Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler finns i kött, fisk, ägg, mjölk och bönor. byggmaterial åt cellerna och vissa proteiner fungerar också som enzymer. Fett: finns i smör, grädde, kött och fisk. skyddar och isolerar samt används som energi reserv. Kolhydrater: finns frukt, grönsaker, bröd, ris, pasta och flingor. ger cellerna energi och hjälper tarmarna att arbeta (fiber). Vitaminer och mineraler
Matspjälkning För att kroppen skall kunna använda näringsämnen så måste de sönderdelas, spjälkas. Proteiner spjälkas till aminosyror med hjälp av enzymer. Fetter spjälkas till glycerol och fettsyror med hjälp av enzymer. Kolhydrater spjälkas till druvsocker med hjälp av enzymer.
Matsmältnings-organen Munhåla Mekanisk sönderdelning med hjälp av tänderna. Kemisk sönderdelning: enzymer bryter ner framförallt kolhydrater. Matstrupe Maten transporteras ner med hjälp av muskler. Magsäcken muskler blandar maten med magsaften magsaften innehåller saltsyra och ett enzym som spjälkar proteiner till mindre delar. Levern tillverkar galla som finfördelar fetter i tarmen. tar hand om gifter i kroppen lagrar överskott av druvsocker
Matsmälnings-organen Tolvfingertarmen bukspottet från bukspottskörteln rinner ut här och även galla från levern. bukspottet innehåller enzymer som spjälkar kolhydrater, proteiner och fetter till mindre delar. bukspottet är basiskt och neutraliserar matresterna. Tunntarmen här slutförs spjälkningen till druvsocker och aminosyror näringsämnen tas upp av små blodkärl i tarmluddet Tjocktarmen tar upp vatten innehåller bakterier som bryter ner en del fibrer och producerar vitaminer Ändtarm här lagras avföringen