NORDAMERIKA E.Segerdorf Hkk, Vt-12 MIN RESA NORDAMERIKA E.Segerdorf Hkk, Vt-12
Alla länder och huvudstäder i Nordamerika Anguilla, The Valley Antigua och Barbuda, Saint John's Aruba, Oranjestad Bahamas, Nassau Barbados, Bridgetown Belize, Belmopan Bermuda, Hamilton Brittiska Jungfruöarna, Road Town Caymanöarna, Georgetown Costa Rica, San José Dominica, Roseau Dominikanska republiken, Santo Domingo El Salvador, San Salvador Grenada, Saint George's Grönland, Nuuk Guadeloupe, Basse-Terre
Guatemala, Guatemala City Haiti, Port-au-Prince Honduras, Tegucigalpa Jamaica, Kingston Kanada, Ottawa Kuba, Havanna Martinique, Fort-de-France Mexiko, Mexico City Montserrat, Plymouth Nederländska Antillerna, Willemstad Nicaragua, Managua Panama, Panama City Puerto Rico, San Juan Saint Kitts och Nevis, Basseterre Saint Lucia, Castries Saint Vincent och Grenadinerna, Kingstown Saint-Pierre och Miquelon, Saint-Pierre Trinidad och Tobago, Port of Spain Turks- och Caicosöarna, Cockburn town USA, Washington D.C. Wallis och Futunaöarna, Mata-Utu
Maten: ”Hett som solen och färgrikt som regnbågen” MEXICO Maten: ”Hett som solen och färgrikt som regnbågen”
Speciell högtidsdag: Den 5:e Maj är det en stor högtid, Cinco De Mayo Speciell högtidsdag: Den 5:e Maj är det en stor högtid, Cinco De Mayo. Det är en Mexikansk högtid, då man firar att det är Mexicos ”Victory Day”, då de vann över Fransmännen i Battle of Puebla (5/5, 1862). Högtiden firas regionalt i Mexico, framförallt i staten Puebla (även i hela USA). Denna dag äter man alla traditionella och läckra Mexicanska rätter. Bland annat Faijitas, Tacos, Enchiladas. Att servera Guacamole och en het salsa till är nästan ett krav.
Tillagning: 4 port. ca 30min. Ingredienser 1 paket Old El Paso 8 Soft Corn Tortillas (bakas) 3 dl vatten 1 påse Old El Paso Spice Mix for Enchiladas (vi använder kryddorna istället) 1,5 dl tomatpuré 500 gram nötfärs 2 msk smör 300 gram cheddarost Tillagning: 1. Sätt ugnen på 200°C. Koka upp vatten, kryddmix och tomatpuré under omrörning. Bryn köttfärsen i matfettet. Riv osten. Tillsätt cirka hälften av tomatsåsen och hälften av den rivna osten. Rör om och låt koka upp. 2. Fördela 2-3 msk fyllning på varje tortilla. Rulla ihop och lägg dem med skarven ner i en smord ugnssäker form. Häll resten av tomatsåsen över tortillas i formen och strö resten av osten över. 3. Grädda i 15-20 min eller tills osten har smält.
Från lyx till snabbmat, USA har allt
Den vanliga måltiden i skolan SKOLMATEN Den vanliga måltiden i skolan
En speciell högtid som firas i Amerika är ”Thanksgiving” En speciell högtid som firas i Amerika är ”Thanksgiving”. Då serveras bland annat traditionell kalkon.
Vanliga rätter i USA: Banana split Brownie (kaka) Munk Buffalo wings Friterade bläckfiskarmar (Calamares) Cheeseburgare Friterad kyckling Chili con carne Chocolate chip cookies Sockervadd Crabcake Cream cheese Snabbmat Fudge Skinka Hamburgare Hot dog Sundae Jell-O Macaroni and cheese Pannkaka Jordnötssmör Popcorn Potatischips Pumpapaj Revben Spam Soul food
Kort historia kring..
”Hamburgaren kom till USA i med tyska immigranter i slutet av 1800-talet. Först var det en hackad biff, Hamburg Steak, senare tillkom även brödet, Hamburger (Sandwich)”. http://spa.118100.se/tyskland%20usa/213535
Tastelines lätta hamburgare – En nyttigare variant på ”snabbmatsvarianten” En lite nyttigare burgare
4 port. ca 15min Ingredienser 4 st hamburgerbröd, fullkorn (bakas) 400 gram nötfärs salt peppar 8 skiva(or) lök 4 skiva(or) röd paprika 8 msk Bostongurka 4 msk lättmajonnäs 4 msk chilisås Tillagning: 1. Blanda köttfärsen med salt och peppar och forma till en burgare. 2. Stek några minuter på båda sidorna på ganska hög värme. 3. Blanda chilisås och majonnäs. 4. Skär ringar av lök och paprika. 5. Lägg burgaren i brödet, klicka på bostongurka, placera lök och paprikaringarna ovanpå och klicka över dressingen och lägg till sist på brödet som ett lock.
Näringsinnehåll per portion: Kalorier 430 Protein 29 g Fett 18 g Kolhydrater 37 g Fibrer 2,8 g C-vitamin 17 mg
Lycka till!