Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist 2015-2020 Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vård och omsorgscollege Södra Norrland
Advertisements

Gunilla Kajrup, proj.ledare Mikael Lennartsson, bitr.
Kvalitetssäkring Struktur och organisation
Kompetensutveckling för att ge rätt stöd till arbete och studier Projekt.
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Regionalt kompetensforum Utmaningen. Regionalt Kompetensforum Syfte Regionalt kompetensforum ska verka för att säkerställa kompetensförsörjningen i regionen.
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
Vård- och omsorgscollege Nu på vår skola!. Verklig utbildning För viktigt jobb Där du behövs.
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
Teknikcollege Norrbotten
Statistik 2.Certifiering 3.Mål 4.Handlingsplaner 5.Ekonomi.
Föreningen Vård- och omsorgscollege
Välkommen till handledarutbildning på Allvar Gullstrandgymnasiet
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Vilka ansvarar ytterst för Vård och omsorgscollege i Sverige?
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö Framtidsvägen.
…är en samverkansform på nationell, regional och lokal nivå mellan arbetsliv inom vård och omsorg och utbildningsanordnare. Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Föreningen Vård- och omsorgscollege Styrelse SKL Kommunal Vårdföretagarna Kansli Nationella rådet Rådgivande funktion SKL Kommunal Vårdföretagarna Regionala.
Vård- och omsorgscollege Samarbetpartners: Sveriges Kommuner och Landsting, Kommunal, Vårdföretagarna, Arbetsgivarföreningen KFO och Pacta.
Vård- och omsorgs-(college)
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö Vård- och.
Oktoberrapport Oktoberrapport
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
Yhmyndigheten.se Lanseringskonferens valideringsinfo.se.
Teknikutbildning för dagens och framtidens industri – kompetenscentra för effektiv resursanvändning.
Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
1 Validering Regional arbetsgrupp Vad är validering? ”Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation.
Karin Wisén Staxler, Vård- och omsorgscollege
1 Validering Regional arbetsgrupp
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Vård- och omsorgscollege
Yhmyndigheten.se. Några av Yh-myndighetens uppdrag Besluta om vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan Besluta om statligt stöd till dessa utbildningar.
Stora pensionsavgångar Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Krav på mer kvalificerade kunskaper Åldrande befolkning.
Verksamhetsuppföljning. Årlig uppföljning av verksamheten Verksamhetsuppföljning Självskattning Regional Lokal om man vill.
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
1 Självvärdering av kvalitetskriterier - Halland.
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Välkommen till en introduktion – konceptet Teknikcollege Fredrik Gunnarsson Industriarbetsgivarna Greta Hjortzberg Innovations- & kemiindustrierna (IKEM)
Verksamhetsplanering 2016 Vård- och omsorgscollege Örebro län 13.00Ekonomi: Peter Löfsäter 13.30Linda presenterar: bakgrund och nuläge kring våra regionala.
Syfte med nominering Tydligöra handledarens viktiga arbete för elever, praktikanter och nyanställdas introduktion och lärande på arbetsplatserna. Tydliggöra.
Välkomna till verksamhetsplaneringsdag med regional styrgrupp för VO-College Örebro län 30/9!
Film ….
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
Utvecklingsområden inom utbildning och kompetensförsörjning
De 33 skånska kommunernas intresseorganisation
- Ett samverkanorgan för kompetensförsörjning inom vård och omsorg!
Självvärdering av kvalitetskriterier-Sörmland
Syftet Det övergripande syftet med Vård- och omsorgscollege är att bidra till att säkra kompetensförsörjningen av framtidens behov av kompetent och.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
kvalificerade kunskaper
Årets handledare.
Dagens program 13.00: Hej och välkommen
Välkommen till chefsdag i Vård och omsorgscollege
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Certifierad samverkan
Vård- och omsorgscollege organisation
...mellan arbetsliv och utbildning!
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Vård- och omsorgscollege organisation
Nationell satsning för att långsiktigt stärka och utveckla yrkesutbildningen i landet Syfte: Underlätta introduktion och etablering på arbetsmarknaden.
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Välkomna till en workshop om språkutveckling
Regionala Vård- och omsorgscollege
Regionala Vård- och omsorgscollege
22 regionala VO-College 91 lokala VO-College 218 kommuner 19 regioner och landsting 90 privata verksamheter 140 gymnasieskolor 181 gymnasiala vuxenutbildningar.
Språkstöd KIVO-C Kvalitetssäkrad Inkludering Inom Vård och Omsorg Uppsala län –
Planeringsdag med lokal styrgrupp Karlskoga-Degerfors
Tanum
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Presentationens avskrift:

Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial och eftergymnasial nivå kommer att bli stor -Fler ungdomar och vuxna, både killar och tjejer behövs i vård och omsorg -Regional satsning – ett effektivt resursutnyttjande

Definition En samverkansform för utbildningar inom vård och omsorg som skapar en struktur för lärande i samarbete med arbetslivet på regional nivå.

Syften Trygga verksamheternas personal- och kompetensförsörjning Öka intresset för vård- och omsorgsutbildningar Erbjuda attraktiva och kvalitetssäkrade utbildningar Öka samarbetet mellan utbildningsanordnare och arbetsliv Utgöra en bas för validering Marknadsföra yrken inom vård och omsorg Hög kvalitet för såväl den studerande som utbildningsanordnare och verksamheten

Nationella Rådet (bildades 1 juni 2006) Sveriges Kommuner och Landsting Vårdföretagarna KFS (Kommunala Företagens Samorganisation) Kommunal

Syfte med Nationella Rådet Främja regionala initiativ som leder till att behovet av personal– och kompetensförsörjning inom vård och omsorg uppfylls.

Nationella Rådets uppdrag Ansvarig för kvalitetskriterierna för Vård– och omsorgscollege Skapa ett nationellt erkännande genom certifiering Ta fram metoder för certifiering Genomföra certifiering Stå för en ”kanslifunktion” Ge möjlighet till erfarenhetsutbyte

Nivåer Nationell nivå – Nationella Rådet Regional nivå – minst 3 kommuner t.ex. Skåne, Värmland, Östsam, Sörmland Lokal nivå – en skola som bas för en eller flera kommuner

Vilka vinner på VO-College? Arbetsgivaren får tillräckligt med personal som har en adekvat, behovsanpassad utbildning som är kvalitetssäkrad Den studerande får en modern och attraktiv utbildning med garanterad kvalitet som ger anställningsbarhet samt god grund för vidare studier Utbildarna får större efterfrågan på utbildningarna och större samordningsvinster genom samverkan med andra utbildningsanordnare samt garanterade praktikplatser med kompetenta handledare Anställda inom yrkesområdet får en möjlighet till kompetensutveckling Vård- och omsorgstagaren får en vård och omsorg med hög kvalitet

Kriterier Målsättning och organisation Avtal och överenskommelser Regionalt och lokalt perspektiv Infrastruktur för utbildningen Samverkan Kvalitetsarbete Hälsoperspektivet Kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö Lärformer och arbetssätt Lärande i arbete

Ansökan Från regional nivå till Nationella Rådet Från lokal nivå via regionen till Nationella Rådet Nationella Rådet certifierar både regionalt och lokalt

Den regionala ansökningsprocessen Regionen skriver ansökan Nationella rådets handläggning Besök och beslut Användning av logotypen

Vård- och omsorgscollege 9 Certifierade regionala college 1 Inkommen regional ansökan Flera regioner på gång 21 Certifierade lokala college 9 Inkomna lokala ansökningar

Mer information