Organisk Kemi.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Kolets och kolföreningarnas kemi
Kolhydrater Vid fotosyntesen bildar växterna kolhydrater. Till denna grupp hör socker, stärkelse och cellulosa.
Kemi är vetskapen om ämnen
Atomer och kemiska reaktioner
Organisk kemi Läran om kolföreningarnas kemi.
Kol och kolföreningar.
Handlar om kolföreningar
Kol och kolföreningar.
Varför är kolatomer så viktiga ?
KOL KEMISK BETECKNING: C ATOMNUMMER: 6
Maten.
Kolets olika allotroper (kristallina former)
Unika egenskaper hos kol
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Kol och Kolväten.
Kolets kretslopp.
Alkaner Alkoholer Organiska syror
Kemi.
Alkoholer syror och estrar
Kemi organisk kemi-fortsättning
Kolföreningar Organisk Kemi Kallas även ”livets kemi”
Ämnenas smådelar Ingenting försvinner.
Organisk kemi-kolföreningars kemi
Organisk kemi Kolföreningarnas kemi.
Varför är kolatomer så viktiga ?
Kolhydrater.
Organisk kemi Höstterminen A & 8B BMSL
Grundläggande kemi För att kunna skilja på olika ämnen så talar man om ämnens olika egenskaper. Till exempel syrgas och kvävgas. Dessa båda gaser är osynliga.
Organisk kemi Läran om kolföreningarnas kemi
Materia "allt som har både massa och volym"
Kol kolväten, alkoholer, organiska syror, estrar
Kol och kolföreningar Kort och snabbt.
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Varför ett helt kapitel om kol?
Kol, kolväten, alkoholer, organiska syror, estrar
KOLVÄTENORGANISK KEMI
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
1800 t var grunden för Organisk kemi
Organisk kemi Alkoholer Organiska syror Estrar.
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Organisk kemi Kap 3.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
KEMI NO år 6 Källängens skola KEMI.
Vad är det? Organisk kemi Organiska molekyler Grunden till allt liv
ÄMNENA I MATEN.
Kolföreningarnas kemi
Kolets kemi Organisk kemi.
Organisk kemi.
Organisk kemi Läran om kolföreningarnas kemi. Det är ett atomslag som är viktigare än alla de andra för att bygga liv Kolatomen.
Organisk kemi Läran om kolföreningarnas kemi. Kolatomen Kolatomen har 6 protoner och elektroner. Kolatomen har fyra valenselektroner.
Kolföreningar, alkoholer, syror, estrar, kolhydrater, fett, proteiner…
Kemi årskurs 8.
Kemi årskurs 8.
Kemi årskurs 8.
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Unika egenskaper hos kol
Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter
Molekyler uppbyggda av KOL- och VÄTEatomer
KOLFÖRENINGAR.
Alkoholer syror och estrar
- Luften är en blandning av gaser
Vad kan du om kemi?.
Kolföreningar, alkoholer, syror, estrar, kolhydrater, fett, proteiner…
Alkoholer – Mycket mer än bara sprit
Alkoholer finns inte bara i vin
Kolföreningarnas kemi
Kol och kolföreningar.
Presentationens avskrift:

Organisk Kemi

Kol ingår i alla organiska föreningar. Kol är ett grundämne och består av atomer vars atommodell är en svart kula.

I naturen finns rent kol i tre olika former – men alla tre innehåller alltså enbart kolatomer:

Diamant Diamanter består av enbart kolatomer. Varje kolatom binder fyra andra i ett starkt och kompakt mönster. Diamant är världens hårdaste ämne, reflekterar ljus, men leder inte ström. Diamanter bildas under högt tryck och hög temperatur och används som slip- och skärverktyg – och som smycken.

Grafit Grafit är en annan form av rent kol. Den är mycket vanligare än diamant. Grafiten är mjuk och leder ström bra. I grafiten ligger kolatomerna i skikt som lätt glider mot varandra. Inom skikten är bindningarna starka. Används i blyertspennor och som smörjmedel.

Fulleren Fullerenerna är kolatomer sammansatta till mikrosmå ”fotbollar”. De finns i nebulosor (stoftmoln runt nybildade stjärnor), men också i vanligt sot. Man tror att fullerenerna kommer att spela stor roll i framtiden inom elektronik, medicin och byggnadsteknik.

Organisk kemi – kemiska föreningar mellan kol och väte – ibland även tillsammans med andra atomslag. Koldioxid = oorganiskt Etan = organiskt Fett = organiskt Vatten = oorganiskt Metanol = organiskt Ammoniak = oorganiskt

Kolväten Sådana organiska föreningar som enbart innehåller kol och väte kallas för kolväten. Det finns gott om kolväten; t ex bensin, vaselin, paraffin, asfalt, olja, gasol…

Alkaner – kolväten med enbart enkelbindningar Egenskaperna hos kolväten avgörs framförallt av hur många kolatomer det innehåller. De fyra första, enklaste kolvätena är gaser. Alkaner med 5 – 15 kolatomer är vätskor och de med 16 kolatomer eller fler är fasta ämnen. Molekylformeln ges av: CnH2n+2

Då kolväten brinner bildas koldioxid och vatten.

