Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Dietoteket ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg. Dietist Materialet.
Advertisements

Ger hälsa och välbefinnande
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Kost för idrottare.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Från frukost till kvällsmål.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Kost för idrottare.
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Jennie Johansson Leg. dietist
Vad finns i maten?.
KOST 15 Augusti 2008 Anteckningar:.
Energigivande näringsämnen
Träningslära ÅK8.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
Att äta rätt - för kroppen, träningen och prestationens skull Sandra Eriksson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
Ett bra mål för Järlas P97or
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Ät så du orkar.
Presentationens avskrift:

Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker Längdskidåkning En av de mest krävande aktiviteter Stora muskelgrupper används 10- 20 ggr mer energi än vid vila Fysiologi Muskler kan anv. både kolhydrater och fett som energi - glykogen Hjärnan använder i normalfallet endast kolhydrater som energi Kroppens depåer; - fett ca 100 000 kcal - kolhydrater ca 2 000 kcal Kolhydratintaget – mest från stärkelse och maximalt 10 energiprocent från socker – 5-10g/kg kroppsvikt – jämn blodsockerhalt och upprätthålla glykogenförrådet Lågintensiv träning förbränner fett Högintensiv träning förbrukar glykogen Lågt blodsocker – trött, ofokuserad, tappar teknik och koordination Marita wikner 10-01-23

Förberedelse för tävling (Beräknat för en man ca 70 kg) Dag 1 Tömning: hårt träningspass 2 timmar Dag 2-4 Uppladdning: lugn träning Dagsmeny: dag 2-4 (Tallriksmodellen) Frukost - 1,5 port (50 g gryn) havregrynsgröt eller 1,5 dl flingor - 2 dl mjölk - 1 banan - 1 glas apelsinjuice - 3 smörgåsar med mager mjukost Mellanmål - 1 banan - 2 smörgåsar med skinka Marita wikner 10-01-23

Förberedelse för tävling forts. Dagsmeny: dag 2-4 forts. Lunch - 2,5 port (175 g okokt) pasta med kött eller fisk - 1 fralla - 1 apelsin - Vatten Middag - 2,5 port (175 g okokt) pasta med kött eller fisk Kvällsmål - 1 dl müsli eller flingor - 2,5 dl fil eller mjölk - 1 äpple Marita wikner 10-01-23

Förberedelse för tävling forts. Dag 5 Tävlingsdagen 3-4 timmar före start grötfrukost eller flingor och müsli 1-2 timmar innan vitt bröd med marmelad och en frukt Näring regelbundet under loppet redan första timmen, kolhydrat rika exv. sportdryck, russin, banan eller kolhydratgeler Efter tävlingen Mellanmål direkt efter exv. 1 Yalla drickyoghurt, 1 risifrutti och mycket vätska 150% Lagat mål mat inom 1 timme Marita wikner 10-01-23