Vegetariskt
Vegetarisk mat Att vara vegetarian innebär att man inte äter kött. Det finns olika sorters vegetarianer: Vegan Laktovegetarian Lakto-ovo-vegetarian Demivegetarian Kräver god kunskap och väl sammansatt kost.
Vegetarisk kost Det finns många anledningar till att välja att äta vegetariskt. Miljö Etik Ekonomi Religion Hälsa
Vegan Äter bara mat från växtriket. Kräver god kunskap om mat och näringsämnen Kan vara svårt att få i sig vitamin B12 och vitamin D. Det är vitaminer som bara finns i mat från djur. Tillsatt vitamin B12 och vitamin D Risk att få för lite av kalcium, järn, zink och selen
Laktovegetarian Äter mat från växtriket plus mjölkprodukter De flesta vegetarianer är laktovegetarianer
Lakto-ovo-vegetarian Äter mat från växtriket, mjölkprodukter och ägg
Demivegetarian Äter mat från växtriket, mjölkprodukter, ägg och fisk
Råd Som vegan bör du äta ur dessa grupper varje dag: Vete, ris, havre, hirs, råg, pasta Baljväxter, nötter, frön, bönor, linser, mandlar Torkad frukt t.ex. aprikos, persika Färska frukter och bär Sallad och grönsaker – speciellt mörkgröna bladgrönsaker och orangeröda grönsaker som morötter, tomater och rödbetor Sojaprotein t.ex. tofu, sojamjölk, sojamjöl Vegetabiliska oljor och fetter som linfröolja, rapsolja och solrosolja Potatis och rotfrukter Näringsjäst (sockerrör/sockerbetor. Innehållet protein och vitamin B12 – från bakterie.
SMART-MAT Koppling hälsa – miljö S.M.A.R.T står för S = Större andel vegetabilier M = Mindre andel "tomma kalorier" A = Andelen ekologiskt ökar R = Rätt kött och grönsaker T = Transportsnålt
Fördelar S.M.A.R.T. Billigare mat Större djurhänsyn Ökad global rättvisa Kombination av de svenska näringsrekommendationerna och de svenska miljömålen.