Färdplan 2050 Sverige utan klimatutsläpp år 2050 Stig Hammarsten Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation kunna lämna över.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Framtid Västernorrland! - Regional utvecklingsstrategi
Advertisements

Aktuellt på EU-nivå Vitboken om den europeiska transportpolitiken ”Färdplan för ett gemensamt europeiskt transportområde – ett konkurrenskraftigt och resurseffektivt.
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
SKOGSINDUSTRIERNAS KLIMATMANIFEST
Europaparlamentariker
Länsstyrelsens uppdrag transporter och miljö
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Lerums vision Att vara Sveriges ledande miljökommun om 11 år.
[Byt ut Avfall Sverige mot egna organisationen alternativt svensk avfallshantering där så är lämpligt.]
Regionala miljömålsdagen 8 juni 2011 Lars Nyberg.
Jonas Åkerman    Avdelningen för miljöstrategisk analys – fms /KTH
Utmaningarna i energiomställningen
Fossilbränslefri region
Miljömål och klimatstrategi
Erik Langby Källa: watersecretsblog.com Utmaningar kring klimatfrågan i den regionala utvecklingsplaneringen Erik Langby Ordförande i Regionplane-
Energilösningar för framtiden Energikonferensen i Gimo 8 maj 2012 Andres Muld.
Norrbottens energikontor AB (Nenet) Ulrika Lundberg Projektledare nenet.se.
Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi
EU;s sammanhållningspolitik Ny strategi Europa 2020 ersätter Lissabonstrategin Tillväxt o sysselsättningsstrategi Fokus på smart, hållbar och inkluderande.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Bidra till en hållbar tillväxt i Kalmar län – fler jobb och mer export göra att Kalmar län år 2030 inte har några nettoutsläpp av fossil koldioxid effektivisera.
Välkommen! S eminarium om energieffektivisering i fastigheter Oskarshamn 10 mars 2010.
Världen Vart är på väg??? vädret. ”Klimatförändringarna är nog naturliga.” ”Såren i naturen läker utan att det blir ärr.” ”De hittar säkert på något som.
Varför är CCS viktigt? Klimatkonferens i Göteborg 27 januari 2009 Sten Åfeldt Enhetschef Enheten för kraftproduktion.
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
Energikällor.
Klimatutveckling EUs roll och vindkraftens betydelse
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Dalarna Pilotlän för grön utveckling. ”Jag vill göra Dalarna till pilotlän för grön utveckling” ”Gröna Dalarna skulle därmed bli en motor i ett nationellt.
Energieffektivisering i EU SEEF 19 februari 2008 Edvard Sandberg Svensk Energi.
Den framtida (el)energiförsörjningen?
Färdplan 2050 Viktor Rydell. Global nivå Vid FN:s klimatkonferens i Cancún 2010 åtog sig alla industriländer att ta fram nationella långsiktiga strategier.
Lönar det sig att gå före? MILJÖEKONOMI 10 Mars 2011 Eva Samakovlis.
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Klimathotet Krympt global ekonomi - med 51 tusen miljarder kronor Svåra översvämningar (höjda havsnivåer) Vattenbrist, torka, ökenutbredning Oförutsedda.
Klimatet och tillväxten Fredrik Larsson Ekonomifakta.
Hjärtligt välkomna!.
Vattenånga och koldioxid är de viktigaste växthusgaserna, följda av dikväveoxid och metan. Den växthusgas man oftast pratar om är koldioxid. Halten av.
Forma ett nytt internationellt avtal EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimatförändringarna.
Klimat- och energistrategi för Jönköpings län Klimat- och energistrategi (år 2010)– med vision och mål till år 2050 Visionen innebär: … behovet av energi.
Byggsektorns resursanvändning
1 Strategier för minskad klimatpåverkan - framtidsbilder för markanvändning på landsbygden Rebecka Milestad, Åsa Svenfelt & Kalle Dreborg.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
KONJUNKTURLÄGET 18 december 2009 Kerstin Hallsten.
Länsträff Miljö och hälsoskyddshandläggare Västerås den 27 maj 2008 Klimat- och energistrategi för Västmanlands län -ett regeringsuppdrag.
Åtgärdsprogram för miljömålen Anna Bredberg och Åsa Eklund Öberg Miljömålssamordnare/Energi- och klimatstrateg.
Energieffektiviseringsstöd, Pilotlänsuppdrag, Färdplan 2050 och Klimatsamverkan Skåne.
Miljömålen Linda Tollemark
Miljöpolitikens problem
Hur mår Halland? Sofia Frising miljömålssamordnare
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Kerstin Lundin-Segerlund Miljömålsarbete i Norrbotten Jörgen Naalisvaara ”Norrlandsmöte”, Umeå 19 oktober 2011.
Färdplan 2050 – ett Sverige utan klimatutsläpp. Nationell färdplan till 2050 Klimatvisionen Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning.
Sveriges miljökvalitetsmål
Europa 2020 Sabine Mayer. Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande.
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Miljömålsberedningen Miljömålen – grunden för svensk miljöpolitik.
Miljöhandlingsprogram
De prioriterade energimålen El-effektiviteten ska öka Förbrukningen av fossila bränslen ska minska.
1 Ett hållbart transportsystem - vad bör göras i Örebro? Per Elvingson, Programkansli samhällsbyggnad Örebro kommun, ,
… i miljömålsarbetet Ylva Rönning.
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
Klimatklivet – lokala klimatinvesteringar lokala investeringar för största möjliga klimatnytta Klimatklivet, lokala klimatinvesteringar – Möjligheten att.
Sammanfattande slutsatser
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Miljömålen består av tre slags mål
Energiförsörjningen och miljön
Miljömålen består av tre slags mål
Presentationens avskrift:

