Styrelsen för Blekinge Tekniska Högskola har beslutat att från och med september 2008 vara klimatneutral. Här följer frågor och svar om BTH och klimatneutralitet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ncg | sweden om | navigator beslutstödsportalen Oskar Kristiansen
Advertisements

Projekttitel Projektdeltagare Bild 1 Så anpassar du informationen i sidfoten Du kan enkelt anpassa vilken information som ska visas i sidfoten.
Nyttorealisering på 10 min
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
LANDSBYGDSPROGRAMMET Bakgrund Landsbygdsprogrammet är ett verktyg för att nå målen för landsbygdspolitiken. Programmet innehåller satsningar.
PRUTA INTE MED DIG SJÄLV!
Problemsnack eller bygga lösningar.
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Servicekunskap Lektion 1 s 7-14
Vad innebär val av vårdenhet?
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Utlandsstudier för I:are
Att arbeta praktiskt.
Syftet med en personlig handlingsplan
Problemformulering Vad är problemet eller behovet– gapen i våra resultat? Vad: Vad påverkas? Är det specifikt? Innehåller det ett implicit förslag till.
Sydlänsträff i Karlstad Björn Lindbom, SGU
Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete
Resmål och resvägar Val av transport.
Introduktion till FYRA STEG FÖR BÄTTRE ARBETSMILJÖ – 4-stegsmetoden
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Intressenter OL108A.
”Det är aldrig för sent att göra så mycket som möjligt” –citat av Pär Holmgren Roger Gunnarsson Trosa, Sverige.
Mer flygsport till fler! Riksidrottsförbundet har av regeringen fått 500 miljoner kronor för satsningar på idrottens barn- och ungdomsverksamhet i det.
”Vägen mot e-samhället”
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Ver 1.0 IT-satsningen Styrelsens förslag Riksstämman Skövde 2003.
Chalmers University of Technology CDM och dess kritik Matilda Palm, Fysisk Resurs Teori, Chalmers Klimatkompensation med CDM – inblick i kritiken och de.
Felkalkyl Ofta mäter man inte direkt den storhet som är den intressanta, utan en grundläggande variabel som sedan används för att beräkna det som man är.
Förslag till planering kapitel 12
Från idé till projektplan
Mål Vad skall åstadkommas? Resultat Blev det som vi ville?
Årsrapport Klimatneutrala godstransporter på väg KNEG.
Ulf P Andersson, GMV, Vad gör Göteborgs universitet? Hållbar utveckling i utbildningen.
Läkarstudent i Norrbotten Gemensam kampanj: gemensam energieffektivisering, med våra tre norrländska landstingsgrannar, Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
INNOVATION VAD ÄR DET OCH NÄR SKALL MAN HA DET?. Tyvärr är vi offer för ”Innoflation” där allt vi gör kallas för innovation och i och med det blir begreppet.
Marknadsplan Gör en marknadsplan.
Val av transport till resmålet.
Global uppvärmning Vad gör vi åt det?.
”ECO-Innovation-Pilot and market replication projects” Total budget: 30 milj. EUR Drygt 40 projekt får finansiering ECO-Innovation.
Kommunerna och Kontaktcenter Framtida utmaningar Kommer offentlig sektor i framtiden att växa i samma takt som nu ? Vad tyder på motsatsen ? Befolkningens.
Strategiska perspektiv på verksamheten
Respect Hållbarhet och klimat Otto During Mirja Harryson.
Strategisk inriktning för Trafikverket
Länsträff Miljö och hälsoskyddshandläggare Västerås den 27 maj 2008 Klimat- och energistrategi för Västmanlands län -ett regeringsuppdrag.
Nationella Geodatastrategin – Geodatasamverkan - Standarder Gunnar Lysell Lantmäteriet 19 november 2013.
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Koll framåt Luleå. Luleå Lokaltrafik AB Ange Björk Vd.
BTH:s hållbarhetsprofil Studieadministrativ konferens, Stufvenäs maj 2010 Heleen Podsedkowska, miljösamordnare.
De prioriterade energimålen El-effektiviteten ska öka Förbrukningen av fossila bränslen ska minska.
Vad står vi inför i hälso- och sjukvården? Förändringar på kort och lång sikt.
1 Ett hållbart transportsystem - vad bör göras i Örebro? Per Elvingson, Programkansli samhällsbyggnad Örebro kommun, ,
PROJECT NO – UK/13/LLP-LdV/TOI-624
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Framtidskartläggning
Klimatväxling i Västra Götalandsregionen Internt system för kompensation av klimatbelastande tjänsteresor inom VGR.
Konkurrensverkets upphandlingstillsyn 2016
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Hur får du lantbrukaren att lyssna?
Transportprojekt hemvården Uppsala
Klimatpolicy Laxå kommun
1 1.
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Vad innebär regionbildningen?
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Hur får du lantbrukaren att lyssna?
OL108A // Introduktion till projektledning // Samhällsentreprenör
Presentationens avskrift:

Styrelsen för Blekinge Tekniska Högskola har beslutat att från och med september 2008 vara klimatneutral. Här följer frågor och svar om BTH och klimatneutralitet

Fråga: Vad innebär det att vara klimatneutral? Svar: Det betyder att man ur nettosynpunkt inte bidrar till klimatproblemet.

