Huvudsatser och bisatser

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KONJUNKTIONER.
Advertisements

Partikelverb hälsa på eller hälsa på?
En Dag i Ramadan Ramadan
Satsdelar.
Bisatser © Birgitta Ryding.
Svenska som andraspråk
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
• Frågeledaren är den som vet svaren. De finns under en länk på sidan i kalendern. • Ni behöver antingen en 12-tärning eller två vanliga tärningar. • Slå.
Pronomen.
SSQ 5.6 sida 1 De följande frågorna gäller din förmåga och dina upplevelser i samband med att höra och lyssna i olika situationer. För varje fråga ska.
Konjunktioner (och subjunktioner) youtube. com/watch
Heter det ”BLI” eller ”vara”?
Följande data kommer från Smittskyddsinstitutet..
Det va en gång en katt och hund del 1
Sagan om björnen.
Underordnade konjunktioner
Pronomen Tryck på F5 på tangentbordet för att börja.
Stora + Störst tal först. Stora additionstabellen Tanketips!
Satsdelar.
Futurum Framtid alltså
Subjekt, predikat, objekt, predikatsfyllnad och adverbial
Dom, de eller dem? Förklaring.
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
Stora additionstabellen
Barn och Utbildning Föräldraenkät 2011 Totalt resultat förskola Svarsfrekvens hela enkäten (förskola och skola) 39 %
När ska man använda de och när ska man använda dem.
Det svenska kulturarvet: spår 1
Huvudsatser och bisatser
PerUllaIngaEgon 1.Skriv in de tävlandes namn. 2. Per börjar slå med två tjugosidiga tärningar. Han får 15 och 5. Gränsvärdet för första höjden är =10,
Bild 1 Hur använder vi KursInfo idag? Högskolan i Skövde.
Moa hjärta Jesse *Boken är lättläst och har 111 sidor.
Hur gör du för att förstå en text?
Tryck på F5 för att börja. ”Klicka” sedan för att fortsätta.
Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats
Mening eller fråga TRYCK F5.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Satsdelar En satsdel kan vara ett eller flera ord.
VERB.
Hur man lär sig saker på bästa sätt!
Stora subtraktionstabellen
Samordnande konjunktioner- bindeord
Det va en gång en katt och hund del 1
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
ADJEKTIV VERB Äta Dricka Sova Skratta Gråta Skriva köpa Törstig Trött
Här är en pojke. Han heter Erik. Erik tycker att spela brandboll. Han tycker brandboll är med de sport bra.
Ordföljden i svenskan (syntaxen)
Konjunktioner bindeord.
Huvudsats och bisats– att bygga meningar
Ordföljd.
Tidsord När du skriver tidsord ska du tänka på om det du berättar är i dåtid, nutid eller framtid. Tänk på vilket tempus du ska använda. Du använder tidsord.
Satsbegreppet. Begreppen mening och sats På svenska talar man ofta om meningar och satser, men på tyska finns inte begreppet mening. På svenska används.
Att bygga meningar förra veckan huvudsatser nu bygger vi på bisatserna.
Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels.
Satsadverbial Du måste alltid tänka på satsadverbialen när du läser, lyssnar, skriver och talar! Satsadverbial är viktiga eftersom de ändrar meningens.
Konjunktioner Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Träna svenska A och B Häfte 5 Siffror och verb.
Träna svenska A och B Häfte 7 Klockan Familjen Alm s dag.
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Ordföljd huvudsats.
Åsa Karlsson, Nösnäsgymnasiet, Stenungsund –
Satslära När du skriver en text sätter du ihop ord som blir till en eller flera satser. Dessa satser bildar då en mening, som börjar med stor bokstav och.
Vecka 39 Onsdag den 27:e september 2017 Dagens namnsdag Dagmar Rigmor.
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Ordföljd huvudsats.
Satsschema - Hur använder man det?
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Presentationens avskrift:

Huvudsatser och bisatser Möten För Framtiden Huvudsatser och bisatser Gör uppgifterna. Tänk på att verb1 står på plats2 i huvudsats och att subjektet och verb1 står tillsammans. Skriv orden i rätt ordning i dessa huvudsatser. 1. läser svenska Jag varje dag 2. idag Jag buss till skolan åker 3. om grammatik Lärarna pratar hela tiden 4. kommer Jag till festen på lördag hos dig FACIT

Huvudsatser och bisatser Möten För Framtiden Huvudsatser och bisatser Gör uppgifterna. Tänk på att verb1 står på plats2 i huvudsats och att subjektet och verb1 står tillsammans. FACIT 1. läser svenska Jag varje dag Jag läser svenska varje dag. 2. idag Jag buss till skolan åker Jag åker buss till skolan idag. 3. om grammatik Lärarna pratar hela tiden Lärarna pratar om grammatik hela tiden. 4. kommer Jag till festen på lördag hos dig Jag kommer till festen hos dig på lördag.

