NORSKA.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Språklig variation i sverige
Advertisements

Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Nordiska språk, Danska.
Cuba.
(CC BY 2.0)
NORSKA.
Geografi Om Jordklotet.
Ett bildspel med lite fakta om de nordiska länderna.
Urgermanskaurnordiskavästnordiskafornnorskafornisländskafornfäröiskaöstnordiskafornsvenskaforndanskavästgermanskaöstgermanska.
NORSKA.
Grönlands språk Grönländska är ett eskimåiskt-aleutiskt språk som också är besläktat med inuitspråket i Kanada och har talare.
Nordiska språk.
I Sverige talar vi svenska?
Skillnad mellan norska och svenska språket
Norge.
SPRÅKHISTORIA.
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
Grej Of The Day de nordiska språken.
Våra grannspråk HUNDE I SNOR
Finska.
Metodistkyrkan.
Nordiska språk 1.
Nordiska språk.
Nu lär vi oss lite om likheter och skillnader mellan språken!
MINORITETSSPRÅK.
Ledtråd Dagens datum.
16/12-14
Isländska.
DANMARK.
Danmark Nordens minsta land.
Våra grannspråk HUNDE I SNOR
Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
google. se/search
Isländska.
Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14
Äskekärrsskeppet Anna Larson.
Dialketer.
Island laender-och-faeroearna-groenland-och-aaland/fakta-om-island
Svenska, norska, danska, isländska, färöiska (- inte finska! )
Svenska språket.
Våra grannspråk HUNDE I SNOR
Norge Bild tagen från clipart.
Sverige Sverige är ett stort land jämfört med många andra länder i Europa. Det är det största landet i Norden. Sverige är ett avlångt land. Det är mer.
Island.
NORSKA.
Norge.
Nordiska språk 1.
Dialekter i Sverige Så här säger läroplanen: ” Eleven ska kunna föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan”
Norra Europa.
Språkhistoria 3.
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
Språksituationen i Sverige och övriga Norden
Svensk språkhistoria Runsvenska (ca år ).
Språk så in i NORDEN Nordiska språk – är en gemensam beteckning för den nordgermanska undergruppen i den indoeuropeiska familjen: danska, svenska, norska,
Ungdomars kunskaper om Norden En enkätundersökning till svenska elever i årskurs 9 hösten 2008.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Språkbruk genom tiderna
Svenska språkets historia
Svenska språkets historia
Svenska språkets historia
Svenska språkets historia
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
                  Det svenska språket  Bildkälla: Marie Söderman 
Finska som minoritetsspråk
Språk Elevröster.
Svenska språkets historia
Danska.
Vite krist & kristna kungar
Dialekter.
Presentationens avskrift:

NORSKA

Språkets utveckling från urnordiska/fornnordiska fram till idag. På vikingatiden uppe i Norr pratade man Fornnordiska. Det fanns tre olika dialekter. Fornöstnordiska = Sverige och Danmark Fornvästnordiska = Norge, Island och Färöarna Forngutniska = Gotland Under åren har länderna format ett eget språk och dialekt.

Fakta kring talare av språket, tex hur många som talar språket. Det är c. 5 miljoner människor som pratar Norska Det är c. 5 miljoner som är norska.

Norska i skolan I skolan får eleverna välja vilken slags norska de ska prata. De kan välja på ”bokmål” & ”nynorska”. 90% av eleverna väljer att prata ”bokmål”. 10% av eleverna väljer att prata ”nynorska”.

Konsekvenser med Norsk Skola Alla läroböcker behövs tryckas på båda språken.

Skillnader/likheter med Svenska Jämfört med Sverige, Danmark mm lyckats bevara en del av det gamla språket. Både Svenska och Norska härstammar ifrån Fornnordiska Det är lättare och förstå Norska än Finska och Danska

Övrigt Harald V I trehundra år tillhörde Norge Danmark Från år 1814 – 1905 hade Sverige och Norge en union Huvudstaden i Norge är Oslo Parlamentarisk demokrati Norges kung heter Harald V (Harald den femte) Den 25 Juli 2011 skedde en hemsk sak ute på Utøya, 69 ungdomar dödades av Anders Breivik.

Källor http://sv.wikipedia.org/wiki/Norge http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_l%C3%A4nder_efter_folkm%C3%A4ngd http://sv.wikipedia.org/wiki/Ut%C3%B8ya http://sv.wikipedia.org/wiki/Norges_historia http://sv.wikipedia.org/wiki/Terrorattentaten_i_Norge_2011 https://www.flickr.com/photos/carloalessio77/6208119414/in/photolist-asAeBC-3ge3j2-dPK98d-dPK91f-ci2dtN- ci2eih-ci2cub-ci2dM3-ci29HC-dPK95d-ci2aRs-ci28Tw-ci2ezj-ci2cJU-ci2e35-ci2dfb-ci29Yb-jEzKK1-ci2aBy-ci29qY- ci2agd-c2qpHd-8vFXE9-bAWspc-dPDwjn-dPDwgH-dPK9bY-dPDvSD-dPK9po-dPDvVH-dPDwdH-dPDvQF-hJAMhj- hJAFXF-hJBznq-hJBdin-hJzTff-hJChkM-9Jzp5V-9qLe4i-9mrouu-bos4XG-bos53m-8RTGD9-asaaZV-atkf5c-4Qywpc- avJrSj-7GcMKU-5UFUck/