Riskvärdering av genmodifierade livsmedel och foder

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Cellen.
Advertisements

Förutsättningar för en dammodling
Genmodifierad papaya – varför och hur?
Nobelmuseet välkomnar er till Spelet om genetik och etik
Att finna rätt lokaler för vattenbruk! Jens Andersson Regionförbundet Jämtlands län.
Nitrat/nitrit - hälsoaspekter
Riskbedömning av POPs i fet fisk
Cellen och vårt biologiska arv
Repetition inför NP Lektion 4
Från gen till protein Niklas Dahrén.
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Humör mm Intelligens.
Ett mer miljöanpassat byggande Lars Jarnhammar.
Cellen.
Energigivande näringsämnen
KURS ht-11 Välkommen! Ann-Sofie, Anette, Curta, Håkan, Karin
Produkter, hälsa och miljö
World Cancer Day 2009.
Människan och arvet.
Evolution 1859 Charles Darwin skrev boken ”om arternas uppkomst.
Repetition Djur- och växtcellens struktur.
SORKANALYS Systematisk risk- och konsekvensanalys vid organisatorisk förändring. HE LAGERSTRÖM AB.
Karolinska Institutet, studentundersökning Studentundersökning på Karolinska Institutet HT 2013.
Genetik - ärftlighetslära
Repetition inför NP Lektion 4
Genetik II
Gardeborn.se 1.Kunskapen om livet Tro & Vetande 2. Strukturen på livet Klassificering & Fossil 3. Omgivningen för livet Universum & Jorden 4. Konstruktionen.
Cellen och dess delar.
Varifrån har du fått dina anlag?
Livets former Djur.
Allmän farmakologi 1 1MC610 våren 2013 Jenny Larsson.
Genetik - ärftlighetslära Utseende Rörelser Humör mm Intelligens

Varifrån har du fått dina anlag?
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
Genetik Intro.
1. Överföring av gener mellan arter
Molekylär genetik Gener har 2 viktiga funktioner
-läran om det biologiska arvet
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Mutationer – en förändring i arvsmassan
Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014
Arvet och DNA Genetik och genteknik.
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Anders Glynn Risk- och nyttovärderare/docent
Genteknikens svåra frågor
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Genteknik Mendel började korsa ärtor på 1700-talet.
Genetik Intro.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Att välja efterbehandlingsåtgärd Utredningsprocessen
IED-Statusrapporter Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency
Förskoleenkät Föräldrar 2012 Förskoleenkät – Föräldrar Enhet:Hattmakarns förskola.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
1 Mönstermatchning och rekursion Nr 4. 2 Förenklad notation val fnname = fn name => expression Förenklas till fun fnname name = expression Exempel fun.
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN.
Evolutionen.
Kolhydrater Tre grupper.
Livsmedelskemi.
Kapitel 5 Mutationer.
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar dels till att maximera uthålligheten under intensiv fysisk aktivitet, dels till mer energi och snabbare återhämtning.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Biologi - Livets former.
Urvalsmetoden: Växtförädling/djuravel
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
-läran om det biologiska arvet. Gregor Mendel 1800-talets mitt Upptäckte att egenskaper går i arv på ett regelbundet sätt.
Kosttillskott Snart börjar det….
Gregor Mendel och arvet
Proteiner 10.3.
Genteknik - ”klippa ut och klistra in gener”
Presentationens avskrift:

Riskvärdering av genmodifierade livsmedel och foder Christer Andersson Livsmedelsverket Sverige Risk Assessment of Genetically Modified Organisms Oslo 31 oktober 2011

Disposition Metodiken för myndigheternas riskvärdering är internationellt harmoniserad på vetenskapligt och politiskt plan Vilka aspekter beaktas – ett exempel: Bladmögel-resistent potatis

Hur riskvärderar man kompletta livsmedel? Expertgrupp sammansatt av WHO & FAO föreslog WHO/FAO (1991) föreslår jämförande riskvärdering med motsvarande tradi-tionella livsmedel som kontroll Det testade livsmedlet måste vara minst lika säkert som det traditionella

OECD testade om metodiken fungerar i praktiken

Viktiga principer i riskbedömningen Varje GMO är unik - det går inte att generalisera riskvärdering från fall-till-fall All tillgänglig information skall tas i beaktande Tillgången på data styr behovet av vidare studier Inga kokbokskrav

Livsmedelslagen: Codex Alimentarius 2003 Principer för riskvärdering av livsmedel producerade med modern bioteknik Riktlinjer för riskvärdering av livsmedel som är eller kommer från genetiskt modifierade växter eller mikroorganismer Arbetsgrupp om modern bioteknik Ordförande: Japan

Riskanalysens principer Huvudmålet är att separera de vetenskapliga och de politiska argumenten men all måste tydligt kommunicera sina bidrag Riskvärdering Riskhantering Riskkommunikation

