procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet?
2 EVENTUELL VINJETT Nuläge övergripande 50% ekologiska livsmedelsinköp på kommunens skolor Alla kök är KRAV-certifierade Ökat utbud av antal maträtter till lunch/middag Minimal användning av hel och halvfabrikat Maximal användning av kött producerat i linje med svensk lagstiftning ( 71%) Minskad köttkonsumtion med 9% mellan 2009 och Alla bananer/kaffe/te och kakao rättvisemärkta inom Kostenheten ( ca 90% kaffe/bananer 100% te) Inga transfetter GMO-fritt
procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet? Östersjövänlig mat-konceptet God och hälsosam och smaklig mat Mer ekologiskt odlat Mer lokalt producerat i säsong Mindre kött, mer grönsaker och fullkorn Mindre svinn
procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet? Ramar och verktyg för att nå målet: 1.Politiska mål – Kostpolicy, med kompletterande mätbara mål som följs upp 2. Måltidsorganisation med centraliserad styrning men med en decentraliserad produktion 3. Kompetens i måltidsfrågor – styrning – tillagning – servering 4. Fungerande ramavtal
procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet? ”Södertälje kommun fick 2011 Hedersutmärkelsen för ambitiösa mål inom matområdet av Världsnaturfonden WWF.”
procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet?