Mat, Myter, Molekyler Seminarie 110913.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Atomer och kemiska reaktioner
Socker och stärkelse del 2
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Tryck I en bomb använder man sig av tryck-kraft för att skapa förstörelse. Nu kommer förklaringen på vad tryck är. Tryck är en kraft – tryckkraft. Tryck.
Värmelära.
Syror och baser Syror och baser.
Värme är rörelse.
Fasövergångar och Löslighet
De tre aggregationsformerna
Kemi Föreläsning nr 2 Sid
Handlar om kolföreningar
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Vad är skillnaden på klimat och väder?
Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.
Kort om | Funktionsmembran
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Energi Energi är partiklar som rör sig. Ju högre fart, desto mer energi. Energi är också värme. Ju högre värme, desto mer energi. I en atombomb finns mycket.
Rena ämnen och blandningar
Cellen.
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Kemi.
Och annat runt omkring det!
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Vi värmer våra pulver.
Jonföreningar och molekyler
Tryck
Värmelära II eld och is TFRC35. Förra veckan Historik av värmelära Olika temperaturskalor Skillnad mellan temperatur och värme Termiska egenskaper – C.
VATTEN.
Värme och väder del 1.
Ämnenas smådelar Ingenting försvinner.
TRYCK.
Grundläggande kemi För att kunna skilja på olika ämnen så talar man om ämnens olika egenskaper. Till exempel syrgas och kvävgas. Dessa båda gaser är osynliga.
Mat och hälsa åk 6.
Mat, myter och molekyler
Kraft och tryck Sid
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Ämnens olika faser.
Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett.
Vad är värme Värmelednings förmåga Värmekapacitet
Kemi - Materia Begrepp inom Kemin.
Kemins grunder.
Gibbs energi vid blandning
KEMI Vad är det egentligen?.
Materia Niklas Dahrén.
Kemisk bindning Stationsförsök.
Grundkemi åk 7B Gulbhar.
»Ämnen har egenskaper Lukt Smak surt beskt salt sött.
Blandningar Inom kemin skiljer man mellan rena ämnen och blandningar Rena ämnen består bara av en sorts atomer eller en sorts molekyler. Guld är ett rent.
Gasolbrännare.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
Reaktioners riktning och hastighet
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Fotosyntes. Ungefär för 3 miljarder år sedan var jorden en ganska dyster plats. Inte den gröna plats fullt av växter och andra organismer som vi idag.
Löslighet och lösningsmedel. Lösning En blandning där ämnena som ingår har delats upp i små bitar att vi inte kan se dem. En lösning är klar och genomskinlig,
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Miljö kemi.
Kort om | Funktionsmembran
Syns inte men finns ändå
Blandningar och lösningar
Vad kan du om kemi?.
Näringsämnen i kroppen
Vatten.
Kemi – första terminen.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Presentationens avskrift:

Mat, Myter, Molekyler Seminarie 110913

Agenda Genomgång av laborationen Vad jag förväntade mig och varför Övriga intressanta resultat Varför är löslighet för gas sämre i varmt lösningsmedel Fråga från förra föreläsningen Varför har vi ofta fett som värme transportör trots att det är en tämligen god isolator Fråga via mejl Vad hände med Börjes Sprite? Funderare från förra föreläsningen Mera frågor?

Oljeblandning Alla är rörande överens om att olja inte löser sig i vatten Långa apolära kolkedjor interagerar dåligt med vätebindningsnätverket Fasseparering Tillförs energi så kan man få en extremt kortlivad emulsion Tillsats av amfifila molekyler hade gjort emulsionen stabilare

Deg upplösning Receptet Socker Mjöl Fett Vatten

Socker Sackaros löser sig bra i vatten Består av en fruktos och en glukosring Inkorporeras väl i vätebindningsnätverket Förväntat utfall var att vattnet borde smaka sött pga. av löst sackaros Bild från: Wikipedia, Physchim62

