Stort matsvinn men samtidigt undernäring ? Matprojekt i Hörby kommun tillsammans med Findus Special Foods Hösten 2012.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Läggdags - Om sömn hos barn med funktionshinder
Advertisements

LUSTFYLLDA MELLANMÅL för cancersjuka barn
Tidigare… From 2008: Projektanställd på kommundietist
”En barnstol är en utav stolarna runt bordet, ingen tron.”
Patientenkät sommaren -13
Folkhälsoenkät Barn och Unga i Skåne och Helsingborg 2012
Gimme5 historia Projektet startar 2010 Val av övningar HT 10
Resmål och resvägar Önskan och behov.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Tips för dig som söker en partner. Om du vill ha en partner som äter all mat du lagar utan att klaga på att det inte smakar som mammas mat.... Skaffa.
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA
Elever som haft huvudvärk en gång i veckan eller mer
Hälsa och Kondition.
Psykisk hälsa på 1177.se och UMO.se
Förkylning 95% av alla förkylningar orsakas av virus
Nikotinläkemedel Receptfria läkemedel. Undantag Nicorette nässpray som är receptbelagt. Säljes på apotek och i livsmedelshandel. För önskad effekt är det.
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Mat och ätande ett komplext område Lusten att äta likaså
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA 1. UTHÅLLIGHET. 2. KONCENTRATIONSFÖRMÅGA Uthållig bara korta stunder i taget Slutför oftast arbetsuppgifter.
Undernäringstillstånd
Måltiden som helhet Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form)
BHV studie om prevention av lägesbetingad skallasymmetri
Resultat Nattfaste-mätningar dec 2013
Ragnhild Tunehag, distriktsläkare, Vårdcentralen Nygatan
Bemanning i boende vuxna enligt LSS 2009
Insulinbehandling Vid typ II-diabetes.
S E N I O R A L E R T Team: Särkivaaragården, Övertorneå
Från frukost till kvällsmål.
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Äldres mat och hälsa Undernäring och hälsoekonomi
Vital i Norr Bättre liv för våra äldre Screening av depression Lena Andersson.
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Landstingsservice AB /Kost Sörmlands Landsting
Webbenkäter År 2009 och Om webbenkäterna  Började användas 2007 Postop 8v och 1år nov 2007 Hälsodeklaration mars 2008  25 av 44 kliniker använde.
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Hälsa och Kondition.
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
Få mer energi efter jobbet!
Susanne Fredén och Karin Kauppi
NATTFASTA.
Av Wilma. Renen kan bli upp till 2 m och 10 cm. Svansen kan bli upp till 20cm. När renen är vuxen är mankhöjden ungefär 1m och 40 cm. Hanen kan väga upp.
En aktiv livsstil.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
1 Matdistribution 2016 Sammanställning av svar på enkät skickad till samtliga matgäster med beslut om matdistribution i Kalmar kommun.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
Senior Alert. Senior Alert i korta drag Nationellt kvalitetsregister Förebygga ohälsa inom munhälsa, nutrition, fall och trycksår Ett arbetssätt Ett teamverktyg.
Linneaprojekt Ett förbättringsarbete kring nattfasta på en medicinavdelning Maja, logoped Charlotte, dietist Lisa, sjukgymnast Katja, arbetsterapeut.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
George Carlin 102 år. (Absolut klar.)
Vila och sömn är viktiga!
Din säkerhet på sjukhus
Framtidsmöte Trygg hemma Vi kommer alltid att vara på väg! Kiruna
Feber hos barn.
Kundundersökning Matdistribution 2019.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Stort matsvinn men samtidigt undernäring ? Matprojekt i Hörby kommun tillsammans med Findus Special Foods Hösten 2012

Anpassad mat för äldre sjuka! Rätt portionsstorlek Rätt konsistens Berikning Dessert Viktiga mellanmål

Förberedelser Information Utbildning Matsedelsplanering Utgångsläge – status Mätning av matavfall Kostnadsuppföljning

Resultat Orkade äta upp! Nattfastan minskade Vikt och vakenhet samma, men…….. Matsvinnet halverades Vårdpersonalens – kunskapsutveckling Kökspersonalens reflektioner

Namn Datum Före ProjekttidenI slutet av Projekttiden Ssk Datum Intagande av mat Ja Nästan Nej Bra sittställning ( omsorgstagaren sitter normalt, utan stöttning)    Manipulation av mat( inget spill, inga hjälpmedel,anv.händerna)    Tuggsvårigheter( tuggar långsamt, samlar mat i kinderna    Sväljsvårigheter ( inte hostar eller sätter maten i fel strupe)    Äter mer än ¾ portion av en portion    Orkar fullfölja en måltid under ca 20 minuter    Förmågor    Är Talförmåga tydlig och regelbunden    Har rörelseförmåga ( kan resa sig, stå eller gå)    Har god nattsömn ( sover minst 6 timmar/natt)    Är vaken minst 4 tim per gång, dagtid    Äter 3 huvudmål och ca 3 mellanmål/dygn    Tycker för det mesta att maten smakar bra( aptit)    Är apatisk likgiltig    Är glad, nöjd, har gott humör    Sjukdom/ hinder    Har ofta infektioner ( feber, snuva, hosta, urinvägar,)    Är smärtfri ( kan stå, gå, sitta utan smärtlindring)    Är sårfri ( inga liggsår, ingen läkning efter operation    Har allvarlig sjukdom, som kräver hög dos medicinering   Äter mindre än 10 st olika mediciner varje dag    Total bedömning (ork, energi, sömn, vakenhet) Inte bra 1  2  3  4  5  Mycket bra BEDÖMNING AV ORK, ENERGI, SÖMN OCH VAKENHET I SAMBAND MED MÅLTIDER Fyll i förhand med att sätta ett kryss i rutan som stämmer överens med omsorgstagarens förmågor.

Vad kan vi göra? Ge stöd och hjälp till äldre med planering av måltider! Var uppmärksam på äldres matvanor! Olika aktörer måste samverka Anpassa måltiderna för äldre

Mat och måltider är en viktig del i vårt liv, ung som gammal! Tack för mig!

Presentationerna ligger på Forskning innovation och utveckling senast 22 november