ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Advertisements

Livet på bondgården Sjövik -berättat av kossan Linda.
REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
Nu rullar vi upp ärmarna, spottar i händerna och kör stenhårt.
Från parning till leveransklara valpar.
En dag när blue och hans flickvän skulle gå till kung fu winners så kom det en ninja ut ur dörren.
Buddhismen Buddhismen är egentligen en lära.
Högtider och riter.
KOALAN VS ISBJÖRN Av:Emil Johansson & Axel Hagman
Sveriges stormaktstid
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Människans tidiga historia
Australien Fakta Landets historia Turista i landet Kändisar
Evolution 1859 Charles Darwin skrev boken ”om arternas uppkomst.
Nyss så träffa jag en krokodil som körde runt i en bil
En vacker tjej bjuder hem en ung man för lite “mys”
Den magiska tråden. Jag har gjort en höst halsduk. Den skulle vara varannan varm färg och varannan kall färg. Jag har bytt färg flera gånger.
Revolution Vad är en revolution?.
Vintern kall och grå Sitter och fryser så, så Djuren sover då
Himlen är blå Fåglarna flyger över skyn Sen kommer stjärnor.
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
Välkommen till den värmländska naturen
DJUR del 3.
Järv Timmy Svensson 2012.
Valhajen Valhajen är 20 meter lång och världens största haj och fisk. Det är därför den kallas valhaj. Men valhajen andas med gälar.
Triceratops Triceratops betyder trehornsansikte.
Vinter Av: Johanna 18/11-14.
Trana en stor fågel.
Ekorren – skogens akrobat
Fälthare• VAD TITTAR NI PÅ?.
Parasaurolophus Längd:10 m Mat: Växt ätare
Vinter Eskil Söderlund
Pitch Min uppfinning är/heter: Sjungande robot säng (till alla åldrar) Jag tänkte såhär, om man har det svårt att sova, då kan man skaffa en sjungande.
Ekorre Clara Wallberg 2012.
Cellen är den minsta levande enheten
ATT ÖVERLEVA VINTERN Små däggdjur som exempelvis möss, sorkar och lämlar lever under vinter i små gångar under snön. Detta för att skydda sig mor kylan.
Växtätande rovdjur.
Varför vi firar olika helgdagar och högtider
måndag den 17 november 2014 Av Ebba Wester
Linné delade in djuren och växterna
Det finns ett spel som heter bonka bäver.
känna igen, artbestämma, sortera
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
♥ Brunbjörnar ♥ Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.
Vårt vanligaste sällskapsdjur
”Havremaskinen”… … en av människan bästa hjälpare.
Uppstart projekt oktober 2014
Leoparden Leoparden är ett av dom fyra stora kattdjuren i familjen Panthera. Leoparden är en väldigt duktig klättrare och kan bli upp till 1- nästan 2.
Det var en gång ett monster som heter Bobbo. Bobbo bor i en mörk skog. Han har spetsiga öron och hårig kropp. Han stirrar på allt han ser och har fem vassa.
Vad äter du monster? Av Jens Peter de Pedro och Lotta Geffenblad Vad äter trädgårdsmonstret, sjömonstret, himmelmonstret, skrotmonstret, garderobsmonstret.
Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav
Text av Emran Safi Myskoxe.
Savannen Av: Felicia och Oliver.
Av: Elina Räv.
Varg Vedad Arifovic 2012.
Älg Isak Magnusson 2012.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
DJURRIKETS INDELNING Djur finns i många olika former och storlekar.
Karim Ladhani Vildsvinets huggtänder kan bli mellan cm långa. Vildsvinet kan väga upp till 200 kg. Deras päls är grå och deras hud kan bli.
Rådjur Ett hanrådjur väger ungefär kilo och ett honrådjur väger ungefär kilo. Det är det mest vanligaste djuret som finns i våra tregårdar.
IGELKOTT IGELKOTT.
Av: Julia Almén Rådjur.
Koalorna utrotades nästan i början av 1900 talet, den jagades mest för päls. En koala väger till ungefär 5-12kg.En koala blir oftast cm när den är.
Av Wilma. Renen kan bli upp till 2 m och 10 cm. Svansen kan bli upp till 20cm. När renen är vuxen är mankhöjden ungefär 1m och 40 cm. Hanen kan väga upp.
Utter Uttern är Smålands landskapsdjur..
ATT BLI EN IDROTTARE.
DANMARK. LEGO ● UPFANNS AV EN SNICKARE I BYN BILLUND ● NU FINNS LEGOFABRIKER OVER HELA VÄRLDEN. ● OCH NÄSTAN VARJE ÅR KOMMER NÄSTAN EN MILJON TILL.
Pandan. En fullvuxen pandan blir mellan 1,5 och 1,7 m lång och väger mellan kg. Mankhöjden hos honan är ungefär 75 cm och hanens upp till 90 cm.
JÄRV (GULO GULO). JÄRV Från 1969 har järven varit fridlyst. Man får inte jaga järven utan ett visst tillstånd. Idag är det bara 700 järvar.
Beskrivande texter Svenska vt-19 v Marlene, Camilla och Johan.
Presentationens avskrift:

ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur. Tamiller har använts i över 2000 år till att jaga råttor och kaniner.

Föda Iller äter mest groddjur och smågnagare. Illern är inte så kräsen när det gäller mat. Iller äter det den får tag i. Det kan till exempel vara mask, fisk, bär, fåglar eller frukt. Det största en iller kan döda är en hare. Illern samlar på sig ett förråd av mat. Den kan bedöva groddjur i ryggen, med sina tänder. Då kan bytet hålla sig färskt så att det inte ruttnar. Iller sparar sina byten så att den har mat till vintern.

Utseende Runt öronen och nosen är den vit. På benen och resten av kroppen är den svart eller brun. Bröst, buk och ben är mycket mörkt bruna .Illern är mellan 30 och 45 cm. Honan är mindre än hanen. Svansen är mellan 11 och 19 cm lång. Svansens vikt är mellan 0.5och 1.5 kg. Illerns små ögon har ljus kant. De kan även se och höra bra.

Levnadssätt Illern går upp vid solnedgången och är mycket aktiv ända till morgonen. Ibland kan dom vara uppe på dagen också, Fast bara om det är lugn och ro. De klättrar inte så ofta men de hoppar och springer oftare. Illern kan flytta in i källaren hos folk

Fortplantning Fortplantning <3 Illern parar sig i mars eller i april. Efter dräktigheten på 40-42 dagar föder honan 4-6 ungar. Ibland har det hänt att det är 12 ungar i kullen. Ungarna kan t ex födas under en trädrot, i en stenröse, i ett ihåligt trä eller under en hög grenar. När dom blir upp till 8 veckor kan dom börja jaga och när dom är 12 veckor kan dom klara sig själva. Vid 10-12 veckor är dom könsmogna. Fortplantning <3

Utbredning Illern finns i Värmland-uppland. Dom finns inte på Gotland eller Öland. I Danmark finns dom nästan över allt men på vissa öar finns det inga. Det finns också illrar i Finland och i Norge. I Finland finns dom i den södra delen och i Norge i den sydöstliga delen. Illern finns i nästan hela södra delar av Europa och en bit in i Ryssland. Illern finns i många olika miljöer.