Näringsämnen
Kolhydrater Socker Stärkelse Cellulosa (fibrer)
Socker Frukt Bär Socker Kakor Sylt Enkla sockerarter Sammansatta sockerarter Frukt Bär Socker Kakor Sylt
Socker Enkla sockerarter Sammansatta sockerarter Sackaros
Druvsockermolekylen
Stärkelse – en kedja av glukosmolekyler Finns i Potatis Bröd Pasta
Cellulosa - fibrer Finns i Fiberrikt bröd
Proteiner Finns i Kött Fisk Bönor/ärtor
Proteiner är uppbyggda av aminosyror 20 st. olika aminosyror i människokroppens proteiner 11 st. kan kroppen tillverka 9 st. måste vi få i oss med maten
Fetter Finns i Kött Smör Oljor
Olika typer av fetter Mättade fetter Omättade fetter Enkelomättade fetter Fleromättade fetter grädde, glass och bakverk Olivolja och oliver Fet fisk Choklad Rapsolja Rapsolja fet mjölk och fil Mandel, hasselnötter, cashewnötter Linfrö smör Jordnötter Valnötter Ost Kyckling Solrosolja fett kött Avokado Sesamfrö kokos- och palmolja.
Stärkelse maltsocker druvsocker munhålan tunntarmen tolvfingertarmen Protein polypeptider peptider aminosyror (51-2500(27000)) (8-50 aminosyror) (2-7 aminosyror) (1 aminosyra) magsäcken tolvfingertarmen tunntarmen Fetter glycerol + fettsyror tolvfingertarmen