NORDAMERIKA E.Segerdorf Hkk, Vt-12

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
godare, snabbare och enklare!
Advertisements

Tips när du planerar måltider
JULEN.
England och Storbritannien
Konstgräsplanens framväxt Ett bildspel från tiden före saneringen fram till nyår 2014.
Här ser ni några sidor som hjälper er att lösa uppgifterna:
MAT – OCH MATKULTUR I EUROPA Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
DAGENS MIDDAGSTIPS HÄR HITTAR DU TIPS OCH IDEER PÅ MIDDAGAR LAGADE UTIFRÅN SORTIMENTET SOM FINNS I FJÄLLSTUGANS BUTIK Författare.
Christofer Columbus
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
EAN-scanning. Alternativ Program Alternativ Program.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Bra mat för dig – som tränar
Spanska köket.
Halloj igen! Här kommer lite försenade bilder från ett kort stopp på Dominica, ett lite längre på Iles des Saintes och ännu ett kort på Guadeloupe.
MENY VÅRTERMINEN 2014 SKOLA
GOURMETBURGARE MED GETOST OCH SYDFRANSKA ROSTADE GRÖNSAKER Portioner
Cannelloni med Gourmefärs
MENY VÅRTERMINEN 2014 FÖRSKOLA MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v jan Röd dag Trettondagen PlaneringsdagKöttbullar med pastaIndiana Jansson (gratäng.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
VI GÖR VÅFFLOR Hetta upp våffeljärnet. Vispa ner innehållet från en påse i 6 dl kallt vatten och 2tsk (tesked) bakpulver och vispa till en jämn smet. Servera.
Smulpaj med äpplen Vad vi behöver: Fyllning: 6 äpplen msk socker
Kostcirkeln del 5 - Matfett
Sesam nuggets med sobanudlar och marinerad ostronskivling 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Sesam nuggets Sobanudlar 1 pkt sobanudlar 1 strimlad morot 1 strimlad.
Från frukost till kvällsmål.
Hem- och konsumentkunskap Lektion 3
Mat och hälsa åk 6.
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Vegetariska recept Borlänge november 2014.
Våga vegetariskt Gång 4. Dagens upplägg 8:00-9:00 Finns det några miljöfördelar med vegetariskt? Fundera i grupp och redovisa kort. Kika på bloggen; vad.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
JOHANS FAVORITFISK.
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Chokladmuffins.. med vaniljgrädde. ingredienser Chockladmuffins med Vaniljgrädde ! 10–12 muffinsformar 100 g mörk choklad, i bitar 200 g rumsvarmt smör.
Klyftpotatis. Du behöver: 3-4 stycken potatisar Olja Salt och/eller grillkrydda, lökpulver, vitlökspulver.
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Baguette med Gourmetbullar 4 portioner 1 pkt Gourmetbullar, Hälsans Kök Gourmet 4 baguetter smör 4 salladsblad 1 liten purjolök 1 syrligt äpple 2 dl lätt.
Sveriges matkultur.
Krossa, smälta, riva, garnera
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
1. Presentation 2. Presentation av ämnet nzXKR4 nzXKR4 3. Vad är HEM:
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Protein
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kostföreläsning med inslag av förebyggande träning för knäskador Rebecca Pedersen Företagssköterska, kostrådgivare och styrketräningsinstruktör.
Orsaker till bröllop i Karibien. Bröllop är en mycket viktig del av allas liv, oförglömlig, älskvärd och fantastiskt. Det är därför så många människor.
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Gulaschsoppa och lite konsumentekonomi.
Mexikansk matkultur Soma Hartikainen.
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Lök Syftet Öka elevernas kunskaper om Rotfrukter & lök - Historia - odling - förvaring - Tillagning - Näringsinnehåll Målet Elever ska ha kännedom.
Nina Barresjö Carpe Diem
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
CHILI-CHORIZO-GRYTA MED SPAGHETTI
Hur når vi våra gemensamma mål?
Till regeringen, regeringskansliet, Stockholm Remissvar till utredningen om FN-konventionen Jag vill att regeringen ska skriva på FN-konventionen.
Ugnsbakad panerad kyckling
Auberginerullar Tillagad med MandoChef Tillagning: Ingredienser
Presentationens avskrift:

NORDAMERIKA E.Segerdorf Hkk, Vt-12 MIN RESA NORDAMERIKA E.Segerdorf Hkk, Vt-12

Alla länder och huvudstäder i Nordamerika Anguilla, The Valley Antigua och Barbuda, Saint John's Aruba, Oranjestad Bahamas, Nassau Barbados, Bridgetown Belize, Belmopan Bermuda, Hamilton Brittiska Jungfruöarna, Road Town Caymanöarna, Georgetown Costa Rica, San José Dominica, Roseau Dominikanska republiken, Santo Domingo El Salvador, San Salvador Grenada, Saint George's Grönland, Nuuk Guadeloupe, Basse-Terre