Fråga: BTH är först i Sverige, kanske i världen, att vara en klimatneutral högskola. Hur kommer det sig att BTH tar första steget? Svar: Med vår kompetensprofil har vi goda förutsättningar att bidra till utvecklingen av ett hållbart samhälle. Klimatneutralitet är ett konkret sätt att leva som vi lär. För att vara trovärdiga i vår profilering måste vi därför göra vad vi kan också i vår egen vardag.

Fråga: Vem på BTH berörs? Svar: Klimatpåverkan uppkommer i stort som smått. Alla på BTH berörs - organisationens strategier och beslut liksom allas dagliga handlingar spelar roll i detta avseende.

Fråga: Vilka metoder ska vi använda för att bli klimatneutral? Svar: Vi ska bland annat öka medvetenheten om vår klimat- påverkan, effektivisera vår energianvändning, prioritera miljövänliga kommunikations- och resealternativ, prioritera klimatsmarta produkter i vår inköpspolicy. Vi ska också nyttja vår unika kompetens inom vår profil för att generera klimatsmarta innovationer och på sikt undanröja strukturella hinder mot klimatneutralitet. Den negativa påverkan som vi inte kan eliminera i närtid ska kompenseras med inköp av utsläppscertifikat men målet är att så snart som möjligt bli klimatneutral i vår egen verksamhet och därmed fasa ut behovet av utsläppscertifikat.

Fråga: Hur köper vi utsläppsrätter och vart går pengarna? Svar: Vi kommer att köpa certifierade utsläpps-rätter via en konsult. Vi väljer utsläppsrätter som är omsorgsfullt verifierade och godkända av FN. Pengarna kan exempelvis gå till vindkraftinvesteringar i Indien och Kina där kolkraft då kan väljas bort.

Fråga: Vem vet hur mycket koldioxid BTH släpper ut? Svar: Våra stora utsläpp inventeras och beräknas av en konsult. Parallellt måste vi själva lära oss mer om var vår egen klimatpåverkan uppstår för at kunna vidta rätt åtgärder.

Fråga: Kan jag åka bil i tjänsten eller är det kollektivtrafik som gäller? Svar: Ja, du kan åka bil i tjänsten även i framtiden, men ditt val av färdmedel ska vara klimatmedvetet. Om du behöver köra bil, så ska bilar med förnyelsebara drivmedel vara förstahandsval.

Fråga: Är det slut med flygresorna? Svar: Nej, du kan flyga i tjänsten även i framtiden, men din reseplanering ska vara klimatmedveten. Om du behöver flyga så ska resan klimatkompenseras.

Fråga: Blir det fler distanskurser på BTH? Svar: Ja, troligen. Distanskurser kan vara en möjlighet att dra ner på resandet, men verksamhetens totala kvalitet och utveckling ska alltid optimeras. Kanske är det en kombination av undervisning på campus och distans som är optimal.

Fråga: Ska vi dra ner på värmen i lokalerna och släcka lamporna? Svar: Ja, där så är möjligt med bibehållen eller förbättrad arbetsmiljö. Man kan identifiera onödig elförbrukning och med ganska enkla åtgärder minska den kraftigt. Här finns också pengar att spara som kan användas på bättre sätt.

Fråga: Vem ansvarar för att BTH blir klimatneutral? Svar: Ytterst är det rektor som har fått ansvaret från styrelsen. Uppdraget att arbeta med klimatneutralitet kommer att fördelas vidare i organisationen på vanligt sätt.

Fråga: Hur snabbt kommer man att jobba för att bli klimatneutral? Svar: Vi är klimatneutrala från och med september månad 2008 genom klimatkompensering. De konkreta förändringarna ska genomföras så snabbt som möjligt med hänsyn till verksamhetens totala kvalitet och utveckling. Detaljerade handlingsplaner är under utarbetande.

Fråga: Var kan jag hitta information om BTH:s klimatarbete? Svar: Information kommer framförallt att finnas på BTH:s hemsida. Innan den informationen finns färdig så går det bra att ställa frågor till miljösamordnare

Fråga: Hur ska klimatarbetet finansieras? Svar: En första uppskattning visar på kostnader i storleksordningen kr per år. Primärt blir det rektors strategiska medel som bekostar klimatneutraliseringen, men senare så ska alla verksamhetsdelar bära sina kostnader.

Fråga: Vilken risk finns för att det kommer försvinna pengar från andra satsningar på BTH? Svar: Olika satsningar (investeringar) vägs alltid mot varandra och prioriteras. Satsningen på klimat- neutralitet förväntas bli mycket lönsam, vilket därmed frigör och skapar resurser även till andra satsningar. Redan de direkta effektiviseringsvinsterna förväntas bli avsevärda. Klimatneutraliteten kan vara en positiv faktor vid ansökningar om forskningsmedel där vår vision och profilering har stor betydelse.