Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

UPPGIFT 1 Dela in er i par och fundera tillsammans på varför förhållningssättet gentemot cannabis blivit positivare?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "UPPGIFT 1 Dela in er i par och fundera tillsammans på varför förhållningssättet gentemot cannabis blivit positivare?"— Presentationens avskrift:

1 UPPGIFT 1 Dela in er i par och fundera tillsammans på varför förhållningssättet gentemot cannabis blivit positivare?

2 SAMMANFATTNING AV UPPGIFT 1
Urbanisering, industrialisering med andra ord mer fritid, ungdomskulturen, influenser från USA, festivaler, invandring, interrail, resor, popkulturen, internet, civil olydnad. Olika sätt att använda cannabis; inte nödvändigtvis längre genom att röka utan med förångare Legaliseringsutvecklingen på andra håll i världen (fyra delstater i USA).

3 UPPGIFT 2 Dela in er i par och leta i diagrammen svar på följande frågor: Hur många procent av eleverna i grundskolan använder eller har provat cannabis 2013? Av de studerande på andra stadiet? Hur mycket har användning/prövandet ändrats mellan 2000 och 2013 bland grundskolelever/studerande på andra stadiet? Hur tror ni att statistiken kommer att se ut för grundskolelevernas del 2030?

4 (Endast gymnasieelever de år som markerats med *.)
Källa: THL/Hälsa i skolan enkäten

5 UPPGIFT 3 Nedan presenteras några myter. Diskutera med ditt par om påståendena är sanna, falska eller både och. Varför? Alkohol är mycket farligare än cannabis. Jag har kontroll över min användning, jag blir inte beroende. Mitt liv är min ensak, mitt narkotikabruk angår inte andra. Cannabis hjälper i många sjukdomar. Egenodlad cannabis är en äkta ekologisk produkt. Alla pengar går åt till cannabis. Alla hamnar i psykos och insjuknar i schizofreni. Cannabis är en inkörsport till tyngre droger.

6 UPPGIFT 4 Med anknytning till myterna:
Fråga gruppen vilka som vill vara för och vilka som vill vara emot. De som vill vara för ska försvara nej-sidan, de som vill vara emot ska försvara ja-sidan. Diskutera en myt i taget och be båda sidorna motivera sina argument antingen för eller emot beroende på vilken sida de är på. När ni gått igenom alla myter, diskutera om det var svårt att motivera sin ståndpunkt och varför?

7 UPPGIFT 5, introduktion Bedömning av information som finns på internet
Tänk på följande när du bedömer information som du hittar på internet: Hur nyttig är informationen? All information som finns på internet är inte nyttig. Skribentens eller publicerarens pålitlighet: Det är viktigt att det står angivet vem som skrivit eller publicerat informationen och att hen är expert inom området. Informationens opartiskhet: Avsikten är att sprida information, inte sälja eller förmedla åsikter. Informationens tidsenlighet: Datumet eller uppdateringsinformationen finns angiven. Informationen är omfattande och felfri: Samma information finns på andra ställen och informationen är baserad på pålitliga undersökningar.

8 UPPGIFT 5 Välj en av myterna nedan:
Cannabis hjälper i många sjukdomar. Alla hamnar i psykos och insjuknar i schizofreni. Egenodlad cannabis är en äkta ekologisk produkt. Alkohol är mycket farligare än cannabis. Leta på internet argument både för (3 st.) och emot (3 st.). Skriv ner argumenten som ni hittar och anteckna källan.

9 UPPGIFT 5, fortsättning Bedöm med hjälp av trafikljusmetoden nätsidans pålitlighet. Grönt betyder pålitlig, gult medelmåttig och rött står för opålitlig. Anteckna era gemensamma slutsatser genom att kombinera den information som ni hittat om ämnet. Diskutera era slutsatser i gruppen.

10 UPPGIFT 5, trafikljus Perustelu väitteen puolesta:
= epäilyttävä = melko luotettava = luotettava Löysin tiedon sivulta: Kaavion idea: Kiili Carita

11 UPPGIFT 6 Varför använder folk cannabis? Vilken nytta kan användaren få av cannabis? Vilka nackdelar har cannabis? Fundera ut till båda frågorna tre svar ur individens perspektiv och tre svar ur perspektivet för individens närmaste omgivning.

12 UPPGIFT 7 Varför använder folk cannabis? Vilka fördelar kan det ha?
Vilka nackdelar har cannabis? Funder ut till båda frågorna tre svar som gäller individen individens närmaste omgivning Samhället Miljön

13 UPPGIFT 8 Du tillbringar en kväll med kompisgänget. En av vännerna har fått cannabis av sin äldre syster och föreslår att ni provar. Vännens storasyster har sagt att cannabis är en helt ofarlig drog. Vad gör du? Vad påverkar ditt beslut? Vilka konsekvenser kan det ha om du provar cannabis?

14 UPPGIFT 9 Din vän Sara berättar att hon använt cannabis ofta och att hon vill sluta, men inte klarar av det på egen hand. Hon ber dig om hjälp. Vad gör du? Vem kontaktar du? Vilka ställen känner ni till som man kan kontakta?

15 UPPGIFT 9 (genomgång) Skolorna bör ha en rusmedelsplan med riktlinjerna för förebyggande och behandling av missbruk. På andra stadiet är planen obligatorisk enligt SORA-lagstiftningen gällande lösningar i olämplighetsfrågor om studierätt. Lärare, hälsovårdare, kurator, ungdomsarbetare De egna föräldrarna. Hälsostationer med mera.

16 UPPGIFT 10 Fundera ut i par fem anledningnar till varför cannabis bör vara olagligt i Finland

17 UPPGIFT 11 Varför har vissa länder kommit fram till att legalisera cannabis? Hitta på fem anledningar. Den här uppgiften görs endast på andra stadiet.


Ladda ner ppt "UPPGIFT 1 Dela in er i par och fundera tillsammans på varför förhållningssättet gentemot cannabis blivit positivare?"

Liknande presentationer


Google-annonser