Guatemala, Guatemala City Haiti, Port-au-Prince Honduras, Tegucigalpa    Jamaica, Kingston Kanada, Ottawa Kuba, Havanna Martinique, Fort-de-France Mexiko, Mexico City Montserrat, Plymouth Nederländska Antillerna, Willemstad Nicaragua, Managua Panama, Panama City Puerto Rico, San Juan Saint Kitts och Nevis, Basseterre Saint Lucia, Castries Saint Vincent och Grenadinerna, Kingstown Saint-Pierre och Miquelon, Saint-Pierre Trinidad och Tobago, Port of Spain Turks- och Caicosöarna, Cockburn town USA, Washington D.C. Wallis och Futunaöarna, Mata-Utu

Maten: ”Hett som solen och färgrikt som regnbågen” MEXICO Maten: ”Hett som solen och färgrikt som regnbågen”

Speciell högtidsdag: Den 5:e Maj är det en stor högtid, Cinco De Mayo Speciell högtidsdag: Den 5:e Maj är det en stor högtid, Cinco De Mayo. Det är en Mexikansk högtid, då man firar att det är Mexicos ”Victory Day”, då de vann över Fransmännen i Battle of Puebla (5/5, 1862). Högtiden firas regionalt i Mexico, framförallt i staten Puebla (även i hela USA). Denna dag äter man alla traditionella och läckra Mexicanska rätter. Bland annat Faijitas, Tacos, Enchiladas. Att servera Guacamole och en het salsa till är nästan ett krav.

Tillagning: 4 port. ca 30min.   Ingredienser 1 paket  Old El Paso 8 Soft Corn Tortillas (bakas) 3 dl  vatten 1 påse  Old El Paso Spice Mix for Enchiladas (vi använder kryddorna istället) 1,5 dl  tomatpuré 500 gram  nötfärs 2 msk  smör 300 gram  cheddarost Tillagning: 1. Sätt ugnen på 200°C. Koka upp vatten, kryddmix och tomatpuré under omrörning. Bryn köttfärsen i matfettet. Riv osten. Tillsätt cirka hälften av tomatsåsen och hälften av den rivna osten. Rör om och låt koka upp.   2. Fördela 2-3 msk fyllning på varje tortilla. Rulla ihop och lägg dem med skarven ner i en smord ugnssäker form. Häll resten av tomatsåsen över tortillas i formen och strö resten av osten över. 3. Grädda i 15-20 min eller tills osten har smält.

Från lyx till snabbmat, USA har allt

Den vanliga måltiden i skolan SKOLMATEN Den vanliga måltiden i skolan

En speciell högtid som firas i Amerika är ”Thanksgiving” En speciell högtid som firas i Amerika är ”Thanksgiving”. Då serveras bland annat traditionell kalkon.

Vanliga rätter i USA: Banana split Brownie (kaka) Munk Buffalo wings Friterade bläckfiskarmar (Calamares) Cheeseburgare Friterad kyckling Chili con carne Chocolate chip cookies Sockervadd Crabcake Cream cheese Snabbmat Fudge Skinka Hamburgare Hot dog Sundae Jell-O Macaroni and cheese Pannkaka Jordnötssmör Popcorn Potatischips Pumpapaj Revben Spam Soul food

Kort historia kring..

”Hamburgaren kom till USA i med tyska immigranter i slutet av 1800-talet. Först var det en hackad biff, Hamburg Steak, senare tillkom även brödet, Hamburger (Sandwich)”. http://spa.118100.se/tyskland%20usa/213535

Tastelines lätta hamburgare – En nyttigare variant på ”snabbmatsvarianten”   En lite nyttigare burgare

 4 port. ca  15min   Ingredienser 4 st  hamburgerbröd, fullkorn (bakas) 400 gram  nötfärs salt peppar 8 skiva(or)  lök 4 skiva(or)  röd paprika 8 msk  Bostongurka 4 msk  lättmajonnäs 4 msk  chilisås Tillagning: 1. Blanda köttfärsen med salt och peppar och forma till en burgare.   2. Stek några minuter på båda sidorna på ganska hög värme. 3. Blanda chilisås och majonnäs. 4. Skär ringar av lök och paprika. 5. Lägg burgaren i brödet, klicka på bostongurka, placera lök och paprikaringarna ovanpå och klicka över dressingen och lägg till sist på brödet som ett lock.

Näringsinnehåll per portion: Kalorier 430 Protein 29 g Fett 18 g Kolhydrater 37 g Fibrer 2,8 g C-vitamin 17 mg

Lycka till!