Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Matspjälkningsprocessen
Advertisements

Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Cellen.
Från gen till protein Niklas Dahrén.
Människokroppen Matspjälkningen.
Energigivande näringsämnen
Mat och hälsa åk 8.
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Maten.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Matspjälkning.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Människokroppen Matspjälkningen.
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
Energigivande näringsämnen
ÄMNENA I MATEN.
BIOLOGI - Människokroppen
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Matspjälkningsapparaten
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Näringsämnen i kroppen
Matspjälkningen.
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning: O2+druvsocker  energi + CO2+ H2O Byggmaterial

Vad innehåller maten? Näringsämnen Fett Protein Kolhydrater Vatten Vitaminer och mineraler

Näringsämnen i kroppen

Kolhydrater Bröd, pasta, potatis Grönsaker & frukt

Proteiner Kött, fisk, ägg, mjölk & ost Vissa växter: sojabönor & ärtor

Fett Från djur: smör, grädde, ost, korv, fläsk & fet fisk Från växter: margarin & matoljor

Maten ska till cellerna Näringsämnen Passera tarmväggen  blodet  celler För stora!

Matspjälkning Mun  ändtarm Ca 7 meter lång

Kemisk sönderdelning Enzymer Kolhydrater, proteiner, fett ”saxar” Större molekyler  mindre molekyler Kolhydrater, proteiner, fett

Munnen Tuggar maten Saliv Enzymer Kolhydrater bryts ned Matstrupen  magsäck

Magsäcken Muskler knådar maten Magsaft: Dödar bakterier Ensymer Sönderdelar protein

Tolvfingertarmen Sitter ihop med: Bukspottkörteln Levern Bukspott med enzymer Gör magsaften ofarlig Levern Tillverkar galla Bryter ned fett

Tunntarmen Här tas de nedbrutna näringsämnena upp av blodet och transporteras till cellerna Fettsyra Glycerol

Tjocktarmen Vatten & salter tas upp Många nyttiga bakterier Innehållet blir fastare Många nyttiga bakterier

Hur lång tid tror ni att det tar för maten att passera matspjälkningskanalen?

Olika metoder att sönderdela mat

Animering http://www.kitses.com/animation/swfs/digestion.swf