Färdplan 2050 Sverige utan klimatutsläpp år 2050 Stig Hammarsten Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. År 2050 ska Sverige ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Prop.2011/12:100

Sveriges målbild Netto nollutsläpp av växthusgaser 2050 ”netto” tolkas som att: - sänkorna kan öka? – skog och mark är med - internationella CO2-krediter utnyttjas Ambitiöst mål – men inte tillräckligt för ”350 ppm” Märk att målet grundas på fysiska utsläppen i Sverige – om importen inkluderas blir bilden en helt annan Märk också att inte ens om vi räknar fysiska utsläpp i Sverige så har sambandet ekonomisk tillväxt – klimatpåverkan brutits; Utsläppen ökade rejält 2010

Bilaga 10 Regionalt och lokalt perspektiv Det blev en bra sammanfattning av vårt arbete! Den regionala nivån behöver från nationell nivå i första hand långsiktiga beslut och investeringar De investeringar som görs nu bör vara flexibla och robusta Fler åtgärder och styrmedel för mer hållbara konsumtionsmönster behöver komma till stånd Naturvårdsverket bedömer att det regionala och lokala klimatarbetet över lag fungerar väl, men att samhällsplaneringen behöver stärkas Det tycks ha varit svårt att i dialogerna anta ett riktigt långsiktigt perspektiv och se ett helt annorlunda samhälle framför sig. Merparten av de regionala underlagen innehåller samma åtgärder som används för att nå klimat- och energimålen till 2020

Syntesrapporten Intensiva diskussioner med STEM och KI som betonat kostnadseffektivitet och energiproduktion. Länsstyrelserna har fungerat som motpol. Detta har uppskattats. En vision istället för slutsatser: Stora inhemska utsläppsminskningar Ökat nettoupptag koldioxid i skog och mark Inköp av utsläppsrätter på internationella marknader Styrmedelsförslag: Påverka investeringar i teknik eller infrastruktur som har lång livslängd eller kräver utveckling, demonstration och skapande av marknader Göra det enklare för hushåll och företag att göra klimatsmarta val.

Referensscenario Business as usual. Drygt 2% tillväxt ger BNP 2050 som är 2.4 ggr BNP 2010 I stort sett konstanta priser på fossila bränslen!! Utsläppsminskning med 20% Effektivitet ökar 3 ggr i referenscenariet Bioenergi ska räcka till mycket: Bränsle till uppvärmning och elproduktion Råvara till kemisk industri Kolsänka Bioenergi knapp resurs, ökande priser gör att energieffektivitet behövs av kostnadsskäl Tidsaspekten på användning av skog beaktas inte

Framtidsbilden Bostäder och lokaler klaras med förnybar energi Ny elproduktion sker med vindkraft, vågkraft och biokraftvärme, solceller har börja användas (2050!, försiktig bedömning!) Efterfrågan på el har dämpats genom effektivisering En del köttkonsumtion har ersatts med proteinrika vegetabilier Mer skyddad skog som ger en ökad kolsänka De stora utmaningarna är transporter och industri. Bättre samhällsplanering, kollektivtrafik och elbilar Ingen omfattande industriell strukturförändring, men Kemiindustri och raffinaderierna går på bioråvara Järn, stål och annan metallindustri har helt nya processtekniker Cementindustrin har negativa koldioxidutsläpp tack vare bioenergi och CCS

Målscenarier Cirka 65 Mton CO2-ekv 2010 Även med de mycket optimistiska antagande om teknikutveckling blir det 20+ Mton kvar Fixas med: Ökad kolsänka 10 Mton (försvinner 2070!) Växthusgasmarknad 20 Mton (enligt bilagorna försvinner denna troligen redan om några decennier) Min slutsats är att detta inte är trovärdigt!

Samrådsprocessen NV har lagt ut dokument på sitt samverkansforum Trots förseningar så har vi kunnat ge synpunkter på ett bra sätt Länsstyrelserna har betonat: Samhällsplanering Effektivisering Konsumtion Långsiktighet och strukturella förändringar