Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

JULEN.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "JULEN."— Presentationens avskrift:

1 JULEN

2 Fakta Julen är förknippad med lucia, julklappar, pepparkaksbak och julmat. Man kan stöpa ljus, stoppa korv, koka knäck och annat julgodis, ta fram julprydnader och klä en gran. Kalle Anka och hans vänner sändes 1960 för första gången på julafton och har efter det sänts varje julafton. 1961 sändes den första julkalendern på TV. Det som också återkommer varje jul är julmusik, julmat med bland annat risgrynsgröt, julskinka, julbord, lussekatter, julmust, jultidningar och julstädning.

3 Fakta Jul är en högtid som firas i slutet av december till minne av Jesus födelse. Julhögtiden firas med början den 24 december och avslutas den 13 januari då "julen dansas ut”. Kring mitten av 1700-talet dök de första klädda granarna upp i Sverige. På 1800-talet blev det allt vanligare med julgranar och Sverige började importera tyska julgransprydnader. Idag kläs granen oftast dagarna före julafton.

4 Fakta Jultomten är den som kommer med julklappar i juletid. Han avbildas oftast som en tjock man med röd luva och ett långt vitt skägg. Julbocken Julbocken har använts som symbolisk figur i juletid under mycket lång tid. Julbocken förekommer exempelvis som prydnadsfigurer, ofta gjord i halm eller uthuggen i trä.

5 Julmat Pepparkakor På 1400-talet var peppar en ingrediens i pepparkakor, dock inte nu längre. Den 9 december är pepparkakans dag. Lussebullar är ett svenskt bakverk som innehåller saffran och som är starkt förknippad med luciahelgen. Julbord Ett julbord är en buffé. Flera rätter, som julskinka, köttbullar, Janssons frestelse, sill och prinskorv brukar förekomma på ett julbord

6 Juldryck Julmust Julmust är en läskedryck. Förr tillverkades must före jul och lagrades ett år innan den såldes under beteckningen julmust. Glögg Glögg dricks ur små koppar och till detta serveras mandel eller nötter och russin.

7 Så här brukar vi göra I början på december sätter vi upp adventsprydnader och adventsljusstakarna. Vi sätter upp en julgran ute och klär den i ljusslingor. Veckan innan julafton brukar vi julpynta inne med massor av jultomtar och andra prydnadssaker. Kvällen före julafton klär vi julgranen inne. Vi klär den i ljusslingor, julkulor, glitter, och smällkarameller.

8 Så här brukar vi göra Vi brukar baka pepparkakor varje år i december. Vi gör ingen egen deg utan den köper vi. Vi har många formar, både stora och små. När dom är klara i ugnen och har blivit svala brukar vi ha på glasyr på dom. Jag och min syster skriver en önskelista varje år. Varje julaftons morgon så ligger det något paket under granen. I år har jag sålt jultidningar

9 Så här gör vi På julafton brukar vi vara hos våra kusiner i stockholm.
Vi brukar åka så att vi kommer dit när Kalle Anka och hans vänner är. När vi har tittat klart på Kalle så brukar vi äta julmat. Det är ett julbord med jättemånga olika rätter. Det finns julskinka, köttbullar, Janssons frestelse, sill och prinskorv. Efter maten så brukar de vuxna ta hand om disken och sitta och prata ett tag. Efter det så blir det fika. Vi brukar dela ut julklapparna ungefär kl 19.


Ladda ner ppt "JULEN."

Liknande presentationer


Google-annonser