Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PTS Bredbandskartläggning
Advertisements

Folkhälsan i Sverige: Årsrapport 2012
Hastighetens påverkan på koldioxidutsläppen
Restauranger och service Våren 2005 T SHR: Leif Holmström Temo: Arne Modig, David Ahlin Datum:
Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 2012
Drankfoderstater till mjölkkor 30 kg ECM
Semesterekonomi 2012 Ingela Gabrielsson, Privatekonom
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
BENÄMNA lätta ord SPRÅKTRÄNING VID AFASIKg VIII
Projektföljeforskning
Eddie Arnold - Make The World Go Away Images colorées de par le monde Déroulement automatique ou manuel à votre choix 1 för dig.
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
Sidnummer1 Svensk utgivning 2011 enligt Dewey Hur blev det? Harriet Aagaard Olof Osterman.
UNIONEN - tillgänglighet under semestern 2014
Skånedatabasen & Region Skånes tillgänglighetsmodell
Karolinska Institutet, studentundersökning Studentundersökning på Karolinska Institutet HT 2013.
NyföretagarCentrums resultat 2013 NYFÖRETAGARCENTRUM – RESULTAT 2013.
Stora additionstabellen
Punktprevalensmätning av trycksår 2011, v.40 Resultat från landstingen
Bastugatan 2. Box S Stockholm. Blad 1 Läsarundersökning Maskinentreprenören 2007.
| Trycksår Kommun/Områdes-skillnader (inklusive könsdimensionen) Dennis Nordvall Statistiker/Datamanager,
Fastighetsbyrån Konjunkturundersökning Oktober 2012.
Stallmiljö och byggnadsåtgärder Falköping 23 april 2013.
Grundkursen Jordbruket och klimatet Pernilla Kvarmo, Torben Kudsk Jordbruksverket.
INFÖR NATIONELLA PROVET
Enkätresultat för Grundskolan Elever 2014 Skola:Hällby skola.
1 Alarik Sandrup Energipolitisk expert Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) Drivkrafter inom den internationella klimat- och energipolitiken.
Sveriges utrikeshandel (Andelar i procent) ImportExport EU (25) EFTA NAFTA Central- och Östeuropa Asien - Japan - Kina Övriga 59,9.
Finländarnas uppfattningar om äldrevården Kirsi Markkanen Utvecklingschef Tehy rf.
1 Vänsterskolan Debattartiklar. 2 Aktuell krok 3 Aktuella krokar 1. Direkt krok.
Stöd till Brottsoffer Första enkätinsamlingen februari :a årets svarsfrekvens på 83% 2:a årets svarsfrekvens 92% 3:e året %
Mat och klimat.
Hittarps IK Kartläggningspresentation år 3.
Från frukost till kvällsmål.
Sammanfattning mat och hälsa
Från Gotland på kvällen (tågtider enligt 2007) 18:28 19:03 19:41 19:32 20:32 20:53 21:19 18:30 20:32 19:06 19:54 19:58 20:22 19:01 21:40 20:44 23:37 20:11.
Arbetspensionssystemet i bilder Bildserie med centrala uppgifter om arbetspensionssystemet och dess funktion
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
ÖVERSLAGSRÄKNING.
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
Kväve Almedalen 2013 Johanna Sandahl, vice ordförande.
Greppa Näringen Medlemsundersökning, kvartal 1. 1.
/hp Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 2013 Övriga utgifter 0,81 md € Investeringar 4,70 md € Övr. verksamhetskostn. 0,79.
NYFÖRETAGARCENTRUM – RESULTAT RÅDGIVNINGEN NYFÖRETAGARCENTRUMS RESULTAT 2010  ANTAL BESÖKARE  KÖN  ÅLDER  BAKGRUND  TYP AV RÅDGIVNING.
Ekonomisk foderoptimering
Kouzlo starých časů… Letadla Pár foteček pro vzpomínku na dávné doby, tak hezké snění… M.K. 1 I Norrköping får man inte.
NYFÖRETAGARCENTRUM – RESULTAT RÅDGIVNINGEN NYFÖRETAGARCENTRUMS RESULTAT 2010  ANTAL BESÖKARE  KÖN  ÅLDER  BAKGRUND  TYP AV RÅDGIVNING.
Idrottsverksamhet 2010 i Motala kommun Omfattning totalt Största idrotterna Största flickidrotterna Största pojkidrotterna Jämställdheten inom olika idrotter.
Varumärket Luleå kommun
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Västra länsdelen mätperiod 2014.
Klimatet och tillväxten Fredrik Larsson Ekonomifakta.
När min dotter Christina föddes år 1971 fanns det 24 personer i yrkesverksam ålder per 80-åring och äldre. 1.
Arbetspensionssystemet i bilder Bildserie med centrala uppgifter om arbetspensionssystemet och dess funktion
Rådgivar- och Ordförandekonferens 18 – 20 maj LondonSt Giles/ St James´Court Ca 140 rådgivare, ordföranden och samarbetspartners.
RALS 2007 – Lite siffror mars anställda 50,2 % kvinnor 49,8 % män.
SDDB hösten 2003 Preliminära resultat Svensk Njurmedicinsk Förening Riksstämman Stockholm KG Prütz Verksamhetsområde Internmedicin Helsingborgs.
Enkätresultat för Grundskolan Föräldrar 2014 Skola - Gillberga skola.
UNIONEN – ALLMÄNHETEN OM EGET FÖRETAGANDE MINDRE MÄTNING I SYFTE ATT TITTA PÅ INTRESSET FÖR MENTORSKAP VID START AV FÖRETAG Kund: Unionen Kontakt: Åsa.
Medvetna skolmåltider
Smittspårarutbildning
Tre prioriterade miljöområden Effektivare energi- och transportanvändning Resurssnålt och giftfrittVärna mark och vatten.
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Räkna till en miljard 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13,14,15,16,17,18,19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, En miljard är ett.
Förskoleenkät Föräldrar 2012 Förskoleenkät – Föräldrar Enhet:Hattmakarns förskola.
Kartminne En serie bilder som ger övning av ”rutinen” Tänk på: –Vart är jag på väg? –Varifrån är kontrollen lättast att ta? –Vilken är sista säkra? –Förenkla.
Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Mätperiod – Margit Gehrke Flyckt Projektledare
Proteiner 10.3.
Presentationens avskrift:

Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014 Presentation of my self: Eva Fröman, I have been studying horticulture at the Swedish Agriculture University. I have a M Sc in Horticulture. Joined the organic ”sector” in the beginning av 1990 and started Ekomatcentrum together with some collegues in 1996. Since that I’m stucked in the organic sector – and I love it!

1 region 11 landsting 47 kommuner Totalt 59 st Ekomatsligan 2014 4:e året 1 region 11 landsting 47 kommuner Totalt 59 st

Ekomatsligan 2014 sponsras av

Klimatsmarta proteiner Mimi Dekker & Eva Fröman EkoMatCentrum 13 oktober 2014 Presentation of my self: Eva Fröman, I have been studying horticulture at the Swedish Agriculture University. I have a M Sc in Horticulture. Joined the organic ”sector” in the beginning av 1990 and started Ekomatcentrum together with some collegues in 1996. Since that I’m stucked in the organic sector – and I love it!

Köttets miljöpåverkan Matavtryck Växthusgaser Vattenåtgång

Matavtryck per person och år 2% 1% 2% 5% 75 % 6% 8 % En individs matavtryck, 4 000 m2/år = ½ fotbollsplan/person/år 50 % svenskt 50 % import Källa: Mat och klimat, Björklund, Holmgren och Johansson

Brasilianskt nötkött__ Växthusgaser från olika livsmedel, kg CO2e/kg produkt Brasilianskt nötkött__ Svenskt nötkött__ Källa, SIK 2011

Hur mycket kött äter vi per person och år i Sverige

Köttkonsumtion i Sverige 1990 – 27 kg 2000 – 41 kg 2013 – 49 kg* 2020 – 25 kg (SLV rek, 500 gr/vecka) 2050 – 10 kg (192 gr/vecka/pers) *Oräknat chark 23,4 kg och fryst 10,8 kg, SJV 2013 Källa: Jordbruksverket

13 kg 16 kg 16 kg 4 kg Källa: Jordbruksverket

Köttkonsumtionen i världen/person och år Källa: SJV, Rapport 2013:2 , Svenska matvanor och matpriser

Energi Varför behöver vi äta? För att vi ska kunna fungera behöver vi energi. Solen ger oss energi men vi kan inte tillgodogöra oss uv-strålarna direkt genom vår hud, utan vi behöver istället äta växter och djur. Efter som växterna kan omvandla solstrålarna i vår hud till energi och växtätande djur omvandlar gräs till protein (köttätande djur ytterligare proteinföda). Växterna bygger de energigivande ämnena: kolhydrater, fett och protein.

Energiprocent (E %) 25-40 E% fett (tidigare 25-35 E%) 45-60 E% kolhydrater (tidigare 50-60 E%) 10-15 E% protein Intag enligt NNR 2014 . Berätta om olika typer av kolhydrater resp fetter.

Energi och näring Antal kcal per dag i genomsnitt Kroppen behöver energi och näringsämnen för att fungera optimalt. Siffror enl LMV 2014. Behovet av antal kalorier varierar beroende på aktivitetsnivå. Här utgår vi från en medelhög aktivitetsnivå. Låg resp hög aktivitetsnivå innebär mellan 200 och 300 kcal lägre eller högre än dessa siffror.

Kött, fisk, ägg, mjölk, ost, baljväxter, sädeslag och nötter

Varför behöver vi protein ?

Aminosyror och pepider Styr en mängd olika funktioner i kroppen, t ex: Celldelning (DNA kopiering) Bildar även hormoner, enzymer och delar av immunförsvaret. PH balansen (syra-bas reglering) Muskeluppbyggnad Blodets koagulering 16 % av proteinet består av kväve. Växter omvandlar kvävet i jorden till protein. Protein byggs upp av 20 olika aminosyror (9 essentiella, dvs behövs via intag av föda). Syra-bas: De biokemiska processerna hos människa, liksom hos ryggradsdjur i allmänhet, kräver att pH-värdet i vätskan utanför cellerna är mycket nära 7,4 och i vätskan inne i cellerna 6,9–7,0. Samtidigt tenderar ämnesomsättningen (metabolismen) att förskjuta pH-värdena nedåt.

Hur mycket protein behöver kroppen ? (per kilo kroppsvikt) 0,75 g Normal vuxen (70 kg = 52,5 gr/dag) 2,2 g Baby 0-1 år 1,0 g Barn 1-14 år 1,0 g Individ med lågt energiintag Antal gram per KG kroppsvikt! Ökat behov vid kirurgiska ingrepp och sårläkning och feber. Även vid hård träning 1,2-1,4 uthållighet 1,4-1,8 styrketräning. Minskat behov vid njursjukdom och ev vid hög ålder.

Olika proteinkällor (andel per 100g)

Framtidens proteinkällor

FORNUDDEN

ENTOMOFAGI Att äta insekter- innehåller mycket äggviteprotein och mineraler. I dag r