Mjöl Mjöl Mjöl görs av frön från sädesslag Stärkelse Gluten Primärt används frövitan (endosperm) vid mjöltillverkning Näringsreserv till den nya plantan Ca 80% av sädeskornet Består av stärkelsegranuler i ett proteinnätverk

Mjöl-Stärkelse Stärkelse löser sig inte i vatten Gelatinerar vid höga temperaturer 55°- 70°C Borde ni inte ha uppnått vid laborationen Förväntat resultat var att stärkelsegranulerna skulle sköljas ut ur nätverket Olösliga ”korn” i vatten-fasen

Mjöl-Gluten Gluten är ett struktur protein Löser sig inte i vatten Är det protein som ger degen dess struktur Om deg knådas i vatten så frigörs gluten Gillar dock inte vatten Agglomererar ihop sig till ett nätverk Förväntat resultat var att en klibbig, vitaktig, seg massa skulle fällas ut och ligga i vatten-fasen

Fett Fett löser sig inte i vatten I deg ligger fettet inkorporerat i gluten nätverket som också binder vatten Minns att proteiner ofta har en förmåga att anpassa sig åtminstone något efter omgivningen Vid bearbetning under vatten så sköljs fettet bort från proteinnätverket och är då omgivet av vatten Det gillas inte Förväntat resultat var att en fasseparering mellan fett och vatten skulle ske, där fettet lade sig på ytan

Morot i vatten & olja Först så skulle moroten micras en tid på medeleffekt Detta för att bryta upp cellmembranen Detta skulle frisätta karoten, vilket ger moroten sin orangea färg Karoten har en apolär struktur Förväntat resultat var att karotenet skulle lösa sig i oljan och ej i vattnet Borde ge en färgförändring hos oljan med tiden.

Ej förväntade resultat Moroten färgade ingen av vätskorna Eller rent utav vattnet mer Vattnet smakade inte sött Stärkelsegranulerna sköljdes inte bort Stärkelsen gelade?? Ingen fasseparering

Ångtryck - Rep “Viljan” av vattenmolekylerna att vilja övergå till gasfas kallas ångtryck När ångtrycket är större än det omgivande trycket så förångas vattenmolekylerna Ofta är det omgivande trycket från luften, dvs atmosfärstrycket

Löslighet av gas vid högre temperatur Klassiska gas molekyler O2 CO2 Lösligheten av gaser i vätskan är proportionell mot partiella gastrycket över vätskan ”Trycket” av gasen i vätskan ökar med temperaturen

Kolsyrade Drycker Koldioxid löst i vatten bildar en kemisk jämvikt med kolsyra i vätskeform Koldioxiden i en läskflaska är alltså i jämvikt både med kolsyra i vätske-fas samt koldioxid som gas i den omgivande luften CO2 H2O

Fett som värme transportör Fett är inte fantastiskt bra på att leda värme Typ (1/3) av vatten Vatten är ändå rätt visset på att leda värme det med Varför har vi fett i pannan då? Luft är helt värdelöst på att leda värme Nånting behöver fylla håligheter mellan livsmedel och värmekällan Vatten??? Kokar vid 100°C Inte tillräcklig temperatur för de reaktioner vi vill ska ske Finns det nått bättre?

Börjes Sprite 1.5l Sprite i frysen i ett antal minuter Tas ut ur frysen, och hela innehållet i flaskan är flytande Korken öppnas och hela innehållet fryser på ca 15 sek Blir till nån slags is-slush

Börjes Sprite Funderingar Mycket grejer lösta i Sprite Socker, smakämnen Kolsyra Fryspunkten borde vara betydligt lägre än 0°C Högt tryck i flaskan Detta för att kunna hålla mycket CO2 löst i vätskan Högt tryck sänker fryspunkten då vattnet expanderar vid frysning Vid öppning Omgivande tryck sänks till atmosfärstryck Massvis med löst koldioxid fälls ut Fryspunkten höjs