Näringsämnen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kolhydrater Vid fotosyntesen bildar växterna kolhydrater. Till denna grupp hör socker, stärkelse och cellulosa.
Advertisements

Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Energigivande näringsämnen
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Fetter & Vatten Fett – Energigivande näringsämne.
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Livets kemi Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineralämnen
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2013 Årskurs 8 BMSL
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fetter Energi Kroppens reservenergi Värmeisolering Stötdämpare
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
BIOKEMI Livets kemi.
Energigivande näringsämnen
ÄMNENA I MATEN.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Består av kol-, syre- och väteatomer Finns som socker, stärkelse och cellulosa Kommer från växtriket Är vår viktigaste energikälla.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
1.
Presentationens avskrift:

Näringsämnen

Kolhydrater Socker Stärkelse Cellulosa (fibrer)

Socker Frukt Bär Socker Kakor Sylt Enkla sockerarter Sammansatta sockerarter Frukt Bär Socker Kakor Sylt

Socker Enkla sockerarter Sammansatta sockerarter Sackaros

Druvsockermolekylen

Stärkelse – en kedja av glukosmolekyler Finns i Potatis Bröd Pasta

Cellulosa - fibrer Finns i Fiberrikt bröd

Proteiner Finns i Kött Fisk Bönor/ärtor

Proteiner är uppbyggda av aminosyror 20 st. olika aminosyror i människokroppens proteiner 11 st. kan kroppen tillverka 9 st. måste vi få i oss med maten

Fetter Finns i Kött Smör Oljor

Olika typer av fetter Mättade fetter Omättade fetter Enkelomättade fetter Fleromättade fetter grädde, glass och bakverk Olivolja och oliver Fet fisk Choklad Rapsolja Rapsolja fet mjölk och fil Mandel, hasselnötter, cashewnötter Linfrö smör Jordnötter Valnötter Ost Kyckling Solrosolja fett kött Avokado Sesamfrö kokos- och palmolja.

Stärkelse  maltsocker  druvsocker munhålan tunntarmen tolvfingertarmen Protein  polypeptider  peptider  aminosyror (51-2500(27000)) (8-50 aminosyror) (2-7 aminosyror) (1 aminosyra) magsäcken tolvfingertarmen tunntarmen Fetter  glycerol + fettsyror tolvfingertarmen