Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ett bildspel med lite fakta om de nordiska länderna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ett bildspel med lite fakta om de nordiska länderna."— Presentationens avskrift:

1 Ett bildspel med lite fakta om de nordiska länderna.
Välkommen Norden Ett bildspel med lite fakta om de nordiska länderna.

2 En del av Europa. Norden Det bor ca. 24,7 miljoner människor i Norden.
Länderna som tillhör Norden är Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge och Sverige. Färöarna och Grönland är en del av Danmark. Åland är en del av Finland.

3 Danmark Gorm den gamle räknas som Danmarks förste regent. 910-958
Stadsvapen

4 Danmark Landet är en Monarki
Margarethe II av Danmark heter den nuvarande regenten. Danmark är halvön Jylland och 443 öar, som är bebodda. Köpenhamn, Danmarks huvudstad ligger på Själland. Landet är medlem i EU, FN, NATO och OECD. Kända danskar är t.ex H-C. Andersen, Bille August, Tycho Brahe, Lars Ullrich, Karen Blixen. Danmark är med i EU, men inte i EMU. Danmark har 5,5 miljoner invånare, de flesta talar danska.

5 Färöarnas historia vet man inte så mycket om.
Irländska munkar använde Färöarna som eremitboningar under 600- och 700-talet. Nu tillhör de Danmark. Stadsvapen

6 Färöarna Färöarna är självstyrande sedan 1948.
De är inte med i EU, trots att Danmark är medlem. Färöarna består av 18 öar. Det bor drygt människor på Färöarna. Huvudstaden heter Torshamn. De har egna frimärken.

7 Grönland Ungefär 2500 f.Kr. bosätter sig indianer på
I slutet av 800-talet hittar Gunnbjørn viking ön och ger den namnet Gunnbjørnland. Hundra år senare får den får den namnet Grönland av Erik Röde. År 1000 kom de första Inuiterna. Stadsvapen

8 Grönland Grönland är världens största ö.
Var fram 1814 till norsk koloni, sedan blev det en dansk koloni. Det blev en del av Danmark 1953. De är inte med i EU trots att Danmark är medlem. Huvudstaden heter Nuuk. Det bor drygt människor där. Det är stora temperatur skillnader på Grönland, sommaren vid kusten kan det bli +20°C och vintertid på inlandsisen går temperaturen ned till –70 °C.

9 Finland tillhörde Sverige
i mer än 700 år. Stadsvapen

10 Finland Landet är en demokratisk republik.
Det leds av en president. Tarja Halonen är den nuvarande presidenten. Hon blev omvald 2006. Finland blev självständigt 1917, den 6 december. Finland kallas för ”De tusen sjöarnas land”. Huvudstaden heter Helsingfors. Det bor 5,2 miljoner människor i Finland. Kända finnar är t.ex. Alvar Aalto, Eino Leino, Alexsis Kivi. Många ”krigsbarn” sändes till Sverige under vinterkriget och fortsättningskriget.

11 Åland Det var människor från väst som koloniserade Åland för ungefär 6000 år sedan. Stadsvapen

12 Åland 1809 hamnade Åland under Finland, men behöll det svenska språket. Åland är sedan 1921 självstyrande med egen lagstiftnings-behörighet i och med detta kan Åland liknas vid en självständig stat. Människor som inte är ålänningar får inte äga någon fast egendom på Åland. Åland består av ca öar, där bor ungefär människor. Mariehamn är Ålands enda stad. Åland är medlem i EU.

13 Island Stadsvapen I mitten av 800-talet upptäckte en norrman vid namn Naddod Island. Floke viking sägs vara den som gav Island dess namn.

14 Island Man anser att Island är den äldsta ännu ”levande” demokrati.
Det blev en självständig republik 1944. Det styrs av en president vid namn Ólafur Ragnar Grímsson. Dess huvudstad heter Reykjavik. Det bor ca människor på Island. Att flyga är det bästa sättet att resa på Island. Island är bl.a. känt för sina hästar och sin vulkan. Är inte medlem i EU.

15 Norge Stadsvapen Norge blev ett kungarike under 1000-talet.
Den förste regenten hette Olav Haraldsson. Norge styrde då bl.a. över Island och Grönland.

16 Norge Norge tillhörde Unionen fram till 1905, då blev det självständigt. Norge är en monarki med en regering utsedd av parlamentet. Konungen över Norge är Harald V. Norges havsbotten, ute i Nordsjön, är rik på olja. 2004 hamnade Norge som tredje land av oljeexport i världen. Det bor ca 4,5 miljoner människor i Norge. Kända norrmän är t.ex. Henrik Ibsen, Thor Heyerdal, Edvard Grieg, Sigrid Undset. En hel del svenskar arbetar i Norge. Under andra världskriget ockuperade tyskarna Norge.

17 Sverige Stadsvapen De ursprungliga människorna i Sveriges norra delar kom från början österifrån, medan de södra delarna befolkades av människor söderifrån.

18 Sverige Sverige är en monarki, konungen är Carl XVI Gustaf. Konungen har ingen makt, det är mest en formell monarki. Sverige är en representativ demokrati. Karl VII Sverkerson är Sveriges första (bevisade) konung. Hans regeringstid var mellan Sveriges ursprungsbefolkning är samerna, folket i norr. Huvudstaden heter Stockholm. Det bor drygt 9miljoner människor i Sverige. Kända svenskar är t.ex. Astrid Lindgren, Carl von Linné, Alfred Nobel, Gustaf Dalén, Tage Danielsson. Sverige är med i EU men inte i EMU.

19 Källor http://www.norden.org http://sv.wikipedia.org
Sveriges regenter ~ från forntid till nutid, Lars O. Lagerqvist, Norstedts

20 Att göra Bukgkjbuig.knb.likhyo.öbjliyhöp-puio-gbk.öf


Ladda ner ppt "Ett bildspel med lite fakta om de nordiska länderna."

Liknande presentationer


Google-annonser