Riskvärderingens hörnstenar Identifiering av eventuell fara fara ≠ risk Karakterisering av denna fara t.ex. beskrivning av hur faran påverkas av dos Exponeringsanalys t.ex. konsumtionsvanor och innehåll i kosten Riskkarakterisering vanligen faran x exponeringen

Riskvärderingen inom EU Riktlinjer för riskvärdering kompletterar förordning (EG) Nr 1829/2003 - utarbetat av EFSAs GMO-Panel Bidrag från medlemsstater, vetenskapsmän och allmänhet

’Hypotetiskt’ exempel Forskningskonsortium om potatis Potatisbladmögel-resistent potatis Genen PIR (Phytophtora infestance resistance) har tillförts potatisen med modern bioteknik

- Producentens perspektiv Växtförädling - Producentens perspektiv 8-14 år! Ny egenskap – korsning – genteknik – mutation Utsädes-produktion Växtförädling Kombinera (nya egenskaper med tidigare) Selektion Utvärdering (laboratoriet, växthuset, fältet)

Den molekylära granskningen Varifrån kommer arvsanlagen? Hur har transformationskassetten konstruerats? Vilken metod används för transformationen? Hur ser den överförda DNA-sekvensen ut? Har DNA som inte avsågs att överföras hållits utanför transformationen? Hur ser integrationsplatsen i kromosomen ut?

Mer molekylärt Är integrationen i växten stabil? Uttrycks arvsanlagen i växten? Hur stort är uttrycket? I vilka vävnader? Uttrycks något annat nytt protein än det man förväntat sig? Slutsats formuleras - kan de molekylära studierna påvisa en fara som kan innebära en säkerhetsrisk?

Hypotetiska data från fältförsök Beter sig växten på samma sätt som traditionella sorter av växten? - Utveckling, utseende, biologi, reproduktion, etc. Har agrara faktorer likartad inverkan som i traditionella sorter? Studerad parameter GMO Kontroll Referensmaterial Dagar till 75% av plantorna syns 32.8 31.9 28.3-34.2 Tid till blomning (dagar) 64.1 64.8 53.3-65.8 Växtens höjd (cm) 59.5* 65.0 58.5-66.8 Blommans färg Svagt blå Svagt blå-blå

Mera data från fältförsök – kemisk sammansättning Har växten liknande sammansättning som den traditionella växten? Viktiga näringsämnen, näringsämneshämmare och naturliga gifter att analysera är definierade av OECD. - Transformationsspecifika ämnen Studerad parameter (färskvikt) GMO Kontroll Referensmaterial Stärkelse (g/100g) 19.4 18.9 16.7-23.2 Vitamin C (mg/100g) 10.8 9.3 5.2-14.3 22:0 Behensyra (% av fettsyrorna) 0.36* 0.37 0.23-0.48 Trypsin hämmare (TIU/g) 9227* 7606 1000-8107 Totalhalt glykoalkaloider (mg/kg) 104.3 98.5 43.5-198.9

Riskvärdering av nya proteiner Funktionen hos proteinet skall vara känd och specificiteten hos enzym skall klarläggas Likhet med kända toxiska eller allergena proteiner? - Bioinformatiska studier mot databaser Subakut (28-dagars) studie på försöksdjur - Upprepade intag Hur hanteras proteinet av kroppen vid konsumtion? - Studier med simulerad magsaft, tarmsaft

Utredning om möjlig allergenicitet Var härstammar proteinet från? Hur stort är proteinet? Liknar proteinet kända allergena protein (jämförande av aminosyra-sekvensen)? Är proteinet stabilt (temperaturer och pH, samt i mag-tarmkanalen? Modifieras proteinet i växten? Kan livsmedlets inneboende allergenicitet ha förändrats?

Behövs djurstudier för att testa toxicitet? Avgörs från fall-till-fall och skall endast utföras om den övriga utredningen givit indikationer på att fördjupad utredning behövs - försöksdjurs liv skall inte offras utan orsak - djurstudier på möss och råttor är inget skyddsnät!!!!!!

Är det näringsmässiga värdet oförändrat? Utfodringsförsök utförs under längre tid på husdjur Standardtestet utförs på broilerkycklingar Andra djur som används är gris, får, getter, nötkreatur, fisk, vaktel

Slutsats Med kunskap från den molekylära karakteriseringen studier av kemisk sammansättning av växten Studier av växtens fenotypa och agrara egenskaper processningen och beredningens betydelse för livsmedlens kemiska sammansättning toxiciteten hos nya protein och metaboliter som uttrycks allergisk potential hos nya protein och den transformerande växten toxiciteten och de näringsmässiga egenskaperna hos den kompletta växten (i tillämpliga fall) samt en del annan information kan riskvärderaren dra en slutsats om en GMO kan tänkas innebära en risk för människor och djur eller ej