Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning: O2+druvsocker energi + CO2+ H2O Byggmaterial
Vad innehåller maten? Näringsämnen Fett Protein Kolhydrater Vatten Vitaminer och mineraler
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater Bröd, pasta, potatis Grönsaker & frukt
Proteiner Kött, fisk, ägg, mjölk & ost Vissa växter: sojabönor & ärtor
Fett Från djur: smör, grädde, ost, korv, fläsk & fet fisk Från växter: margarin & matoljor
Maten ska till cellerna Näringsämnen Passera tarmväggen blodet celler För stora!
Matspjälkning Mun ändtarm Ca 7 meter lång
Kemisk sönderdelning Enzymer Kolhydrater, proteiner, fett ”saxar” Större molekyler mindre molekyler Kolhydrater, proteiner, fett
Munnen Tuggar maten Saliv Enzymer Kolhydrater bryts ned Matstrupen magsäck
Magsäcken Muskler knådar maten Magsaft: Dödar bakterier Ensymer Sönderdelar protein
Tolvfingertarmen Sitter ihop med: Bukspottkörteln Levern Bukspott med enzymer Gör magsaften ofarlig Levern Tillverkar galla Bryter ned fett
Tunntarmen Här tas de nedbrutna näringsämnena upp av blodet och transporteras till cellerna Fettsyra Glycerol
Tjocktarmen Vatten & salter tas upp Många nyttiga bakterier Innehållet blir fastare Många nyttiga bakterier
Hur lång tid tror ni att det tar för maten att passera matspjälkningskanalen?
Olika metoder att sönderdela mat
Animering http://www.kitses.com/animation/swfs/digestion.swf