick av omställningsstödet
Varsel/uppsägning Uppsägningstid Förlängt omställningsstöd Varför omställningsstöd? Fler och fler omorganisationer och strukturförändringar i branschen Svagt stöd för enskilda i lagen Inget Trygghetsråd som övriga arbetsmarknaden! Vilka får ta del av omställningsstödet? Anställningstid på över sex månader får omställningsstöd under uppsägningstid Anställningstid på över 30 mån får även förlängt omställningsstöd Överblick av omställningsstödet. Varför omställningsstöd? Vi ser en arbetsmarknad med allt fler omorganisationer och strukturförändringar på en konkurrensutsatt marknad. Arbetsgivarna har behov av att kontinuerligt förändra organisationsupplägg och ökad automatisering/digitalisering tros fortsättningsvis accelerera detta. I svensk arbetsrättslagstiftning har arbetsgivaren stora möjligheter att genomföra omorganisationer i kraft av arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. Skyddet för den enskilde enligt lag är endast uppsägningstid och sedan a-kassa. Några rättigheter rörande kompetensutveckling och omskolning finns i regel inte, samtidigt som Arbetsförmedlingens matchningsuppdrag på svensk arbetsmarknad inte har gett avsedd effekt. På övriga arbetsmarknaden betalar arbetsgivaren via kollektivavtalet en månatlig avgift till Trygghetsrådet (f.n. 0,3 % av bruttolönesumman) som hjälper till vid eventuell arbetsbristsituation. I försäkringsbranschen har vi valt en annan lösning, där arbetsgivaren istället tar kostnaden när arbetsbrist väl förekommer. Anledningen till detta är att arbetsgivarna har kapaciteten och viljan att göra så.

3 Förlängt omställningsstöd
Varsel/uppsägning Uppsägningstid Förlängt omställningsstöd Besked lämnas om att anställda kommer att bli uppsagda från och med ett visst datum framåt (varsel). Själva uppsägningen ska vara skriftlig och tydligt ange: Hur göra anspråk på företrädesrätt till återanställning Hur begära ogiltigförklaring av uppsägningen samt skadestånd Lokala FTF (eller FTF centralt om lokal förening inte finns) och arbetsgivaren beslutar om hur omställningsprogrammet ska genomföras och följas upp. Normala tillvägagångssättet för arbetsgivare vid arbetsbrist är att informera om att uppsägning kommer att ske i god tid före uppsägningsdatum. Krav på formerna för uppsägningsbeskedet finns i § 8 LAS. Förfarandet vid förhandlingen om hur omplaceringsprogrammet ska se ut följer gängse förhandlingsordning. FTF rekommenderar att man i protokollet för in att medlemmarna gör anpråk på företrädesrätten till återanställning.

4 Förlängt omställningsstöd
Varsel/uppsägning Uppsägningstid Förlängt omställningsstöd Omställningsprogram Omställningsprogrammets utformning bestäms av de lokala parterna och ska utgå från den enskilda individens behov. Outplacement, dvs. söka jobb-stöd/jobb-coach Kortare kurser som leder till anställningsbarhet Arbetsgivaren ska avsätta minst 1,5 prisbasbelopp per uppsagd tjänsteman Omställningsprogrammet ska ges under uppsägningstiden och/eller i direkt anslutning till denna (förlängt omställningsstöd) Notera: Skillnad på omställningsstöd (omfattar alla delar i kollektivavtalet i denna del, inkl. omställningsprogram) och omställningsprogram (outplacement + kortare kurser). Omställningsprogrammets utformning ska som sagt bestämmas av de lokala parterna. Det normala förfarandet torde vara att ett omställningsföretag hyrs in för att utföra uppgiften. Omställningen ska utgå från individens behov och önskningar om framtida karriärsteg. Det blir inte en situation där man måste välja mellan tre jobb som finns lediga just nu, utan det är istället ett slags ”hjälp till självhjälp” där det är du som bestämmer över din framtid. Potten som arbetsgivaren avsätter kan gå dels till ett omställningsföretag men också till kortare kurser. Syftet är att öka arbetstagarens anställningsbarhet, men någon exakt definition på ”kortare kurs” har vi inte. Ett exempel på kortare kurs kan vara en två veckors redovisningskurs som kan leda till ett jobb. Ett annat exempel kan vara taxi- eller lastbilskörkort. Längre utbildningar på högskola/universitet är helt uteslutet inom ramen för programmet – då har man ordnat sin nya sysselsättning. Hittar arbetstagaren en kurs som hen tror kommer leda till ett eventuellt jobb så ska saken tas upp till en konstruktiv och tillmötesgående diskussion med arbetsgivaren.

