Avfallsförebyggande program

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Emma Colleen Moberg, Naturvårdsverket
Advertisements

1.Begränsad klimatpåverkan – MYCKET SVÅRT ATT NÅ •De globala utsläppen av växthusgaser måste minska med 50–70 -procent till år 2050 jämfört med 1990, och.
Några nordiska avfallsprojekt
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency
Maria Ågren, Generaldirektör för Naturvårdsverket
ETAPPMÅL – STEG PÅ VÄGEN. Skiss miljömålen ETAPPMÅL – STEG PÅ VÄGEN •Steg på vägen att nå generationsmålet samt ett eller flera miljökvalitetsmål •Kopplade.
Naturvårdsverkets avfallsarbete – ”Från avfallshantering till resurshushållning” Catarina Östlund, Naturvårdsverket Miljömål om avfall – två.
Miljödepartementet Framtidsjobb & stärkt konkurrenskraft för dem som bidrar till giftfri vardag? Lena Ek, Fores, nov 2013.
[Byt ut Avfall Sverige mot egna organisationen alternativt svensk avfallshantering där så är lämpligt.]
Hur hantera komplexa frågor?
Hur gör man en handlingsplan?
Varuinformationsblad
Vad är avfall och hur ska vi hantera det?
Definition av avfall & när avfall upphör att vara avfall
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency Kombinationseffekter (… och se’n kan det ju finnas interaktioner också …) Niklas Johansson och.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
En plattform för samhällsekonomisk analys
MILJÖ.
Miljömålen och förorenade områden
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1 Regional årlig uppföljning av miljökvalitetsmålen Naturvårdsverkets anvisningar.
Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - målmanual för uppföljning
Miljömål och hållbar samhällsutveckling
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Profu (Projektinriktad forskning och utveckling) etablerades 1987.
Målmanualer - Stöd i uppföljningen! Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1.
Att välja efterbehandlingsåtgärd Utredningsprocessen
The organization of recycling process in Sweden in the context of sustainable development. Hanna Tsarkouskaya.
Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart samhälle.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Turismens årsbokslut 2013 Dennis Bederoff Projektledare Tillväxtverket
Att välja efterbehandlingsåtgärd Från övergripande till mätbara åtgärdsmål Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/5.
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency EÅF Seminarium Framtidens producentansvar Stockholm 4 oktober, 2011 Ingela Grudin Handläggare,
… i miljömålsarbetet Ylva Rönning.
Mälarlänsträffen maj Mälarlänsträffen maj Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency.
Länsstyrelsens uppdrag och ansvar Länsstyrelsen är regeringens regionala företrädare och svarar för den statliga förvaltningen i länet. Länsstyrelsen arbetar.
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/4 Att välja efterbehandlingsåtgärd Utredningsprocessen.
Nya regionala miljömål för Västra Götaland. Miljömålsarbetets styrgrupp (Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och VGR) har beslutat att vi behöver regionalisera.
Kemikaliesmarta förskolor. Kemikaliebanta för en giftfri förskola Under genomfördes projektet ”Kemikaliebanta för en giftfri vardag” Två olika.
Hilma Samuelsson & Kajsa Boll Vägen till en giftfri förskola Hilma Samuelsson & Kajsa Boll.
Informationsförsörjning IED Industriutsläppsdirektivet (IED) och flera andra EU direktiv medför: Ökade krav på rapportering Ökade krav på information till.
Nationella avfallsplanen och avfallsförebyggande programmet Cirka 325 åtgärder Cirka 50 aktörer En tredjedel är Naturvårdsverkets egna åtgärder Kommunerna.
Skogens upptag och utsläpp av kol över en livscykel Källa: SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) - Årlig tillväxt.
Material Delas in i 5 grupper: Polymerer – långa molekyler som egentligen många korta och likadana molekyler som sitter ihop. Keramer och glas – oorganiskt.
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Miljö och Innovations- Akademin Nanna Wikholm nanna
Landstinget Dalarna Fakta Länets största arbetsgivare (8500 anställda)
Länsstyrelsens uppdrag och ansvar
Avfallsförebyggande program
Målmanualer - Stöd i uppföljningen!
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2017 Skypemöte 6 sept
Nationell miljöövervakning av miljögifter
Kommunikationssatsning skyddad natur Läget just nu
Energiförsörjningen och miljön
Salar Valinia Naturvårdsverket
Riktvärden för buller på skolgård väg- och spårtrafik. September 2017
777 förslag Annika Nilsson Tomas Chicote
STRATEGI FÖR SVENSK VILTFÖRVALTNING
Resultat-kommunikation 2016
- en presentation.
Fördjupad utvärdering Frisk luft 2019
Lokala indikatorer - del av RU miljömåls-indikatorer
Miljömålen nu och framåt!
Förebygga avfall - Varför då?.
Begränsad klimatpåverkan
uppdrag om indikatorer för miljökvalitetsmålen och generationsmålet
HÅLLBAR PLASTANVÄNDNING
Aktuellt från miljömåls-uppföljningen
Fördjupad utvärdering Frisk luft 2019
Förebygga avfall - Varför då?.
Salar Valinia Naturvårdsverket
Presentationens avskrift:

