Repetition
Fotosyntes
Cellandning
Kolhydrater Enkla sockerarter: Glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), galaktos (finns i mjölksocker). Glukos kan tas upp utav blodet direkt => är bra att äta om sockerhalten i blodet är för låg.
Sammansatta sockerarter Ex: Rörsocker (sockerrör, sockerbeta) Maltsocker (används vid tillverkning av öl t ex) Mjölksocker (laktos)
Laktosintolerans? När man har laktosintolerans kan man inte på ett normalt sätt ta upp mjölksocker, laktos, från födan. Det beror på att tarmslemhinnan har en lägre nivå av ett enzym, laktas, som krävs för att mjölksockret ska kunna sönderdelas och tas upp av tunntarmen. Med en sänkt nivå av laktas kommer mjölksockret istället att hamna i tjocktarmen och där brytas ned av bakterier, vilket kan ge upphov till smärtor, diarréer och gasbildning.
Förutom enkla sockerarter och sammansatta sockerarter så har vi även: Stärkelse (långa kedjor av glukos) Bildas vid fotosyntesen och lagras i växterna Finns t ex i ris, potatis Kroppen kan inte nyttja stärkelsen direkt; måste brytas ner till glukos! Cellulosa (också långa glukoskedjor) Finns i växterna Inget vi människor kan nyttja MEN behöver för att tarmarna ska kunna jobba bra. Vi brukar säga ”fibrer i maten” i st. Växtätande djur kan däremot bryta ner cellulosan till druvsocker.
Snabba – långsamma kolhydrater?
Vilken frukt innehåller mest socker?
Fetter Innehåller dubbelt så mycket energi som kolhydrater Lämpligt att fett lagras som reservbränsle i kroppen Omättade: flytande vid rumstemperatur ( källa: fiskar, växter) Mättade: finns i ex fläskkött Mättade kan ge åderförkalkning
Proteiner Består av långa kedjor av aminosyror. Viktigt byggmaterial för våra celler Byggmaterial för hormoner, enzymer Finns i ex: kött, ägg, mjölk,bönor…
Mineraler Ex: järn: kan hålla kvar syre i blodet kött, lever, broccoli…) Kalk: behövs till skelett, tänder
Vitaminer Endast B och C är vattenlösliga, resten är fettlösliga…