Linköpings universitet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Kreditmarknad, Arbetsmarknad, Aktiemarknad
Samma grundidé Din bostad kan vara värde miljoner, till vilken nytta?
Del 3 Bolags tillväxtmöjligheter och alternativ
Föreläsning 6 Tillgångsprissättning - CAPM CML Beta och riskpremier
1. Varför finns det pengar?
En vinnande strategi för sparande Günther Mårder, vd Aktiespararna Kongresshelgen 2012, Uppsala
Samhällsekonomi 2.
Kapitel 13, Likviditet.
• VD kommentar • Finansiell information • Verksamhet och marknad • Framtiden • Frågor- och svar 2 Agenda.
Infrastruktur med OPS kan ge tryggare pensioner
Portföljfronten med 3 tillgångar
SWAPPAR och HEDGING.
1 SIP-Optionen. 2 •Företaget investerar och du får avkastningen •Låg privat premie •Företaget investerar med kapitalskydd alternativt via certifikat som.
Fö 7 - Produktionsfaktorer
Blanchard kapitel Förväntningar och stabiliseringspolitik
Fondernas kostnadsutveckling Finansutskottet den 24 november 2005 Tredje AP-fonden VD Kerstin Hessius.
TOBINSKATTEN Ett medel söker sitt mål Finansutskottet Klas Eklund
Behövs det pengar? Byteshandel.
För att kunna göra varor och tjänster behöver man produktionsfaktorer.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
FL9 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
Kapitel 23 Årsredovisning och analys.
Kapitel 12 VALUTAMARKNADEN.
Internationell Ekonomi
Få ut mer av ditt sparande
TID OCH RESURSALLOKERING
Skogsbarometern är en årlig rapport om det ekonomiska läget i familjeskogsbruket 750 skogsägare har av Sifo intervjuats under september månad och undersökningen.
Fastighetsbyrån Konjunkturundersökning Oktober 2012.
Samhällsekonomi Del 1.
Fastighetsrelaterade index Vad tänker ni på ?. ALLMÄN INFORMATION OM OMSÄTTNINGEN PÅ FASTIGHETSMARKNADEN OCH OM PRISER OCH PRISUTVECKLINGEN PÅ FÖRSÅLDA.
Linköpings universitet
Centrala Gränsvärdessatsen:
Ekonomisk information och extern redovisning
Betydelsen av transparens för tillväxt i Europa Lars Oxelheim, Institutet för Näringslivsforskning och Lunds Universitet Presentation vid seminariet Sambandet.
Företagsfinansiering och värdering
Linköpings universitet
Strategisk ekonomistyrning: Föreläsning Professor Fredrik Nilsson Linköping
BEDÖMNING AV RÄNTERISKER MED GAP- OCH DURATIONSANALYS
Företag.
Scenarioutvärdering för Investering i O2 Underlag för beslut framtaget av Viktor Hellman efter samråd med Joakim Brendler.
Riksbankschef Stefan Ingves Inledning om penningpolitiken Riksdagens finansutskott 23 februari 2012.
Lektion 3 - Investera Ung Privatekonomi. Initiativtagare och huvudsamarbetspartners Samarbetsföretag.
Presskonferen s 20 januari Stark konjunktur, låg men stigande inflation Något starkare tillväxt i omvärlden Något starkare tillväxt i Sverige Ökad.
Presskonferen s 26 okt God konjunktur och stigande inflation Stark tillväxt i omvärlden och i Sverige Tydlig förbättring på arbetsmarknaden Utlåning.
Penningpolitiskt beslut oktober Reporäntan höjs med 0,25 procentenheter till 4 procent Räntan behöver höjas ytterligare något det kommande året.
Samhällekonomi.
6. Risker och långsiktigt sparande
Företagsvärdering och företagsarrangemang Del III.
Företagsfinansiering och värdering
Varför beter sig ekonomin som en berg- och dalbana?
Vice riksbankschef Martin Flodén Penningpolitiska överväganden i en ovanlig tid SEB, Västerås 7 oktober 2015.
Den Svenska bostadsmarknaden – En bubbla som håller på att spricka?! Oslo 14 oktober, 2015 Mats Wilhelmsson.
1 Makroekonomi med tillämpningar Föreläsning 7: Penningmängd, Inflation och Sysselsättning.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Vad är risk?  Avkastningsrisk  Kapitalrisk  Kapitalhantering Riskspridning innebär att man gör sina placeringar i olika tillgångsslag med olika risker.
1 Optionerr 9  NU ◦ Avtal ◦ Leverans ◦ Betalning.
Nederman Kvartal 1, 2014 Sven Kristensson, CEO Stefan Fristedt, CFO.
Räkna ut resultat Intäkter − Kostnader = Resultat.
Block 4&5 – Finansiella instrument derivat allmänt och terminer Finansiella instrument, kapitalmarknad och kapitalförvaltning Göran Nirdén och Jonas.
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Optionskola grundkurs
Aktieskola.se.
Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet
HITTA KURSVINNARE – PRAKTISK HANTERING
Aktieskola för kvinnor?
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Hitta Kursvinnare? Vad bestämmer marknadens riktning?
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Presentationens avskrift:

