Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Metoden Ansvarsfull alkoholservering i Sveriges kommuner

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Metoden Ansvarsfull alkoholservering i Sveriges kommuner"— Presentationens avskrift:

1 Metoden Ansvarsfull alkoholservering i Sveriges kommuner
Implementering och effekter Svenska spels forskningsråd En dag om forskning kring spel Stockholm den 9 Oktober 2017 Björn Trolldal CAN

2 Syfte med metoden Ansvarsfull Alkoholservering
Att minska våld och skador relaterade till alkoholkonsumtionen på restauranger (servering till berusade) Ca 50 % av allt våld beror på att alkohol funnits med

3 Bakgrund Metoden utvecklades i Stockholm (och Malmö) på 90-talet
Tydlig effekt på våldet 2004 fick FHI i uppdrag att sprida metoden i kommunerna 2006 tillsattes en projektledare på varje länsstyrelser År 2009 uppgav 90 % av kommunerna att man arbetade enligt metoden

4 Metodens olika delar Huvuddelar:
Utbildning av restaurangpersonal i ansvarsfull alkoholservering Tillsyn av restauranger (kommun/polis) Samverkansgrupp med kommunen, polisen och restaurangbranschen Övriga delar: Kartläggningar av situationen Uppföljningar av arbetet Informationsspridning (internt och externt) Initiera restaurangers egna alkoholpolicys

5 Utvärderingsprojekt STAD-sektionen vid Stockholms läns landsting fick 2008 i uppdrag att utvärdera metoden Arbetet pågick

6 Utvärderingsprojekt Utvärderingens tre delar:
1. I vilken utsträckning arbetade kommunerna enligt metoden. (enkäter) 2. Vilka faktorer fanns i kommunerna som främjade en implementering (enkäter) 3. Effekter på våldsbrottsligheten (misshandelsstatistik)

7 Resultat 1 I vilken utsträckning arbetade kommunerna enligt metoden.

8 Resultat 1 Låg metodefterlevnad bland kommunerna:
90 % sa att man arbetade enligt metoden Men i själva verket: 13 % arbetade enligt alla 3 metoddelar 45 % enligt 2 delar 42 % enligt 1 del

9 Resultat 2 Vilka faktorer hade varit positiva för implementering?
Baserat på tidigare forskning

10 Främjande faktorer Upplevda behov av metoden Metodens egenskaper
Själva implementeringen (stödperson, uppföljning och feedback) Beslut om att använda metoden Opinionsbildare

11 Resultat 2 Ju fler faktorer som fanns i kommunerna ju större del av metoden hade implementerats Viktigaste faktorn var: ”Uppföljning och feedback”

12 Metodens olika delar Huvuddelar: Utbildning av restaurangpersonal
Tillsyn av restauranger (kommun/polis) Samverkansgrupp med kommunen, polisen och restaurangbranschen Övriga delar: Kartläggningar av situationen Uppföljningar av arbetet Informationsspridning (internt och externt) Initiera restaurangers egna alkoholpolicys

13 Resultat 3 Effekter på våldsbrottsligheten (misshandel)

14 Effekter på våldet Ju fler metoddelar man arbetade med ju större effekt på våldet Om alla delar användes var effekten 9 % Samverkansdelen var viktigast

15 Slutsatser och erfarenheter
Metoden har visat sig ha effekt på våldet Den är kostnadseffektiv Effektivt att använda en metod med flera olika delar Metoden hade effekter på våldet utanför kommuner

16 Slutsatser och erfarenheter
Modellen används inom andra områden som Krogar mot knark och mot dopning Viktigt att studera implementeringen vid utvärderingar

17 Slutsatser och erfarenheter
Mycket viktigt att stödja själva implementeringen på olika sätt: bygga en struktur kring implementeringen stödperson ta beslut, egen budget, långsiktig finansiering vara tydlig med vilka delar metoden består av följa upp arbetet och ge feedback lägga in främjande faktorer i själva metoden

18 Slutsatser och erfarenheter
Målet för en implementering bör vara att det nya arbetssättet blir institutionaliserat: Arbetet sitter i väggarna Arbetet bedrivs oavsett personalomsättning Finns i arbetsbeskrivningar Är inte längre ett ”projekt”

19 Vi som arbetat i projektet:
Björn Trolldal Karin Guldbrandsson Lars Brännström Håkan Leifman Pia Kvillemo Ulrika Haggård MJ Paschall Erica Sundin

20 Publikationer: Rapporter
STAD:s-rapportserie: Rapporterna 48, 49 och 50 kan hämtas från (Rapporter)

21 Kapitel i bok om implementering
Trolldal B. & Guldbrandsson K. (2014) Ansvarsfull alkoholservering i lokalsamhället. I Nilsen P. (Red.) Implementering av evidensbaserad praktik. Gleerups.

22 Publikationer: Artiklar
Brännström L., Trolldal B. & Menke M. (2015) Spatial spillover effects of a community action programme targeting on-licensed premises on violent assaults: evidence from a natural experiment. Journal of Epidemiology and Community Health Trolldal B, Brännström L, Paschall MJ and Leifman H. (2013) Effects of a multi-component responsible beverage service programme on violent assaults in Sweden. Addiction 108(1)89-96.

23 Publikationer: Artiklar
Trolldal B, Haggård U and Guldbrandsson K. (2013) Factors associated with implementation of a multicomponent responsible beverage service program – results from two surveys in 290 Swedish municipalities. Substance Abuse Treatment, Prevention and Policy. Haggård U, Trolldal B, and Guldbrandsson K. (2014) Implementation of a multicomponent Responsible Beverage Service programme in Sweden — a qualitative study of promoting and hindering factors. Nordic Studies on Alcohol and Drugs.


Ladda ner ppt "Metoden Ansvarsfull alkoholservering i Sveriges kommuner"

Liknande presentationer


Google-annonser