Www.sodertalje.se 1 60 procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Framgångsfaktorer för tillgänglighet
Advertisements

Tips när du planerar måltider
Regeringens satsning på de mest sjuka äldre
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
NULÄGE VÅREN RESULTAT I KORTHET – EFFEKTMÅLEN FÖR 2013 MÅLRESULTAT TÄCKNINGSGRAD 60 % av registren >80 % 67 % ÖPPENHET Alla med över 80 % täckning.
Om samarbetet Syfte LRF och ICA arbetar tillsammans för att möta konsumenternas efterfrågan på mat producerad av svenska råvaror samt tydliggöra de mervärden.
Välkommen till Arbetslagsutveckling inom ramen för entreprenöriellt lärande Mål: Ökad medvetenhet om vilka behov ert arbetslag har, för att utvecklas.
Bredbandskartläggning 2011 • Bredbandskartläggningen mäter tillgången till bredband där vi bor och arbetar. • Teknikerna som mäts är fiber, kabel-tv-nät,
Handlingsplan disposition
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
LRF Kött Mål och strategier med sikte på 2020
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING 60 % eko i Landstinget... utopi eller möjlighet? Försörjningschef Mia Kling
Skolmatsakademin Hösten 2010 och framåt Skolmatsakademin Hösten 2010 och framåt.
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
Landstingsdirektörens ledningsstab Landstingsdirektörens ledningsstab 2 Vem är jag? 62 år ( nästan ) Sambo sedan 35 år tillbaka, en utflugen.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Handel i världen - varför då?
25-30% av världens mat produceras direkt för slaskhinken.
Ungdomsdialog Alfta 12 maj. LUPP 2010 Vad är LUPP? Hur ska vi få länets högsta svarsfrekvens? Vad gör elevråden? Information från respektive elevråd U-råd.
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
1 Landstinget Blekinge - en behovsstyrd hälso- och sjukvård - Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Målet för.
1 EVENTUELL VINJETT Ungdomscentrum Södertälje U C Utredningscentrum Myndighet SIG Social Insatsgrupp LuL-modellen “Jag N.N. lovar och.
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Lokala miljömål och nationellt stöd Resultat av SKL:s enkät och djupintervjuer 2011 och 2012 Kerstin Blom Bokliden, SKL Miljömålsdagarna den maj.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
1 Elevenkäten Elevenkäten Föräldraträff 2010 Järna 30/
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
1 EVENTUELL VINJETT Södertäljes Lotsfunktion.
Viktiga händelser Förstärkning Tillsättning av miljösamordnare 50% nov Tillsättning av folkhälsosamordnare 50% feb Uppdrag Undersöka,
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
Välkomna till Utbildning om KRAV och ekologisk produktion
Dagens bruknings- praxis Vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Greppa Näringen.
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Tillgänglighet sommaren 2011 Vårdgarantin Lagstadgade tidsgränserna 0,7,90,90 dagar Kömiljarden kronor fördelas minst 70 procent av patienterna.
Mänskliga rättigheter och Naturresurser Kampanjtema :
1 EVENTUELL VINJETT Södertälje kommun basfakta invånare Traditionell arbetarstad Stora arbetsgivare är - Scania - Astra - kommunen.
Medvetna skolmåltider
Märkning och symboler.
Tre prioriterade miljöområden Effektivare energi- och transportanvändning Resurssnålt och giftfrittVärna mark och vatten.
Landsbygdsutveckling i Västmanland Västerås slott.
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Kost för idrottare.
Maten och måltiden ur ett samhällsperspektiv
VÄLKOMNA!. ”VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL.”
PSYNK- projektet Samverkan för barn och ungas psykiska hälsa 1 april 2015 Jessica Lindskog Processledare PSYNK-projektet.
Varför Matråd? Elevernas inflytande/delaktighet/påverkan ( KF prioriterat mål) Matråd/ Elevråd i varje skola Ett bra sätt och enkelt forum där vi kan ta.
Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum
{ Ekonomiska system Olika sätt att försöka styra samhällets ekonomi.
Adress: Konstantine's AB Skånegatan STOCKHOLM Telefon:
Författare/presentation 1 Esbo caterings MILJÖPROGRAM 2013.
Minska matavfall i skolorna
VEGA Mer vegetariskt och mindre matsvinn i skolor genom samarbete och elevinflytande Miljöombudsträff Christina Breding, miljösamordnare.
Vad gillar du att äta? Vad gillar du inte?
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck Vill du ha mer…
PROJEKT MATSVINN.
SWOT-analys av affärsområde grundskola
Vad kan man äta eller dricka?
Serviceförvaltningen
Näringslivsutveckling &offentliga måltiden
Sammanställning enkät matdistribution 2018
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
REKO = Relationsmat! I REKO-ringen skapas relationer mellan de som föder upp och odlar vår mat och de som sen tillagar och äter den. REKO står för Rejäl.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet?

2 EVENTUELL VINJETT Nuläge övergripande 50% ekologiska livsmedelsinköp på kommunens skolor Alla kök är KRAV-certifierade Ökat utbud av antal maträtter till lunch/middag Minimal användning av hel och halvfabrikat Maximal användning av kött producerat i linje med svensk lagstiftning ( 71%) Minskad köttkonsumtion med 9% mellan 2009 och Alla bananer/kaffe/te och kakao rättvisemärkta inom Kostenheten ( ca 90% kaffe/bananer 100% te) Inga transfetter GMO-fritt

procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet? Östersjövänlig mat-konceptet God och hälsosam och smaklig mat Mer ekologiskt odlat Mer lokalt producerat i säsong Mindre kött, mer grönsaker och fullkorn Mindre svinn

procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet? Ramar och verktyg för att nå målet: 1.Politiska mål – Kostpolicy, med kompletterande mätbara mål som följs upp 2. Måltidsorganisation med centraliserad styrning men med en decentraliserad produktion 3. Kompetens i måltidsfrågor – styrning – tillagning – servering 4. Fungerande ramavtal

procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet? ”Södertälje kommun fick 2011 Hedersutmärkelsen för ambitiösa mål inom matområdet av Världsnaturfonden WWF.”

procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet?