Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Matspjälkningsprocessen
Advertisements

Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Cellen.
Människokroppen Matspjälkningen.
Energigivande näringsämnen
Fetter & Vatten Fett – Energigivande näringsämne.
Mat och hälsa åk 8.
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Matspjälkning.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Människokroppen Matspjälkningen.
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Hem- och konsumentkunskap
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Livsmedelskemi.
BIOKEMI Livets kemi.
Energigivande näringsämnen
ÄMNENA I MATEN.
BIOLOGI - Människokroppen
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Matspjälkningsapparaten
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler finns i kött, fisk, ägg, mjölk och bönor. byggmaterial åt cellerna och vissa proteiner fungerar också som enzymer. Fett: finns i smör, grädde, kött och fisk. skyddar och isolerar samt används som energi reserv. Kolhydrater: finns frukt, grönsaker, bröd, ris, pasta och flingor. ger cellerna energi och hjälper tarmarna att arbeta (fiber). Vitaminer och mineraler

Matspjälkning För att kroppen skall kunna använda näringsämnen så måste de sönderdelas, spjälkas. Proteiner spjälkas till aminosyror med hjälp av enzymer. Fetter spjälkas till glycerol och fettsyror med hjälp av enzymer. Kolhydrater spjälkas till druvsocker med hjälp av enzymer.

Matsmältnings-organen Munhåla Mekanisk sönderdelning med hjälp av tänderna. Kemisk sönderdelning: enzymer bryter ner framförallt kolhydrater. Matstrupe Maten transporteras ner med hjälp av muskler. Magsäcken muskler blandar maten med magsaften magsaften innehåller saltsyra och ett enzym som spjälkar proteiner till mindre delar. Levern tillverkar galla som finfördelar fetter i tarmen. tar hand om gifter i kroppen lagrar överskott av druvsocker

Matsmälnings-organen Tolvfingertarmen bukspottet från bukspottskörteln rinner ut här och även galla från levern. bukspottet innehåller enzymer som spjälkar kolhydrater, proteiner och fetter till mindre delar. bukspottet är basiskt och neutraliserar matresterna. Tunntarmen här slutförs spjälkningen till druvsocker och aminosyror näringsämnen tas upp av små blodkärl i tarmluddet Tjocktarmen tar upp vatten innehåller bakterier som bryter ner en del fibrer och producerar vitaminer Ändtarm här lagras avföringen