Repetition.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kolhydrater Vid fotosyntesen bildar växterna kolhydrater. Till denna grupp hör socker, stärkelse och cellulosa.
Advertisements

Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Träningslära med kost.
Människokroppen Matspjälkningen.
Energigivande näringsämnen
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Maten.
Repetition inför NP i biologi
Människokroppen Matspjälkningen.
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Sammanfattning mat och hälsa
Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett
Hem- och konsumentkunskap
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Livets kemi Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineralämnen
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Lider du av gaser och bubbel i magen? Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Karin Nilsson, Martina Furåsen Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Box.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2013 Årskurs 8 BMSL
Kost för idrottare.
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
BIOKEMI Livets kemi.
Energigivande näringsämnen
ÄMNENA I MATEN.
Träningslära ÅK8.
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Repetition av näringslära
Består av kol-, syre- och väteatomer Finns som socker, stärkelse och cellulosa Kommer från växtriket Är vår viktigaste energikälla.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter
Kolhydrater.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
Vitaminer.
1.
Kolhydrater.
Presentationens avskrift:

Repetition

Fotosyntes

Cellandning

Kolhydrater Enkla sockerarter: Glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), galaktos (finns i mjölksocker). Glukos kan tas upp utav blodet direkt => är bra att äta om sockerhalten i blodet är för låg.

Sammansatta sockerarter Ex: Rörsocker (sockerrör, sockerbeta) Maltsocker (används vid tillverkning av öl t ex) Mjölksocker (laktos)

Laktosintolerans? När man har laktosintolerans kan man inte på ett normalt sätt ta upp mjölksocker, laktos, från födan. Det beror på att tarmslemhinnan har en lägre nivå av ett enzym, laktas, som krävs för att mjölksockret ska kunna sönderdelas och tas upp av tunntarmen. Med en sänkt nivå av laktas kommer mjölksockret istället att hamna i tjocktarmen och där brytas ned av bakterier, vilket kan ge upphov till smärtor, diarréer och gasbildning.

Förutom enkla sockerarter och sammansatta sockerarter så har vi även: Stärkelse (långa kedjor av glukos) Bildas vid fotosyntesen och lagras i växterna Finns t ex i ris, potatis Kroppen kan inte nyttja stärkelsen direkt; måste brytas ner till glukos! Cellulosa (också långa glukoskedjor) Finns i växterna Inget vi människor kan nyttja MEN behöver för att tarmarna ska kunna jobba bra. Vi brukar säga ”fibrer i maten” i st. Växtätande djur kan däremot bryta ner cellulosan till druvsocker.

Snabba – långsamma kolhydrater?

Vilken frukt innehåller mest socker?  

Fetter Innehåller dubbelt så mycket energi som kolhydrater Lämpligt att fett lagras som reservbränsle i kroppen Omättade: flytande vid rumstemperatur ( källa: fiskar, växter) Mättade: finns i ex fläskkött Mättade kan ge åderförkalkning

Proteiner Består av långa kedjor av aminosyror. Viktigt byggmaterial för våra celler Byggmaterial för hormoner, enzymer Finns i ex: kött, ägg, mjölk,bönor…

Mineraler Ex: järn: kan hålla kvar syre i blodet kött, lever, broccoli…) Kalk: behövs till skelett, tänder

Vitaminer Endast B och C är vattenlösliga, resten är fettlösliga…