5 Förlängt omställningsstöd
Varsel/uppsägning Uppsägningstid Förlängt omställningsstöd Vilken uppsägningstid du har beror på din anställningstid Anställningstiden räknas från första jobbdagen till uppsägningsdatum Alla anställningsformer inkluderas Uppsägningstiden för föräldralediga börjar löpa det datum då den föräldraledige skulle återgå i arbete. Anställningstid Uppsägningstid Förlängt omställningsstöd Upp till 18 mån 2 månader 18-30 mån 3 månader Över 30 mån 6 månader Över 10 år 9 månader För visstidsanställda gäller i FAO-avtalet en ömsesidig uppsägningstid på en månad, förutom vid arbetsgivarens uppsägning pga. arbetsbrist då även visstidsanställdas uppsägningstid beräknas på samma sätt som för tillsvidareanställda. Eventuella glapp i anställningar behöver inte nödvändigtvis påverka uppsägningstiden. I lagen talar man om ”den sammanlagda anställningstiden”, men det finns inget krav på att den ska vara sammanhängande. Rättsläget är lite oklart, men kortare glapp i anställningstiden bör ej påverka uppsägningstiden. Däremot kan tiden mellan anställningar knappast räknas in i den sammanlagda anställningstiden. Anställningstid hos annan arbetsgivare inom samma koncern eller hos en f.d. arbetsgivare som bytts pga. verksamhetsövergång ska räknas med i beräkningen an den sammanlagda anställningstiden. Ang. föräldralediga har man normalt rätt att med två månaders varsel förlänga sin föräldraledighet även under pågående ledighet. En fråga som brukar dyka upp är om man genom detta sätt ytterligare kan skjuta upp datumet då uppsägningstiden börjar löpa, men där har lagstiftaren sagt stopp. Alltså gäller det datum som arbetstagaren anmält vid den ”ordinarie” uppsägningsdagen. Baserat på hur lång tid i förväg arbetstagarna får reda på uppsägningen kan möjligheten finnas att justera föräldraledigheten innan själva uppsägningsdagen. Även efter uppsägningsdagen kan föräldraledigheten justeras med en vanlig ansökan om föräldraledighet, men uppsägningstiden kommer att börja löpa vid tidigare utsatt datum ändå. Just för beräkningen av anställningstid blir följande scenario intressant: A är föräldraledig vid uppsägningsdatumet och har då 27 månaders anställningstid. Föräldraledigheten tar slut fyra månader senare och först då börjar uppsägningstiden rulla. Ska A:s anställningstid räknas tillochmed den ”ordinarie” uppsägningen – alltså 27 månaders anställningstid – eller vid föräldraledighetens slut – alltså 31 månaders anställningstid? Lagstiftaren har inte tagit upp den här specifika situationen och praxis saknas, men eftersom huvudregeln är att anställningstiden räknas till uppsägningsdatum så blir konsekvensen att anställningstiden räknas till det ”ordinarie” uppsägningsdatumet även för föräldralediga. A:s anställningstid blir då i beräkningen 27 månader.

6 Förlängt omställningsstöd
Varsel/uppsägning Uppsägningstid Förlängt omställningsstöd Under uppsägningstiden har du inte per automatik arbetsbefrielse Vid arbetsvägran riskerar du att gå miste om omställningsstödet, samt arbetsrättsliga påföljder Rätt till arbetsbefrielse har du i den mån du deltar i omställningsprogrammet! Även för att besöka arbetsförmedling, gå på anställningsintervjuer m.m. Vid nytt jobb: rätt att frånträda tjänsten med en månads varsel med avräkningsfri uppsägningslön för resterande tid Gäller för tjänstemän med över 30 mån anställningstid Anställningen avslutas formellt vid uppsägningstidens slut. Det är viktigt att trycka på att man som utgångspunkt har arbetsplikt under uppsägningstiden. Detta var inte fallet under tidigare kollektivavtal och ändrades för att bättre överensstämma med omställningsprogrammets syfte: Att underlätta för den enskilde att komma i ny sysselsättning. Det tidigare avtalet gav också oönskade ”work-arounds” från arbetsgivarhåll i syfte att inte slå undan benen för verksamheten. Det finns en risk att arbetstagare i affekt slutar gå till jobbet efter att ha fått ett uppsägningsbesked. Agerar man på det sättet riskerar man att bli avskedad med effekten att man med en veckas varsel blir utan lön, omställningsstöd eller annan ersättning från arbetsgivaren. Dessutom har a-kassan karenstid för avskedade arbetstagare så arbetstagaren riskerar att bli helt utan ersättning framåt. Arbetsbefrielsen är istället satt i proportion till omställningsprogrammet – att söka jobb är inte alltid en heltidstjänst, men det är inte heller något man gör på kvällar/helger utan vidare! Arbetstagaren ska få det utrymme som krävs för att snabbt kunna hitta ett nytt jobb och gäller för såväl möten med eventuell jobb-coach som för kurser och andra stödåtgärder inom ramen för omställningsprogrammet. Från och med uppsägningsdatum får samtliga berörda anställda en uppsägningstid för egen uppsägning på en månad. Om man vid tillträdet till ny tjänst har kvar uppsägningstid hos förra arbetsgivaren får man dubbla löner fram till uppsägningstidens slut.