Linköpings universitet Öystein Fredriksen Linköpings universitet 0707-715313 oysfr@eki.liu.se

Pengars tidsvärde

Ett exempel Du har vunnit rättigheten att överföra svenska cupfinalen i TV! Kostnaden för rättigheten är 150 Mkr, som måste betalas direkt. Inom 3 månader måste du arrangera kameror, personal osv till en kostnad av 360 Mkr. Om 4 månader får du betald från annonsörer lika med 600 Mkr. Priset på en krona om 3 månader är 90 öre och 85 öre om 4 månader. Du blir erbjuden att sälja rättigheten för 60 Mkr, skall du göra det?

Effekten av diskontering

Kinesiska tecken för risk På svenska är risk ’möjligheten att något oönskat skall inträffa’. På kinesiska består risk av begreppen ’fara’ och ’möjlighet’.

Risk justering Risk kontra osäkerhet

Kapitalmarknadslinjen

Risk

Sambandet mellan risk och avkastning

Volatiliteten i Sverige 1987-2004

Varför har volatiliteten ökat? Ökad handel och flera aktiespekulanter Ökad riskbenägenhet och flockbeteende Problem med att värdera enskilda aktier Ökat nyhetsflöde Förändringar i räntor och kassaflöden Optionshandelns inverkan Ökad företagsspecifik risk

Avkastningskravet Ett av de mest centrala delarna av företagsvärdering. Det finns två intressenter: långivare ägare

Avkastningskravet Vi tänker oss att vi har tre olika företag, i tabellen betecknat A, B och C. Vi antar att samtliga tre företag har samma fria kassaflöde år 1, nämligen 2 MSEK. Under år 2 räknar analytiker med att omsättningen kommer öka med 20 %. Därefter avtar tillväxten linjärt till och med år 5. År 5 och framåt i all oändlig framtid antas tillväxttakten bli 5 %.

Avkastningskravet bestäms i huvudsak av: Det allmänna ränteläget Risk Den allmänna marknadssituationen Kapitalstruktur

CAPM ri = aktiens avkastning rf = riskfria räntan (statsskuldsväxlar, statobligationer) rm = marknadsavkastningen β= aktiens betavärde (risk)

Antagande kring CAPM Alla investerare förväntas handla rationellt Alla investerare har lika förväntningar om risk och avkastning Alla investeringar har samma tidshorisont Alla investerare har tillgång till samma information Obegränsade möjligheter till in- och utlåning till riskfri ränta Inga skatter eller transaktionskostnader föreligger Möjlighet till blankning Tillgångarna är likvida, fullt delbara och tillgångsmassan är fixerad.

Vilken risk skall vi ha betald för?

Argumentet Riskfria räntan, som är den säkra placeringen Riskpremien, som är räntan för den extra risken för att gå in på en osäker aktiemarknad relativt den säkra obligations marknaden Betavärdet, som mäter den relativa risken hos enskilda aktier kontra aktiemarknaden totalt sett.

Ett exempel: Sectra januari 2003 En säker placering är statsskuldväxlar eller statsobligationer; 3,61% resp. 4,70% Läroboken säger riskpremie på 6,97% Regressionsanalys av Sectra gentemot SAX ger ett betavärde på 1,29.

CAPM Sectra januari 2003

Aktiemarknadslinjen utifrån vårt argument

Beta Beskriver risken i finansieringsteoretiska modeller: beta mäter eller uppskattar den extra risken till en diversifierad portfölj beta mäter den relativa risken till en tillgång

Regressions beta (Sectra) Vilka data skall ingå i regressionsanalysen Problem med standardavvikelsen Problem med att företag ändrar inriktning

Riskpremie Generell Marknadsriskpremie Små företags (Small Stock) riskpremie Företagsspecifik riskpremie.

Generell riskpremie Varianser i den underliggande ekonomin. Riskpremien vill vara högre i ekonomier som är mer volantila, dvs. att länder som kan klassas som ”emerging” – hög tillväxt, hög risk – vill ha högre premie. Politisk risk. Riskpremien vill vara högre i ekonomier där risken för politisk instabilitet är stor. Strukturen på marknaden. Det finns vissa marknader där riskpremien för att investera i aktier vill vara låg p.g.a. att företagen som är listade i dessa länder är stora, diversifierade och stabila (Tyskland och Schweiz är två bra exempel). Generellt kan sägas att ju mindre företagen är och ju högre risk ju högre riskpremie vill det vara.

Aritmetisk eller geometrisk

Aritmetisk eller geometrisk År Intäkter 1998 22 245 1999 27 037 2000 27 973

Aritmetisk eller geometrisk Det geometriska medelvärdet är alltid lägre eller lika med det aritmetiska Ju större varianser i serierna, ju större skillnad blir det mellan de två medelvärdena. Eftersom svängningarna i avkastningen på aktier är högre än räntor vill vi också få ett större skillnad mellan medelvärdena på aktier relativt räntor. För en given tidsperiod, är det geometriska medelvärdet oberoende av längden på intervallen på observationerna. Det aritmetiska tenderar däremot att stiga om intervallen på observationerna sjunker. Skillnaden mellan geometrisk medelvärde för två serier är inte identisk med den geometrisk medelvärdet på skillnaden. Sambandet gäller dock alltid för det aritmetiska medelvärdet.

Historiska riskpremien Amerikanska marknaden Svenska marknaden

Glöm Brealey & Myers

Riskpremien för olika länder i perioden 1970 - 1996

Implied equity riskpremie Detta är den enklaste modellen, sedan kan vi lägga upp analysen som en prognos över utvecklingen. Vi får då en riskpremie på 4,1.

Riskpremien i Sverige våren 2003 Jag förordar att från en historisk analys använda den längst tidsperioden som vi kan få fram. I vårt material blir det tidsperioden mellan 1919 och 2002. Vi bör använda avkastningen på långa statsobligationer samt det geometriska medelvärdet. Vilket ger en historisk riskpremie på 3,1 %. Den framräknade framtids orienterade riskpremien kom vi fram till var 4,1 %.

Marknadens riskpremie

Idag - oktober 2006 Efter genomgång av mängder av företagsanalyser verkar de flesta använda en riskpremie mellan 3,5 % till 4 % idag. ABG SC - 3,5 %, Handelsbanken - 4 %.

Småföretagspremie

Företagsspecifik riskpremie Koncentrerad Kundbas, det vill säga beroende av ett fåtal kunder Beroende av fåtal personer eller litet management Risken att lagstiftningen påverkar resultatet negativt Branschens risk speglas inte i Betamåttet Mindre än det minsta företaget som ingick vid beräkningen av småföretagsriskpremien Intäkterna varierar mycket år till år Kraftig konkurrens (nuvarande eller kommande) Beroende av fåtal leverantörer Produkter/Produktion medför miljöproblem Företaget är inte diversifierat vad gäller: Produkter Geografiskt läge

Justering av riskpremien

Justering av riskpremien forts.

Justering av riskpremien forts.

Riskpremium i olika länder Länder Riskpremie Emerging markets med politisk risk 8,5% (Sydamerika, Östeuropa) Emerging markets 7,5% (Asiatiska länder förutom Japan och Mexico) Utvecklade länder med ”breda börslistor” 5,5% (USA, Japan, UK) Utvecklade länder med smala börslistor 4,5 – 5,5% (Europeiska länder förutom Tyskland och Schweiz) Utvecklade länder med smala listor och stabila ekonomier 3,5 – 4 % (Tyskland och Schweiz)

Max och min avkastningskrav Sectra januari 2003 Beta 0,99 vs. 2,70 Riskpremie 3,10 vs. 6,97 Riskfria ränta 3,61 vs. 4,70 3,61 + 0,99 * 3,10 = 6,68 4,70 + 2,70 * 6,97 = 23,52 Med i övrigt identiska antaganden ger det kursmål mellan 118 kr och 26 kr, kursen var 44 kr.

Riskfria räntan Skall vi använda 3 månaders statsskuldsväxlar? - varför inte 1 månads statsskuldsväxlar? Skall vi använda 10 års statsobligationer? Eller skall vi använda….?

Långivarnas avkastningskrav Företagets skuldränta Lånens effektiva löptid Företagets kreditvärdighet