Ryska revolutionen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ideologiernas framväxt
Advertisements

Demokrati & diktatur.
Vägen mot världskrig – freden i Versailles
Europa kring 1900.
Mellankrigstiden
Från fred till inbördeskrig
Ryssland blir Sovjetunionen
Att förklara kriser och krig
Suad Djudja, Sätilaskolan, Sätila –
Mellankrigstiden.
Första världskriget.
Ryska revolutionen.
ORSAKERNA TILL ANDRA VÄRLDSKRIGET
Demokrati och diktatur
RYSKA REVOLUTIONEN.
Diktaturernas tid – Europa under 1930-talet
Diskutera: Varför blir det krig?
Kort sammanfattning Mellankrigstiden.
Demokrati och hur Sverige styrs
Andra världskriget – den första delen (Byggd på presentation av Therese Nilsson, S:t Mikaels-skolan, Mora )
Det demokratiska genombrottet i Sverige
Frihetstiden
Finland blir självständigt
Första världskriget -The Great war/ det stora kriget
Fakta om andravärdskriget
Frihetstiden
Mellankrigstiden
OKTOBERREVOLUTIONEN 1917 Bild från filen ”Tio dagar som skakade världen.” Från Varför tror du att kommunisterna valde att framställa oktoberrevolutionen.
Stormaktstiden
Kina ett U-land? Enorm ekonomisk utveckling, risk att man ser ner på Kina som en kommunistisk diktatur. Stora problem... Men samtidigt måste vi inse att.
Den första förryskningsperioden Bakgrund: Den ryska regeringen ville förenhetliga riket Den ryska regeringen ville förenhetliga riket Man ville.
Tyskland från krig till krig
Revolutioner Revolutioner.
Den franska revolutionen
Första världskriget
En värld i lågor Andra Världskriget.
Första världskriget.
Gustav tyckte att tiden var inne att tala till folket i Mora. Han berättade om Kristians förskräckliga framfart och försökte få dalkarlarna att resa.
Ryska Revolutionen. Ståndsamhället Adel äger all jord – liten del av folket Präster stor makt – liten del av folket Bönder – 90% av folket äger ingenting,
1800-talet.
Av: Linus, Clara och Agnes!
RYSKA REVOLUTIONEN Sovjet mellan 1917 och 1939.
Frihetstiden
Ryska revolutionen & Sovjetunionens bildande
Utkik Historia: s , Frihetstiden
Orsaker, Viktiga händelser & konsekvenser
Molotov- Ribbentrop pakten
Finska vinterkriget Av Jesper.
Ryska revolutionen Del 1: Varför blev det revolution?
Första världskriget När Österrike-Ungens ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru Sofie blev skjutna av den serbiska nationalisten Gavrilo.
Ett fattigt land där många utvandrade Finland var ryskt = vi gränsade till Ryssland Sverige var neutralt = inte med i kriget Fanns stor oro över det svenska.
F INLANDS INBÖRDESKRIG – ORSAKER OCH FÖLJDER. Å SIKTERNA DELAS Röda Torpare Pigor & drängar Fabriksarbetare Socialdemokrater Kommunister Södra Finland.
Författningskampen ● I och med mordet på Alexander II kom Finland att få hårdare tider, då efterträdarna Alexander III och Nikolaj II avstod.
Västfronten Augusti 1914 Tyskland – Belgien (neutralt)Pressar sig ner mot Frankrike. Målet var att omringa fransmän och engelsmän. (Schlieffenplanen)
Första världskriget Konsekvenser. Revolution i Tyskland Tyska folket hade blivit lovade en seger Tyska folket kände sig besvikna och lurade av sin egen.
HATTAR OCH MÖSSOR. Theo och Gabbe och Molly.. HATTAR OCH MÖSSOR, TVÅ POLITISKA PARTIER. Under Frihetstiden var det många och långa diskussioner i Riksdagen.
NAZISTERNA GRIPER MAKTEN. KRISEN HJÄLPER NAZISTERNA PROPAGANDA! FREDEN I VERSAILLES – “FÖRRÄDISKA TYSKAR” RASSKILLNADER – GERMANSKA RASEN DEN ENDA RÄTTA!
Första Världskriget.
Finlands inbördeskrig – orsaker och följder
Mellankrigstiden.
De stora slagen.
RYSKA REVOLUTIONEN.
Mellankrigstiden
FÖRSTA VÄRLDSKRIGET
Det andra världskriget
FRANSKA REVOLUTIONEN.
FÖRSTA VÄRLDSKRIGET
Ryska revolutionen 1917.
Den ryska revolutionen
Presentationens avskrift:

Ryska revolutionen

Stora problem Tsaren avgår Ryssland hade stora problem inom landet pga världskriget. Det var matbrist och folket svalt. I februari 1917 demonstrerade folk på gatorna och arbetare strejkade från sina jobb i Petrograd (St. Petersburg) Tsaren avgår Rysslans ledare, Tsar Nikolaj II, avgår när han inser att läget är så allvarligt att han riskerar sitt liv om han inte lämnar tronen. Alexandr Kerenskij blir ledare för regeringen, och han tycker att Ryssland ska fortsätta kriget mot Tyskland. När tsaren störtats blir det återigen tillåtet med andra partier i Ryssland och politiska flyktingar som levt i andra länder (exil) kan nu återvända.

Lenin - Bolsjevikerna Fred och inbördeskrig En av de personer som kan återvända är Vladimir Lenin som blir ledare för det s.k. Bolsjevikpartiet. Bolsjevikerna var det enda partiet som ville ha en omedelbar fred med Tyskland. Kerenskij försöker stoppa Bolsjevikerna genom att förbjuda partiet, men i slutet av 1917 tar bolsjevikerna makten utan att behöva använda våld. Fred och inbördeskrig Bolsjevikerna och Lenin håller vad dom lovat och sluter fred med Tyskland, och det är en fred helt på Tyskland villkor. Ryssland får lämna ifrån sig stora områden till Tyskland (Finland och områden i Baltikum) Nu följer två år av inbördeskrig mellan de röda (Bolsjevikerna/Kommunisterna) och de vita som var godsägare som blivit av med sin jord, folk som stödde kyrkan som blivit av med sin makt och sina rikedomar samt medlemmar i andra politiska partier som nu blivit förbjudna igen. De röda segrar och 1922 bildas Sovjetunionen