Miljömål: Levande sjöar och vattendrag

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
1.Begränsad klimatpåverkan – MYCKET SVÅRT ATT NÅ •De globala utsläppen av växthusgaser måste minska med 50–70 -procent till år 2050 jämfört med 1990, och.
Advertisements

Hav i balans samt levande kust och skärgård Hur når vi målet?
Teckenförklaring JA: Miljökvalitetsmålet nås med i dag beslutade styrmedel och med åtgärder genomförda före NÄRA: Miljökvalitetsmålet är nära att.
Tillägg till översiktsplanen •Tillägg kan göras för t.ex. en planeringsfråga som tidigare inte har tagits upp i översiktsplanen. •Genom tillägget görs.
Välkomna! Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Björn Sjöberg, Åtgärdsavdelningen.
Når vi miljökvalitetsmålen till 2020*?
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Teckenförklaring JA: Miljökvalitetsmålet nås med i dag beslutade styrmedel och med åtgärder genomförda före NÄRA: Miljökvalitetsmålet är nära att.
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
MILJÖ.
Fosfor och miljömålen Ingen övergödning
Miljö.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Sveriges lantbruksuniversitet Fortlöpande miljöanalys Historik FoMa 1992: ”Långsiktig uppföljning av naturresursernas tillstånd” (anslagsframställningen)
Biologisk mångfald.
Miljömål och klimatstrategi
Vattenförvaltningens kvalitetsfaktorer som indikatorer i miljömålsuppföljningen Smidigt uttag från en databas: VISS Ingen ytterligare bearbetning av materialet.
Ekologisk succession.
Levande skogar.
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Strategi för biologisk mångfald
Hållbar utveckling.
1. Begränsad klimatpåverkan
Regional uppföljning och bedömning av Levande skogar 2014
Hållbar Utveckling Vad är det?.
Ekosystem Ekosystem.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Sigtunastiftelsen 17 maj 2006
1 Regional bild av vatten- och avloppssituationen i omvandlingsområden Bernhard Jaldemark Andreas Egbäck Martin Bunn Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Jordbrukspolitikens stöd till anläggning och restaurering av våtmarker
Göteborgs arbete med ett hållbart transportsystem.
1. Begränsad klimatpåverkan
1. Begränsad klimatpåverkan
Höstträff 2014 Christoffer Johansson, Bygg- och miljönämnden Assar Johansson – han som gör det! Martin Storm, Torsås kommun Medlemsföreningarna om vass-slåtter.
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Försurning.
Miljö - nationellt och internationellt
Nationell utvärdering 2015 Tre fokusområden av stor vikt näringslivets miljöarbete hållbar konsumtion hållbara städer.
LEVANDE SJÖAR OCH VATTENDRAG
FOMA-program Sjöar och vattendrag Mats Wallin koordinator Temadag 14 nov 2007: Fortlöpande miljöanalys - nuläge och visioner om utvecklingsvägar.
Miljömålen och förorenade områden
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - målmanual för uppföljning
Reningsmetoden Naturlig försurning av våra sjöar och vattendrag
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
FÖRSURNING I molnen bildar svavlet och vattnet svaveldioxid och ibland svavelsyra I röken från industrin finns det svavel-föreningar. Det sura regnet faller.
Film.
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
MILJÖKVALITETSMÅL OCH PRECISERINGAR De sexton miljökvalitetsmålen och det miljötillstånd som ska nås förtydligas genom ett antal preciseringar.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Parallellt seminarium Ett rikt växt- och djurliv – introduktion  Vad har hänt hittills & vad händer härnäst?  Vad är miljömålet Ett rikt.
Miljömålen Linda Tollemark
Foto: Eskil Birkne Foto: Michael Ekstrand Foto: Foto: Michael Ekstrand.
Myllrande Våtmarker.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Kerstin Lundin-Segerlund Miljömålsarbete i Norrbotten Jörgen Naalisvaara ”Norrlandsmöte”, Umeå 19 oktober 2011.
Sveriges miljökvalitetsmål
Hälsa i Miljömålen? Hälsofrågor, en självklar del av miljöarbetet? Området hälsa i den fördjupade utvärderingen av de svenska miljömålen 2007.
– levnadsmiljöer försvinner
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Nya regionala miljömål för Västra Götaland. Miljömålsarbetets styrgrupp (Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och VGR) har beslutat att vi behöver regionalisera.
LEVANDE SKOGAR Om skogsindustrins arbete med biologisk mångfald.
Trafikens betydelse för att nå miljömålen Fredrik Holm RUS/Länsstyrelsen i Värmland.
Miljömål och klimatstrategi
Naturvårdsarbetet i Skåne
Miljö Ekonomiska Sociala
Smidigt uttag från en databas: VISS
Miljömålen består av tre slags mål
Miljömålen består av tre slags mål
Presentationens avskrift:

Miljömål: Levande sjöar och vattendrag Sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara, och deras variationsrika livsmiljöer ska bevaras. Naturlig produktionsförmåga, biologisk mångfald, kulturmiljövärden samt landskapets ekologiska och vattenhushållande funktion ska bevaras, samtidigt som förutsättningar för friluftsliv värnas. Inriktningen är att miljökvalitetsmålet ska nås inom en generation.

Når vi miljömålet? Medvetenheten ökar. En förutsättning är att de areella näringarnas hänsyn till naturmiljöer efterlevs. Problem: även resurs för fiske, friluftsliv, kulturmiljö och vattenkraft. De juridiska och praktiska förutsättningarna är komplicerade.

Når vi målen? Åtgärdsprogram för hotade arter: mer hittar du under: http://miljomal.nu/nar_vi_malen/miljomalen/mal8.php för hotade eller missgynnade arter eller biotoper där extra resurser krävs för artens/-biotopens bevarande i Sverige. fungerat som ett vägledande dokument

Naturvårdsverket lista för kandidater till åtgärdsprogram

Skyddade sjöar och vattendrag i Sverige

Skyddade sjöar och vattendrag i Östergötland

Eutrofierring Övergödning det största hotet i uppodlade slätt- och kustområden. I de gröna områdena har flertalet sjöar en totalfosforhalt överstigande 25 µg/l. dvs eutrofa sjöar.

Fosfor: via gödsel

Kväve: via gödsel

Övergödning via avlopp/reningsverk

Reningen är olika i kust- resp inland.

Vattenkraft lokalt och regionalt kan utslagning av arter skett på nationell nivå är det mycket få arter som hotas enligt de studier av Artdatabanken Förändringarna har varit till stor nackdel för fiskbestånden och annan strömlevande flora och fauna.

Andel försurade sjöar 1990 Försurning 50 till 70-talet. Därefter stabiliserats på hög nivå. På 1970-talet hade ca 25 000 av Sveriges drygt 90 000 sjöar blivit så sura att endast försurningståliga växt- och djurarter kunde överleva där. Minst 17 000 borde ha varit betydligt mindre sura och mer artrika innan det sura nedfallet började påverka dem. 20 % av sjöar berörda men däremot 10% av sjöarealen ty större sjöar mindre påverkade

Miljögifter i insjöfisk.1996-98 PCB och DDT mer i söder där det varit större utsläpp HCH (bekämpningsmedel) och HCB (tillverkning/förbränning) är mer flyktga därav mer jämnt

Exempel på hotad art Storlommen. I tusentals år har lommen häckat i våra klara sjöar och tjärnar. I dag ljuder lommens vemodiga lockrop alltmer sällan. Stor- och smålom hotas av kvicksilver från försurade sjöar, vattenregleringar och våtmarksdikningar. Det rörliga friluftslivet har blivit ett ytterligare hot. En häckande lom lämnar boet när den känner sig hotad och äggen blir ett lätt offer för andra fåglar. SNF har spec program