7 Förlängt omställningsstöd
Varsel/uppsägning Uppsägningstid Förlängt omställningsstöd Rätt till förlängt omställningsstöd om din anställning varat 30 mån = 6 månaders förlängning 10 år = 9 månaders förlängning Förlängning månad för månad med full omställningsersättning (= uppsägningslön) och fortsatt omställningsprogram Krav på den anställde: Aktiv i sitt jobbsökande samt inskriven hos Arbetsförmedlingen! Omställningsersättningen kan minska om den anställde tackar nej till ”annan godtagbar anställning.” Löneutfyllnad Tar du jobb med lägre lön betalar f.d. arbetsgivaren mellanskillnaden! Gäller för hela perioden (6 eller 9 månader) Anställda med längre anställningstid (över 30 mån) som inte har fått nytt jobb har rätt till förlängt omställningsstöd med full lön. Förlängningen görs med en månad i taget där arbetstagaren kontinuerligt rapporterar till arbetsgivaren om sin situation. Omställningsprogrammet fortsätter löpa i den mån det behövs. För att få förlängt omställningsstöd måste tjänstemannen vara aktiv i att leta jobb och försöka lösa sin situation. Sitter man i soffan och kollar på Netflix så kan man inte räkna med att arbetsgivaren godkänner en förlängning. Några detaljerade krav finns inte i kollektivavtalet, utan det är ”sunt förnuft” som gäller. Löneutfyllnaden gäller för hela perioden (6 eller 9 månader) oavsett om tjänstemannen fått nytt jobb under uppsägningstiden eller efter denna, och den gäller både för deltids- och heltidstjänster. Det man kollar på är lönesumman på den nya tjänsten. Ex: A tjänar kr/mån och blir uppsagd pga. arbetsbrist. Efter uppsägningstidens slut får A en 50 % tjänst med en månadslön på kr/mån. A får därför kr/mån från sin nya arbetsgivare och kr/mån från sin gamla arbetsgivare.

8 Vad händer sen? Om tjänstemannen inte fått nytt jobb under uppsägningstid eller eventuell förlängt omställningsstöd får man ansöka om ersättning från A-kassan. FTF-medlemskapet inkluderar en inkomstförsäkring hos Bliwa som ger dig garanterat 80 % av lönen upp till ett tak på kr/mån. Grundskydd: 120 dagar Med tilläggsförsäkring (85 kr/mån): totalt 300 dagar, varav: Ersättningsnivån med inkomstförsäkringen enligt a-kassans regler: 80 % de första 200 dagarna 70 % de efterföljande 100 dagarna Sedan: vanlig a-kassa FTF har valt att teckna en inkomstförsäkring åt sina medlemmar eftersom man ser att pga. att taket i a-kassan är satt lågt är det väldigt få medlemmar som de facto får 80 % av sin inkomst i ersättning från a-kassan. Inkomstförsäkring fungerar som en påbyggnad på a-kassan och medlemmen måste därför vara med i en a-kassa. Det finns inget krav på att vara med i just FF-akassan. Kontaktuppgifter till Bliwa finns på

9 FTF:s inkomstförsäkring – räkneexempel
Exempel Lön före arbetslöshet: kronor i månaden (= kronor efter skatt). Ersättning från a-kassan: kronor i månaden (efter skatt) Ersättning från a-kassan + inkomstförsäkring: kronor i månaden (efter skatt). På Bliwas hemsida finns en räknesnurra som visar ersättningen du kan få från inkomstförsäkringen vid ofrivillig arbetslöshet.

10 Sammanfattning Anställningstid Uppsägningstid
Förlängt omställningsstöd 0-18 mån 2 mån 18-30 mån 3 mån Över 30 mån 6 mån Över 10 år 9 mån Skeden i uppsägningen Ersättning i % av lön Uppsägning + eventuellt förlängt omställningsstöd 100 A-kassa + inkomstförsäkring dag (med tillägg) 80 A-kassa + inkomstförsäkring dag (med tillägg) 70 Vi har ett starkt kollektivavtal! För en person som varit anställd i över 10 år kan vi garantera 100 % av lönen i 15 månader och minst 70 % av lönen i ytterligare 300 dagar (om hen tecknat tilläggsförsäkring hos Bliwa)! Det är en riktigt bra ekonomisk trygghet för de som drabbas av arbetsbristuppsägning. Kombinerat med omställningsprogram har man en bra landningsbana efter ett tufft besked och en chans att få ett nytt jobb.


Ladda ner ppt "Gäller kollektivavtalet mellan FTF och FAO från"

Liknande presentationer


Google-annonser