Huvudsatser och bisatser Gör uppgifterna. Tänk på att subjektet står på plats2 i bisats och att subjektet och verb1 kan delas av ord som inte, alltid, ofta, sällan Skriv orden i rätt ordning i dessa bisatser. 5. Jag är trött, jag inte sov inatt för att. 6. Jag ska gå hem, eftersom har jag mitt busskort tappat. 7. Ali lyssnade noga, Ziad berättade medan om Malmö. 8. började det När regna , tog alla fram paraplyer. FACIT

Huvudsatser och bisatser Gör uppgifterna. Tänk på att subjektet står på plats2 i bisats och att subjektet och verb1 kan delas av ord som inte, alltid, ofta, sällan FACIT 5. Jag är trött, jag inte sov inatt för att. Jag är trött, för att jag inte sov inatt. 6. Jag ska gå hem, eftersom har jag mitt busskort tappat. Jag ska gå hem, eftersom jag har tappat mitt busskort. 7. Ali lyssnade noga, Ziad berättade medan om Malmö. Ali lyssnade noga, medan Ziad berättade om Malmö. 8. började det När regna, tog alla fram paraplyer. När det började regna, tog alla fram paraplyer.

Huvudsatser och bisatser Gör uppgifterna. Tänk på att subjektet står på plats2 i bisats och att subjektet och verb1 kan delas av ord som inte, alltid, ofta, sällan Skriv orden i rätt ordning i dessa bisatser. 9. Klassen grillade, när i skogen de var. 10. Lärarna är i Stockholm, medan lov har eleverna. 11. Badal tittar på tv, innan lägger går sig och han. 12. Ismahan lagar mat, eftersom hennes barn hungrigt är. 13. Du måste gå till din handläggare, för att dig hon träffa vill. FACIT

Huvudsatser och bisatser Gör uppgifterna. Tänk på att subjektet står på plats2 i bisats och att subjektet och verb1 kan delas av ord som inte, alltid, ofta, sällan Skriv orden i rätt ordning i dessa bisatser. 9. Klassen grillade, när i skogen de var. Klassen grillade , när de var i skogen. 10. Lärarna är i Stockholm, medan lov har eleverna. Lärarna är i Stockholm, medan eleverna har lov. 11. Badal tittar på tv, innan lägger går sig och han. Badal tittar på tv, innan han går och lägger sig. 12. Ismahan lagar mat, eftersom hennes barn hungrigt är. Ismahan lagar mat, eftersom hennes barn är hungrigt. 13. Du måste gå till din handläggare, för att dig hon träffa vill. Du måste gå till din handläggare, för att hon vill träffa dig.

Huvudsatser och bisatser Gör uppgifterna. Tänk på att om man börjar med bisatsen måste det komma ett verb direkt efter. Skriv orden i rätt ordning i dessa huvudsatser. 14. När Patrik är glad pratar hela tiden han. 15. Eftersom Majed var hungrig han en hel pizza åt. 16. Om man inte spelar på lotto vinna man kan inte. 17. Innan jag äter händerna tvättar jag alltid. 18. För att barnen ska lära sig simma skolan åker till simhallen. FACIT

Huvudsatser och bisatser Gör uppgifterna. Tänk på att om man börjar med bisatsen måste det komma ett verb direkt efter. FACIT 14. När Patrik är glad pratar hela tiden han. När Patrik är glad pratar han hela tiden. 15. Eftersom Majed var hungrig han en hel pizza åt. Eftersom Majed var hungrig åt han en hel pizza. 16. Om man inte spelar på lotto vinna man kan inte. Om man inte spelar på lotto kan man inte vinna. 17. Innan jag äter händerna tvättar jag alltid. Innan jag äter tvättar jag alltid händerna. 18. För att barnen ska lära sig simma skolan åker till simhallen. För att barnen ska lära sig simma åker skolan till simhallen.