Avfallsförebyggande program Hans Wrådhe 15 maj 2013 Vi ska lämna över ett samhälle till nästa generation där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta, utan att orsaka större problem med miljö och hälsa i andra länder. 2017-04-12 Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency

Avfallsmängderna kan trefaldigas till 2050 2017-04-12 Tusentals kemiska ämnen i samhället Forskningsprogrammet ”Framtida avfallshantering” (finansierat av Naturvårdsverket) som avslutades vid årsskiftet tog bl.a. fram scenarier för framtida mängde avfall. (Beräknat på hushållsavfall och industriavfall, men inte från gruv- och basindustrin) Avfallsmängderna kan trefaldigas till 2050 2 2

2017-04-12 Vad behöver vi göra? Mot ökad resurseffektivitet – Ex vad vi behöver göra: Nya typer av styrmedel Tillverka hållbara och återvinningsbara produkter, billigare reparera Öka återanvändningen Öka materialåtervinning av god kvalitet Utnyttja resurser upplagrade i samhället Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 2017-04-12

Regeringsuppdrag om nya etappmål 2017-04-12 Regeringsuppdrag om nya etappmål Förberedelse återanvändning och materialåtervinning av papper, metall, plast, glas etc Minskat matavfall Textil och textilavfall Uppdragen ska redovisas under januari 2014. Regeringen har redan beslutat om två etappmål för avfall: * Minst 70 % återanvändning och återvinning av bygg- och rivningsavfall senast 2020. * Insamling av minst 50 % av matavfallet till 2018, varav energiutnyttjande (biogas) av minst 40 %. Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 2017-04-12

PROGRAM FÖR ATT FÖREBYGGA AVFALL 2017-04-12 PROGRAM FÖR ATT FÖREBYGGA AVFALL Kommer att komplettera den nationella avfallsplanen Krav i EU:s avfallsdirektiv på att alla medlemsstater tar fram program Ett program för förebyggande av avfall ska vara klart i december 2013 Remiss 2 maj – 2 september Den nationella avfallsplanen fastställde vi för ett år sedan. Där togs några avfallsförebyggande frågor upp. I framtiden ser vi att avfallsplanen och avfallsförebyggande programmet kommer att vara ett dokument. Både planen och programmet är vägledande dokument, riktade till såväl kommuner som aktörer i näringslivet. Programmet ute på remiss nu, alla välkomna att lämna remissvar. Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 2017-04-12

Fokus på Mat Textil Bygg- och rivningsavfall Elektronik 2017-04-12 Vi har valt att fokusera på dessa material-/avfallsströmmar i detta första program. Med hjälp av forskarna i ”Hållbar avfallshantering” har vi identifierat att matavfall och bygg/rivningsavfall har stor miljöpåverkan totalt sett, medan textilier och elektronik har mycket stor miljöpåverkan per kilo produkt. Vi har främst räknat på miljöpåverkan i form av utsläpp av växthusgaser, men påverkan av miljögifter är också (mycket) stor för alla fyra strömmarna. Den mesta miljöpåverkan är i produktionsledet, inte så mycket i avfallsledet. Tanken är att vi minskar avfallsmängderna genom att på olika sätt minska konsumtionen av nya produkter, därmed minskar miljöpåverkan vid produktion. Frågan om varför vi inte prioriterat gruvavfall som står för ca hälften av de svenska avfallsmängderna kan besvaras på minst tre olika sätt: 1) Problem med gruvavfall hanteras lämpligast i miljöprövningen av gruvor. 2) Indirekt påverkas åtgången av nyproducerade metaller och mineraler av en större återanvändning och återvinning av t.ex. byggavfall. 3) Vi tar ett par av de lägst hängande frukterna (mat och textilier) först, så får vi återkomma till mer besvärliga problem i senare program. www.fotoakuten.se

