Vegetariskt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Klimatpåverkan från livsmedel
Näring och individuella behov åk 8
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Kostcirkeln del 5 - Matfett
Mat och klimat.
Näringsämnen i kroppen
Sjuksköterskors samtal om levnadsvanor
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Mat.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Sveriges matkultur.
Här kommer lite fakta om Jordbruk.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Repetition.
Energigivande näringsämnen
Exempel på elevsvar uppgift 1
Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
1 Energiprocesser. 2 Prestationsförmåga = kroppens förmåga att utvinna och använda energi, dvs. förmågan att omvandla maten till rörelseenergi. Energirika.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Äta för att behålla en god hälsa
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Näringslära/Kost Maria Lund -.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
Vitaminer.
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Presentationens avskrift:

Vegetariskt

Vegetarisk mat Att vara vegetarian innebär att man inte äter kött. Det finns olika sorters vegetarianer: Vegan Laktovegetarian Lakto-ovo-vegetarian Demivegetarian Kräver god kunskap och väl sammansatt kost.

Vegetarisk kost Det finns många anledningar till att välja att äta vegetariskt. Miljö Etik Ekonomi Religion Hälsa

Vegan Äter bara mat från växtriket. Kräver god kunskap om mat och näringsämnen Kan vara svårt att få i sig vitamin B12 och vitamin D. Det är vitaminer som bara finns i mat från djur. Tillsatt vitamin B12 och vitamin D Risk att få för lite av kalcium, järn, zink och selen

Laktovegetarian Äter mat från växtriket plus mjölkprodukter De flesta vegetarianer är laktovegetarianer

Lakto-ovo-vegetarian Äter mat från växtriket, mjölkprodukter och ägg

Demivegetarian Äter mat från växtriket, mjölkprodukter, ägg och fisk

Råd Som vegan bör du äta ur dessa grupper varje dag: Vete, ris, havre, hirs, råg, pasta Baljväxter, nötter, frön, bönor, linser, mandlar Torkad frukt t.ex. aprikos, persika Färska frukter och bär Sallad och grönsaker – speciellt mörkgröna bladgrönsaker och orangeröda grönsaker som morötter, tomater och rödbetor Sojaprotein t.ex. tofu, sojamjölk, sojamjöl Vegetabiliska oljor och fetter som linfröolja, rapsolja och solrosolja Potatis och rotfrukter Näringsjäst (sockerrör/sockerbetor. Innehållet protein och vitamin B12 – från bakterie.

SMART-MAT Koppling hälsa – miljö S.M.A.R.T står för S = Större andel vegetabilier M = Mindre andel "tomma kalorier" A = Andelen ekologiskt ökar R = Rätt kött och grönsaker T = Transportsnålt

Fördelar S.M.A.R.T. Billigare mat Större djurhänsyn Ökad global rättvisa Kombination av de svenska näringsrekommendationerna och de svenska miljömålen.