– kolväten med en eller flera dubbelbindningar mellan kolatomerna. Alkener – kolväten med en eller flera dubbelbindningar mellan kolatomerna. Alkenernas molekylformel fås av: CnH2n Eten (den minsta/ enklaste alkenen har två kol, påskyndar åldrande och bildas då äpplen mognar)

kolväten med en eller flera dubbelbindningar mellan kolatomerna Alkyner – kolväten med en eller flera dubbelbindningar mellan kolatomerna Alkyners molekylformel fås av: CnH2n-2 Etyn har två kolatomer och två väteatomer. Används vid gassvetsning.

Mättade och omättade kolväten Ett mättat kolväte (en alkan) innehåller enbart enkelbindningar mellan kolatomerna och kan därför binda så många väteatomer som möjligt. Omättade kolväten (alkener eller alkyner) har dubbel- eller trippelbindningar, som gör att de binder färre väteatomer. Mättade kolväten är stabilare än omättade – de senare reagerar lätt med andra ämnen varvid dubbel- eller trippelbindningen går upp och fler atomer binds in till molekylen – föreningen blir mättad: + H2 →

Polymerisation En jättemolekyl, uppbyggd av många små lika enheter kallas en polymer. Alla plaster är polymerer. Plasten polyeten är uppbyggd av miljontals små etenolekyer. Polyeten är den plast som finns bla i plastkassar från matvarubutikerna.

Fossila bränslen som kol, olja och naturgas har bildats av döda växter och djur som pressats ihop under årmiljoner. De fossila bränslena räcker inte hur länge som helst – de är en icke förnybar energikälla.

Fraktionerad destillation – ett sätt att förädla råolja Råolja är en blandning av olika kolväten. Vi skiljer ut alla dessa olika kolväten genom att upphetta råoljan i en ugn och sedan låta det hela svalna av i ett fraktioneringstorn där de heta ångorna går uppåt och avkyls, kondenserar ut. De lättaste gaserna kommer längst upp i tornet, de tjocka, tunga längre ner.

Bensin Bensin är en blandning av flytande kolväten med mellan 5 och 10 kolatomer. Bensin har låg flampunkt och är mycket brandfarlig och explosiv.

Alkoholer består av kol, väte och syre.

Alla alkoholer innehåller en hydroxylgrupp (OH-grupp)

Alla alkoholer är giftiga!

Metanol är den enklaste alkoholen, tecknas CH₃OH, och orsakar i små doser blindhet, i lite större mängd döden!

Etanol, C₂H₅OH, är den verksamma beståndsdelen i öl- vin och spritdrycker.

Glykol Glykol är en tvåvärd alkohol. Det betyder att den har två –OH grupper. Glykol används som kylarvätska i bilar för att inte kylarvattnet ska frysa på vintern. På så sätt kan blandningen tåla ner mot 35 minusgrader utan att frysa.

Glycerol Glycerol är en trevärd alkohol – dvs den innehåller tre –OH grupper. Glycerol binder ihop fettsyror och bildar fetter. Glycerol kan hålla kvar fukt och används därför i hudkrämer och salvor, i marsipangodis och i snus. Dessutom kan det användas för att göra sprängämnen – nitroglycerin – som finns i dynamit.

Innehåller en karboxylsyragrupp ( - COOH) Organiska syror Innehåller en karboxylsyragrupp ( - COOH)

Myrsyra (metansyra)

Etansyra (Ättiksyra)

Estrar Estrar är föreningar mellan en alkohol och en organisk syra. Estrar luktar ofta gott och används som doft- eller smakämne.

Säkert gott om olika estrar!

Livets Kemi

Cellandningen – förbränningen i kroppen är då den kemiskt bundna energin (socker) frigörs med hjälp av syre.

De kemiska ämnen som finns i maten kan indelas i 3 huvudgrupper: Fett Kolhydrat Proteiner

Fettet skyddar mot kyla och dämpar stötar Fettet skyddar mot kyla och dämpar stötar. Det fungerar som kroppens energilager.

Proteiner är kroppens byggnadsmaterial. Enzymerna som styr viktiga processer i kroppen är också de proteiner.

Kolhydrater ger energi.

Kolhydrater är…

Sockerarter

Stärkelse

Cellulosa

Den enklaste sockerarten heter Glukos (C₆H₁₂O₆)

Rörsocker (vanligt strösocker) består av två sammansatta ringar.

Stärkelse och cellulosa är hopsatta av tusentals sådana ringar.

Fett är…

Fetter är de energirikaste födoämnena Fetter är de energirikaste födoämnena. Fetter är estrar av glycerol och fettsyror

Fettsyrorna kan innehålla endast enkelbindningar (mättade) eller dubbel/trippelbindningar (omättade) Animaliska fetter (mättade) Vegetabiliska fetter (omättade)

Proteiner Väte Syre Kväve Kol Är uppbyggda av stora molekyler där dessa atomslag ingår: Väte Syre Kväve Kol

Proteiner bygger upp alla våra vävnader och organ. En del hormoner och enzymer är också de proteiner. De påskyndar reaktioner i kroppen och hjälper till vid transport.

Proteiner hittar du i kött, fisk och ägg.

Lycka till med inläsningen Organisk Kemi Lycka till med inläsningen Vid problem ring NO-jouren: 046/ 734951 eller 073/ 0527580 Maria