Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mongoliet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mongoliet."— Presentationens avskrift:

1 Mongoliet

2 Mongoliet ligger i Centralasien mellan Rysland i norr och Kina i söder.

3 Forntiden Mongoliet har bebott sedan mycket lång tid tillbaka. De första spåren av människor kan vara upp till år gamla. Människorna levde på att jaga, fiska och samla växter. De användade verktyg av sten och trä. Forskare har hittat många stenverktyg i olika delar av Mongoliet.

4 På 3000 talet f.Kr. började man bearbeta brons i Mongoliet och den perioden fortsatte till början av 1000 talet f.Kr. På 700 talet man började använda järn till vapen.

5 Mongolriket Mongoliets historia sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Redan 3500 – 5500 år f.Kr började befolkningen använda hästar och den typiska Mongoliska livsstilen etablerades. De flesta Mongoler blev hästridande nomader. Länge befolkades Mongoliet av många nomadfolk och de rivaliserade stammarna låg ofta i konflikt med varandra.

6 I början av 1200-talet enade Djingis Khan nomadstammarna och grundlade sitt mongolvälde. Mongolriket skulle bli en av världshistoriens största imperium som sträckte sig från Östeuropa till Stilla havet.

7 Det kommunistiska Mongoliet
1924 blev Mongoliet en kommunistisk republik. Under 70 år styrdes Mongoliet av kommunistparti och hade planekonomi. Planekonomi är ett ekonomiskt system där staten planerar och styr ekonomin. Men tiden visade att planekonomi kunde inte konkurrera med marknadsekonomi och Mongoliet blev isolerad från världsekonomin.

8 Det demokratiska Mongoliet
I samband med större förändring i Östeuropa och Rysland började demonstrationer omfatta på hela Mongoliet i början av 1990 talet. gick det mongoliska kommunistpartiet år 1990 med på att tillåta konkurrerande partier, och 1992 infördes en demokratisk grundlag.


Ladda ner ppt "Mongoliet."

Liknande presentationer


Google-annonser