Vad är förebyggande? Åtgärder som vidtas innan ett ämne, ett material eller en produkt blivit avfall och innebär en minskning av Mängden avfall Innehållet av skadliga ämnen i material och produkter Minskad negativ miljö- och hälsopåverkan

Detta ska programmet innehålla 2017-04-12 Detta ska programmet innehålla Mål Åtgärder Indikatorer Styrmedel (utvecklar vi senare) Vi har tagit fram mål, åtgärder och indikatorer i dialog med en massa aktörer. När det gäller styrmedel har vi inte kommit så långt att vi har färdiga konsekvensutredda förslag, ”Hållbar avfallshantering” har tittat på en hel rad styrmedel, tex ökad moms på varor och minskad på tjänster, råvaruskatt, information… Vi kommer att jobba vidare med en del av de ideerna under kommande år. Vi har själva också börjat titta på hur ett REP-avdrag (lägre skatt på reparationer) skulle kunna utformas och ett krav på loggbok för nya byggnader (där alla material dokumenteras).

Detta har vi gjort Workshops Bygg Textil Mat Kommuner Avstämningar med 2017-04-12 Detta har vi gjort Workshops Bygg Textil Mat Kommuner Avstämningar med Avfallsrådet Andra myndigheter Vi har haft workshopar med privata, statliga, kommunala och NGO-aktörer. Vi har stämt av med miljödepartementet. Många förslag till åtgärder i programmet kommer från aktörerna själva. www.fotoakuten.se

2017-04-12 Avfallsmängden ska minska kontinuerligt Mängden farliga ämnen i varor ska minska Detta är de övergripande målen i programmet. Vi har också mål för de fyra fokusområdena. www.fotoakuten.se

Matavfallet i hela livsmedelskedjan ska minska jämfört med år 2010 2017-04-12 Matavfallet i hela livsmedelskedjan ska minska jämfört med år 2010 Inom ramen för regeringsuppdraget om etappmål kommer vi att föreslå preciseringar av målet, årtal och mängder. Goda exempel: Bjurhovdaskolan i Västerås har minskat matavfallet med 50%. Landstinget i Västernorrland har minskat matavfallet från sjukhusköket med ca 50% (värde: 4 miljoner kr/år). Personalens engagemang jätteviktigt. 20 % mindre matavfall ger en samhällsvinst på 10-16 miljarder kr/år och minskar utsläppen av växthusgaser med 0,5 miljoner ton/år www.fotoakuten.se

2017-04-12 År 2020 uppstår det mindre avfall per byggd kvadratmeter jämfört med år 2014 Goda exempel: Planering, logistik m.m. vid nybygget på Karolinska sjukhuset. Secondhandaffär för byggmaterial i Malmö. www.fotoakuten.se

2017-04-12 Andelen andrahandsvaror av den totala försäljningen av textilier ska öka jämfört med år 2014 Inom ramen för regeringsuppdraget kommer vi att föreslå preciseringar av målet. Goda exempel: Lånegarderob i Skärholmen. Butikskedjor som säljer second hand av egna märkeskläder. www.fotoakuten.se

Elektronik lagas och återanvänds 2017-04-12 Elektronik lagas och återanvänds Vi har haft svårt att sätta upp mål för elektronik. Det området behöver vi jobba vidare med. Vi kommer att ha mer dialog med näringsliv och andra aktörer tillsammans med KemI och Energimyndigheten. Ekodesigndirektivet ett instrument som kan användas mer för att ställa krav på produkter, inte bara vad gäller energiförbrukning. www.fotoakuten.se

2017-04-12 Det ska vara lätt att göra rätt! Hans Wrådhe hans.wradhe@naturvardsverket.se Vi behöver hitta styrmedel som gör att det går lätt för människor att styra om konsumtionen. Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 2017-04-12