UPPHOVSRÄTT.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
VADÅ UPPHOVSRÄTT?.
Advertisements

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, artikel 27.2
Om ombud mm Om ombud, huvudmän med mera… i lagens akt och mening.
Skräp i korridorer, snus i tak och på väggar?
Ett filter i huvet …är bättre än ett i datorn!
Referat En sammanfattning.
Ett filter i huvet Här följer ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på om du vill ha manuset separat. Om du.
Referera = kortfattat återberätta något
Rättsväsendet Projektet: Bättre introduktion genom kommunal samverkan
Att skriva en argumenterande text
Demokrati och diktatur
Magnus Svensson, Jändelskolan, Karlskrona –
Media Lagar och regler.
 Visa upp vår verksamhet  Kontakter med omvärlden  Möjliggör ett omdefinierat lärande  Öka medborgarnas möjlighet till insyn.
OH-mallen Upphovsrätt i skolan – en presentation från Kolla källan
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
Formellt, skarpt och snyggt
Lag och rätt.
Lag och Rätt.
IT-rätt – en introduktion
Så styrs Sverige.
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Samhällskunskap Lag och rätt.
Välkomna!.
Olika brott.
Lag och rätt V
Vetenskapligt PM Svenska 3 Svenska som andraspråk 3.
NÄTMOBBNING Vasa äk Robert Sandvik.  SOCIALA MEDIER (SOME)= sajter där användarna själva kan bidra med innehåll och "umgås" med varandra samtidigt.
AV: Clara Jämttjärn 5:1. 1. Upphov är ursprung och skapat av en upphovsman. X. Upphov är en persons jobb. 2. Upphov är när någon gör slut.
UPPHOVSRÄTT – vad är det ?.
Rättegång och tiden innan...
Att tänka på Vad säger lagen?
3 kap. Om brott mot liv och hälsa 7 § Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om.
Skolkampanj #nätrespekt Förslag lektion o samtalsguide – unga o vuxna
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Upphovsrätt FALK-konferens maj 2005.
3 kap. Om brott mot liv och hälsa 7 § Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om.
Nätmobbning/Cyberbullying
Källor: Lag SFS 2006:67 Skolverkets råd och anvisningar
Yttrandefrihet.
Några källkritiska frågor att ställa i historia
Kungl.biblioteket - Box Stockholm Upphovsrätt i förändring Mötesplats inför framtiden Borås Susanna Broms.
Upphovsrätts Bilder Musik Film Verk Med mera. Skyddat Litterära och konstnärliga verk Resultat av personligt intellektuellt skapande Personliga uttrycksformen.
Aranäsgymnasiets bibliotek
Referat Hur och mall.
UPPHOVSRÄTT.
Diskrimineringslagen
Rättigheter och rättsskipning
Upphovsrätten Texter och illustrationer är upphovsrättsligt skyddade. Texter får dock användas för utbildning, forskning, till instruktioner, rådgivnings-
Att referera och ange källa!
Formellt, skarpt och snyggt
1. Problem i synnerhet i de lägre divisionerna 2. Problem på juniornivå 3. Veikkausligan  media 4. Det är att observera de etniska grupperna 5. nyfinländarnas.
Regler för citatteknik
Definitioner Kränkning paraplybegrepp där mobbning, trakasserier, diskriminering och övrig kränkande behandling ingår. Kränkning är när man blir illa behandlad.
Att återge och sammanfatta vad någon sagt eller skrivit
Ulrika Fagerström Ma12abc Källa: Upptäck samhälle från Liber
Att referera och ange källa!
Upphovsrättslagen Personuppgiftslagen Offentlighets- och sekretesslagen.
Att använda andras bilder på internet Det är inte tillåtet att använda andras bilder hur som helst. De bilder, fotografier, filmer, musik med mera som.
Lag & Rätt Rättssamhället Rättssamhället Straffskalan Straffskalan Vilka brott begås? Vilka brott begås? Vem begår brotten? Vem begår brotten? Straff.
Välkommen! Denna presentation handlar om de tre lagarna: Upphovsrätten, Personuppgiftslagen och Offentlighets- och sekretesslagen. Korta exempel på vad.
Lag & Rätt Rättssamhället Straffskalan Vilka brott begås?
Rättigheter och Rättsskipning
Lagar Astar 2017.
Förundersökning.
Lag & Rätt.
Riksenheten för säkerhetsmål
Referat och referatmarkörer
Övning Tid: 20 minuter Vad är upphovsrätt?.
Nätvett Sjökarbyrådet.
Presentationens avskrift:

UPPHOVSRÄTT

Vad är upphovsrätt? En lag som säger vad du får göra och inte får göra med material som andra har skapat. Man är skyldig att fråga upphovsmannen om lov att använda materialet

Exempel på material: Bilder Fotografier Texter Musik Film Datorprogram

Vem är upphovsman? Författare Kompositörer Konstnärer Fotografer Dessa har alltid ensamrätt på sina verk och presentationer

Vad är en rättighetshavare? Den som har rätt att bestämma över hur det skyddade verket får användas Upphovsmannen själv Förlag (som företräder upphovsmannen) Arvinge

Upphovsrätten: Gäller så länge upphovsmannen lever plus 70 år efter dennes död. (Skyddstid) Gäller även om copyrightsymbolen © inte är utsatt. Man får kopiera material som privatperson för privat bruk. Man får använda fria verk där skyddstiden gått ut.

Citat Ett utdrag från originaltexten som skall återges ordagrant. Ett längre citat bör stå i ett eget stycke och en bit in i texten Viktigt att markera citatet med citationstecken När du citerar ska du alltid uppge namn på upphovsmannen och varifrån du hämtat citatet

Citat Kan skrivas på olika sätt: ”Sänk rösträtten till tolv år!” kräver Staffan Hellberg. Hellberg skriver: ”Dagens tonåringar har lärt sig handskas med pengar och pengars värde bättre än några tidigare.”

YTTRANDEFRIHETSBROTT

Olaga hot Hota en person via nätet (nätmobbning) Hota med brottslig gärning Framkalla allvarlig fruktan för egen eller annans säkerhet till person eller egendom Straffsats är böter eller fängelse i högst ett år. Är brottet grovt, döms till fängelse, lägst 6 månader och högst 4 år.

Hets mot folkgrupp När någon/några hotar eller uttrycker förakt för en grupp av personer med anspelning på sexuell läggning, ras, hudfärg, nationellt etniskt ursprung eller trosbekännelse. Straffsatsen är böter eller fängelse i högst två år. Är brottet grovt döms till fängelse i lägst 6 månader och högst 4 år.

Förtal Att sprida uppgifter om en individ i syfte att utsätta denne för andras förakt; uppgifterna behöver inte vara falska för att det skall räknas som förtal Endast den som anser sig utsatt för förtal kan väcka åtal Grovt förtal kan ge böter eller fängelse i högst två år

Uppvigling Att i ord eller skrift uppmana andra människor till brott eller ohörsamhet Om brottet är ringa kan man dömas till fängelse i upp till 6 månader. Vid grovt brott upp till 4 års fängelse.